Kulinarika
Cimetove rolice na hitro – Recept

SESTAVINE
količina: za 10 rolic
- 1 zavitek (250 g) testa za pico
- 2 žlici cimeta
- 1/3 lončka sladkorja
- 4 žlice masla ali kokosove margarine
Glazura:
- 200 g kremnega sira
- žlička vanilije
- 4 žlice masla ali kokosove margarine
- 2-4 žlice mleka
POSTOPEK
- Pečico segrejemo na 170 stopinj celzija, okrogel pekač obložimo s peki papirjem.
- Testo za pico odvijemo in ločimo od peki papirja.
- Maslo (ali kokosovo margarino) raztopimo in z njim premažemo testo.
- V posodici zamešamo sladkor in cimet ter posujemo po testu.
- Testo zvijemo v rolado ter z ostrim nožem razrežemo na kolobarje, ki jih polagamo v pekač. Pečemo 15-20 minut na 170 stopinj celzija, da se testo rahlo zapeče.
- Med peko pripravimo še glazuro: kremni sir temeljito stepemo, da postane gladek in kremast.
- Počasi med mešanjem dodajamo sladkor v prahu, vmešamo še vanilijo (ekstrakt ali pasto). Ko dobimo gladko zmes, po žlicah dodajamo še mleko, dokler ne dobimo zmesi prave teksture (odvisno, koliko tekočo želite).
Želimo vam dober tek!
Kulinarika
Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?
Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.
Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.
Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.
Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.
Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.
Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.
Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.
Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.
Foto: Shutterstock
- Zanimivosti13.09.2023
Poglejte, s kom se Tina Gaber sprehaja in vidno uživa v tujini, medtem pa Golob …
- Zanimivosti13.09.2023
Tina Gaber odpotovala z Robertom Golobom: Vsi so takoj opazili le eno stvar
- Zabava13.09.2023
Kmetija: Se je ta moški tekmovalec zaljubil v drugega moškega?
- Zabava14.09.2023
Poglejte, kako postaven je srčni izbranec Klare iz šova Kmetija
- Zanimivosti13.09.2023
Naša priljubljena televizijska voditeljica vse pustila odprtih ust: Poglejte, kakšen podvig ji je uspel
- Zanimivosti15.09.2023
Anej in Rok Piletič (BQL) prosita vse za pomoč. Pogrešan je brat
- Zabava15.09.2023
Kmetija: Nada popolnoma v šoku, česa takšnega od tekmovalcev ni pričakovala
- Zabava14.09.2023
Kaj se dogaja s Sonjo Plešnar? Sedaj je popolnoma spremenila čisto vse