Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za preprost droži hlebček

Objavljeno

V redu

Tudi vi pripravljate kruh iz divjega kvasa oziroma iz tako imenovanih droži? Če ste šele začetnik ali pa če zgolj radi preizkušate različne recepture, vam z veseljem predajamo recept za slasten droži hlebček, ki bo uspel tudi manj veščim droži navdušencem.

Za pripravo testa boste potrebovali:

  • 700 g presejane moke (vrsta moke po želji)
  • 2 mali žlici soli
  • dve poravnani jušni žlici sladkorja
  • 200 g puhastih droži
  • od 400 do 500 ml do vode

Sestavine pregnetite s pomočjo robotskega mešalnika. Pri tem naj vas vodi misel, da zmes ne sme biti ne pregosta, ne preredka. Gnetenje dokončajte z rokami, nato pa testo položite v posodo za vzhajanje, kjer naj počiva eno uro. Po pretečenem času si roke malce navlažite in ga od spodaj navzgor prepognite na vseh štirih delih. Sedaj ga znova pustite, da eno uro ali več vzhaja, zatem pa ponovite prepogibanje testa. Slednjega čez noč v posodi s pokrovom shranite v hladilnik.

Zjutraj posodo s testom postavite na sobno temperaturo. Testo bo znova vzhajalo. Eno do dve uri pred peko ga stresite na pomokano površino, nato ga na štirih delih spodvihajte od spodaj navzgor in hlebček obrnite, da bo obdržal kompaktno obliko in se testo ne bo razlezlo.

Po zadnjem vzhajanju je napočil čas za peko. Pomokajte glineno ali litoželezno posodo in jo denite za 10 minut v pečico, ki ste jo nastavili na 275 stopinj Celzija. Ko se bo pečica segrela, iz nje vzemite posodo in seveda pazite, da se ne opečete. V vročo posodo položite vzhajano testo, namestite pokrov in vse skupaj položite v pečico, katere temperaturo zmanjšajte na 250 stopinj Celzija. Po 20-ih minutah posodo odkrijte, zmanjšajte temperaturo na 200 stopinj Celzija in pecite še 35 do 40 minut.

Po peki hlebček položite na rešetko in uživajte v omamnem vonju sveže pečenega kruha. No, najslajši del pa vas seveda čaka, ko boste odrezali prvi kos in okusili nebesa. Uživajte!

Foto: Ne. Ne.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO