Po torkovem protestu se stopnjujejo napetosti med policijskima sindikatom in vodstvom policije

<div id="midasWidget__r92"></div>

Med policijskima sindikatoma in vodstvom policije se po torkovem protestu stopnjujejo napetosti. V Policijskem sindikatu so v četrtek zapisali, da preučujejo vse oblike odgovornosti Olaja na protestu. Olaj je vodjo sindikata pozval k spoštovanju pogodbe o zaposlitvi, s čimer mu je po mnenju Sindikata policistov neposredno grozil z odpovedjo.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), ki ga vodi Rok Cvetko, so v četrtkovem dopisu generalnemu direktorju policije Antonu Olaju, ki ga je tudi ta objavil na družbenih omrežjih, zapisali, da je za “vse ukrepe in aktivnosti” policistov na torkovem protestu odgovoren generalni direktor.

Zaradi tega s pooblaščeno pravno pisarno preučujejo vse oblike Olajeve odgovornosti, saj zaradi njegovih pravic in obveznosti “ni mogoče izključiti suma storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva oziroma druga kazniva ravnanja”, ki bi se lahko pokazala po neodvisni preiskavi. Ob tem mu očitajo tudi upad ugleda in dostojanstva policistov.

Dodajajo, da so policisti s svojim ravnanjem na torkovem protestu sledili odredbam generalnega direktorja policije, direktorja policijske uprave ali policista, ki sta ga za to pooblastila ali generalni direktor ali direktor policijske uprave.

Zato so Olaja v zapisu prosili, da jih v “najkrajšem možnem času konkretno” seznani s tem, kako je potekalo poveljevanje, odrejanje ukrepanja policistov in “kdo je dejansko poveljeval oziroma izdajal odredbe policistom”.

V zapisu na družbenem omrežju Twitter je Olaj Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Cvetku v četrtek nato odgovoril, da ima vsakdo lahko svoje mnenje. Ostro pa je zavrnil “zavajajoče navedbe o ‘zgražanju nad posredovanjem policistk in policistov’ in o ‘upadu ugleda in dostojanstva'”.

Po Olajevih besedah gre za poskus povzročanja slabih medsebojnih odnosov, kar je v nasprotju z določbami kolektivne pogodbe za policiste in v nasprotju z določili dveh členov kodeksa policijske etike. “Tudi pogodbe o zaposlitvi, ki zavezuje k spoštovanju kodeksa,” je še dodal.

Na to so se v petek na Twitterju odzvali v drugem policijskem sindikatu – Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kjer so zapisali, da je Olaj z zapisom na Twitterju “neposredno” grozil z odpovedjo delovnega razmerja Cvetku. Očitajo mu kršenje ustavnih postulatov “ustave, zakona o delovnih razmerjih, zakona o javnih uslužbencih ter določb mednarodnih konvencij o zaščiti delavskih predstavnikov in sindikalnih zaupnikov”.

Pozvali so ga, da pri svojem delovanju spoštuje veljavne predpise, h katerim je zavezan kot predstojnik policije. Poudarili so še, da v njihovem sindikatu ob tem Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Roku Cvetku izražajo “trdno podporo in solidarnost”.

Dodatno so se v SPS oglasili danes in v “pismu anonimnemu policistu” izrazili podporo in zahvalo policistu, ki je na četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija spregovoril o razmerah v policiji. Kot je zapisal predsednik SPS Kristjan Mlekuš, se je v policiji že začel lov na anonimnega policista, v podporo pa je pozval vse, naj v profil na družbenem omrežju dodajo napis Jaz sem anonimni policist iz Tarče.

STA

Foto: policija.si/Facebook

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice