Kontaktirajte nas

Kulinarika

Preprost recept za praznične piškote

Objavljeno

V redu

Pred vami je osnovni recept za slastne piškote, ki je tako preprost, da se lahko peke lotijo tudi vaši najmlajši.

Sestavine:

–          300 g presejane bele moke

–          200 g zmehčanega masla

–          100 g sladkorja v prahu

–          1 vrečica vanilijevega sladkorja

–          dva rumenjaka

Postopek priprave

Maslo pustite na sobni temperaturi, da se nekoliko omehča. Sedaj ga preložite v visoko plastično posodo, dodajte sladkor v prahu in vanilij sladkor, ter stepajte toliko časa, da se sladkor in maslo med seboj kremasto povežeta. Na koncu dodajte še rumenjaka, vse skupaj dobro stepite, na to pa kremasto zmes dodajte presejani moki in zamestite v mehko testo.

Pripravljeno testo položite v pomokano posodo, prekrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za najmanj eno uro. Dlje časa, kot bo testo na hladnem, lažje ga boste oblikovali.

Pripravljeno testo razvaljajte na pomokani površini in s pomočjo modelčkov izrežite piškotke različnih oblik. Polagate jih na peki papir, nato pa položite v pečico ogreto na 160 stopinj Celzija (program ventilacijske peke), kjer jih pečete do 15 minut. Čas peke je seveda odvisen od pečice in debeline testa, zato je povsem na mestu, če med peko sledile obarvanosti piškotov.

Ohlajene piškote lahko posladkate s sladkorjem v prahu ali pa jih obogatite s stopljeno čokolado. Med zelo priljubljene krasitve sodi tudi tehnika iz mase Royal Icing, ki jo pripravimo iz sladkorja v prahu, beljaka in limoninega sladkorja.  

Foto: pexels.com

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO