Domov Kulinarika Recept za preprost droži hlebček

Recept za preprost droži hlebček

Tudi vi pripravljate kruh iz divjega kvasa oziroma iz tako imenovanih droži? Če ste šele začetnik ali pa če zgolj radi preizkušate različne recepture, vam z veseljem predajamo recept za slasten droži hlebček, ki bo uspel tudi manj veščim droži navdušencem.

Za pripravo testa boste potrebovali:

  • 700 g presejane moke (vrsta moke po želji)
  • 2 mali žlici soli
  • dve poravnani jušni žlici sladkorja
  • 200 g puhastih droži
  • od 400 do 500 ml do vode

Sestavine pregnetite s pomočjo robotskega mešalnika. Pri tem naj vas vodi misel, da zmes ne sme biti ne pregosta, ne preredka. Gnetenje dokončajte z rokami, nato pa testo položite v posodo za vzhajanje, kjer naj počiva eno uro. Po pretečenem času si roke malce navlažite in ga od spodaj navzgor prepognite na vseh štirih delih. Sedaj ga znova pustite, da eno uro ali več vzhaja, zatem pa ponovite prepogibanje testa. Slednjega čez noč v posodi s pokrovom shranite v hladilnik.

Zjutraj posodo s testom postavite na sobno temperaturo. Testo bo znova vzhajalo. Eno do dve uri pred peko ga stresite na pomokano površino, nato ga na štirih delih spodvihajte od spodaj navzgor in hlebček obrnite, da bo obdržal kompaktno obliko in se testo ne bo razlezlo.

Po zadnjem vzhajanju je napočil čas za peko. Pomokajte glineno ali litoželezno posodo in jo denite za 10 minut v pečico, ki ste jo nastavili na 275 stopinj Celzija. Ko se bo pečica segrela, iz nje vzemite posodo in seveda pazite, da se ne opečete. V vročo posodo položite vzhajano testo, namestite pokrov in vse skupaj položite v pečico, katere temperaturo zmanjšajte na 250 stopinj Celzija. Po 20-ih minutah posodo odkrijte, zmanjšajte temperaturo na 200 stopinj Celzija in pecite še 35 do 40 minut.

Po peki hlebček položite na rešetko in uživajte v omamnem vonju sveže pečenega kruha. No, najslajši del pa vas seveda čaka, ko boste odrezali prvi kos in okusili nebesa. Uživajte!

Foto: Ne. Ne.