Kulinarika
Recept za preprost droži hlebček

Tudi vi pripravljate kruh iz divjega kvasa oziroma iz tako imenovanih droži? Če ste šele začetnik ali pa če zgolj radi preizkušate različne recepture, vam z veseljem predajamo recept za slasten droži hlebček, ki bo uspel tudi manj veščim droži navdušencem.
Za pripravo testa boste potrebovali:
- 700 g presejane moke (vrsta moke po želji)
- 2 mali žlici soli
- dve poravnani jušni žlici sladkorja
- 200 g puhastih droži
- od 400 do 500 ml do vode

Sestavine pregnetite s pomočjo robotskega mešalnika. Pri tem naj vas vodi misel, da zmes ne sme biti ne pregosta, ne preredka. Gnetenje dokončajte z rokami, nato pa testo položite v posodo za vzhajanje, kjer naj počiva eno uro. Po pretečenem času si roke malce navlažite in ga od spodaj navzgor prepognite na vseh štirih delih. Sedaj ga znova pustite, da eno uro ali več vzhaja, zatem pa ponovite prepogibanje testa. Slednjega čez noč v posodi s pokrovom shranite v hladilnik.
Zjutraj posodo s testom postavite na sobno temperaturo. Testo bo znova vzhajalo. Eno do dve uri pred peko ga stresite na pomokano površino, nato ga na štirih delih spodvihajte od spodaj navzgor in hlebček obrnite, da bo obdržal kompaktno obliko in se testo ne bo razlezlo.
Po zadnjem vzhajanju je napočil čas za peko. Pomokajte glineno ali litoželezno posodo in jo denite za 10 minut v pečico, ki ste jo nastavili na 275 stopinj Celzija. Ko se bo pečica segrela, iz nje vzemite posodo in seveda pazite, da se ne opečete. V vročo posodo položite vzhajano testo, namestite pokrov in vse skupaj položite v pečico, katere temperaturo zmanjšajte na 250 stopinj Celzija. Po 20-ih minutah posodo odkrijte, zmanjšajte temperaturo na 200 stopinj Celzija in pecite še 35 do 40 minut.
Po peki hlebček položite na rešetko in uživajte v omamnem vonju sveže pečenega kruha. No, najslajši del pa vas seveda čaka, ko boste odrezali prvi kos in okusili nebesa. Uživajte!
Foto: Ne. Ne.
Kulinarika
Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?
Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.
Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.
Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.
Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.
Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.
Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.
Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.
Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.
Foto: Shutterstock
- Zanimivosti25.11.2023
O, ne! Se je razšel tudi ta priljubljeni slovenski parček?
- Aktualno28.11.2023
Mia Pentel: Odkrivanje poti do svobode in notranje moči skozi inspiracijo, INTERVJU
- Zanimivosti26.11.2023
Po hudi bolezni umrla znana igralka in televizijska voditeljica, ki smo jo poznali vsi
- Zabava26.11.2023
Za vedno so se poslovili štirje akterji slovenskega šova Kmetija
- Zabava27.11.2023
Po zadnji polfinalni oddaji Talentov gledalci sklenili, da ne bodo tiho. Kaj se dogaja?
- Zanimivosti26.11.2023
Ste vedeli, da ima Branko Djuric Djuro tako postavnega sina? Tako je videti danes
- Zabava26.11.2023
Kmetija: Zaradi gospodarice Nade tekmovalci tokrat na robu solz. Kaj se dogaja?
- Zanimivosti26.11.2023
Ota Širca Roš brez sramu razkrila, kaj počnejo doma: »Nismo ena tistih družin …«
- Zanimivosti26.11.2023
Marjetka Vovk zaradi svoje matere javno jokala. Poglejte, kaj ji je storila
- Zanimivosti29.11.2023
Glasbeni svet žaluje: umrl svetovno znani legendarni glasbenik, ki je pustil velik pečat
- Zabava29.11.2023
Kmetija: Suzana šokirala z resnico o tej tekmovalki in ne, ni Mateja
- Zabava28.11.2023
Razkrito: To se dogaja z Žanom in Suzano po šovu Kmetija