SESTAVINE
Količina za 6 oseb
- 25g masla
- 500g svežih špargljev
- paradižnik češnjevec
- 2 jajci
- 1 beljak
- 175 ml kisle smetane
- 0.25 žličke soli
- 2 ščepca mletega popra
- 70g naribanega sira (parmezan)
Testo
- 200g moke
- 2 ščepca soli
- 100g hladnega masla, narezanega na koščke
- 3 žlice hladne vode (po potrebi nekoliko več)
POSTOPEK
- V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo. Maščomo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Prilijemo hladno vodo ter vse skupaj s hladnimi rokami hitro pognetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 30 minut postavimo v hladilnik.
- Medtem ko je testo v hladilniku, pripravimo šparglje. Najprej jih operemo, nato pa jim odrežemo ali odlomimo olesenele dele, ki jih zavržemo. Šparglje zarežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo, na katerem na hitro prepražimo narezane šparglje (pražimo jih zgolj 1 do 2 minuti).
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Model za pite rahlo namastimo z maslom. Ohlajeno testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno 0,5 cm debelo. Preložimo ga v pripravljen pekač in s prsti nežno pritisnemo ob dno in obod modela. Z valjarjem krepko pritisnemo čez obod modela, da porežemo odvečno testo in naredimo lep rob. Testo na več mestih prebodemo z vilico.
- V skledi z ročno metlico zmešamo jajca, beljake, smetano, sol, poper in nariban sir. V zmes vmešamo popražene šparglje. Zmes vlijemo v model s testom.
- Pito pečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut. Po želji lahko 10 minut pred koncem pečenja dodamo polovičke češnjevega paradižnika. Pito vrnemo nazaj v pečico in pečemo do lepe zlato rjave barve.
- Pečeno pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut hladi v pekaču. Nato jo odstranimo iz pekača, serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.
Dober tek!