Kulinarika
Preprost recept za praznične piškote
<div id="midasWidget__r92"></div>
Pred vami je osnovni recept za slastne piškote, ki je tako preprost, da se lahko peke lotijo tudi vaši najmlajši.
Sestavine:
– 300 g presejane bele moke
– 200 g zmehčanega masla
– 100 g sladkorja v prahu
– 1 vrečica vanilijevega sladkorja
– dva rumenjaka
Postopek priprave
Maslo pustite na sobni temperaturi, da se nekoliko omehča. Sedaj ga preložite v visoko plastično posodo, dodajte sladkor v prahu in vanilij sladkor, ter stepajte toliko časa, da se sladkor in maslo med seboj kremasto povežeta. Na koncu dodajte še rumenjaka, vse skupaj dobro stepite, na to pa kremasto zmes dodajte presejani moki in zamestite v mehko testo.
Pripravljeno testo položite v pomokano posodo, prekrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za najmanj eno uro. Dlje časa, kot bo testo na hladnem, lažje ga boste oblikovali.
Pripravljeno testo razvaljajte na pomokani površini in s pomočjo modelčkov izrežite piškotke različnih oblik. Polagate jih na peki papir, nato pa položite v pečico ogreto na 160 stopinj Celzija (program ventilacijske peke), kjer jih pečete do 15 minut. Čas peke je seveda odvisen od pečice in debeline testa, zato je povsem na mestu, če med peko sledile obarvanosti piškotov.
Ohlajene piškote lahko posladkate s sladkorjem v prahu ali pa jih obogatite s stopljeno čokolado. Med zelo priljubljene krasitve sodi tudi tehnika iz mase Royal Icing, ki jo pripravimo iz sladkorja v prahu, beljaka in limoninega sladkorja.
Foto: pexels.com
<div id="midasWidget__r92"></div>
Kulinarika
Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso
<div id="midasWidget__r92"></div>
Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?
Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.
Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.
Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.
Foto: Shutterstock
<div id="midasWidget__r92"></div>
Kulinarika
Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!
<div id="midasWidget__r92"></div>
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.
Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.
Foto: Shutterstock
<div id="midasWidget__r92"></div>
Kulinarika
Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli
<div id="midasWidget__r92"></div>
Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.
Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.
Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.
Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.
Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.
Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.
Foto: Shutterstock
<div id="midasWidget__r92"></div>
- Zanimivosti06.03.2024
Miha Krušič Končno našel srečo v ljubezni
- Zanimivosti06.03.2024
Gledalci šokirani: Se bo ta znani slovenski TV voditelj res upokojil?
- Zabava06.03.2024
Poroka na prvi pogled: Šok že takoj na začetku
- Zanimivosti06.03.2024
Veliko presenečenje: Marjetka in Aleš Vovk pokazala svoja dva sinova
- Zanimivosti07.03.2024
Znana Slovenka popolnoma navdušena nad doživetjem, a omenila je tudi žalostno plat
- Zanimivosti07.03.2024
Boštjan Romih iskreno spregovoril o odnosih na RTV
- Zanimivosti07.03.2024
Znana Slovenka vse pustila odprtih ust: Poglejte, v kakšnem raju je bila
- Zanimivosti07.03.2024
Miran Rudan ganil mnoge: »Srečen sem, ker jo imam«
- Zabava08.03.2024
Znano, kdaj se vrača ta priljubljeni slovenski resničnostni šov