Domov Življenjski Stil Prekomerno pitje alkohola: Takšne so lahko posledice

Prekomerno pitje alkohola: Takšne so lahko posledice

Težko leto in prazniki, prehitro preveč alkohola! Kako škoduje našemu organizmu.

Dehidracija

Počutite se kot, da ste Sahara, tako veste, da ste prejšnji večer pretiravali z alkoholom. Alkohol je diuretik in dobesedno odvaja tekočino iz telesa. Kar 90 odstotkov simptomov mačka je neposredna posledica dehidracije.

Mišična utrujenost

Krivec za krče, mlečna kislina, se kopiči, ko pijemo alkohol in utrujenost v smislu “vse me boli” je posledica kozarca preveč.

Sladkorni “napadi”

Alkohol je pogosto poln sladkorja, zato se takoj, ko se prebavi, hitro pretvori v glukozo. Ti “napadi” sladkorja na telo vodijo v vnetja v telesu, kar lahko vodi do zadrževanja vode, napihnjenosti in utrujenosti.

Alkohol povzroči, da se prebavni sistem, želodec in črevesje polenijo. (foto: Alex Lau)

Upočasnjen metabolizem

Alkohol povzroči, da se prebavni sistem, želodec in črevesje polenijo. Prebavni sokovi se upočasnijo, prav tako pa tudi hitrost, ko telo absorbira bistvena hranila, kar vodi do upočasnitve presnove. Tega si nihče ne želi.

Nezdravo hrepenenje

Dan po tem, ko popijemo kozarec več, imamo običajno želje po mastni, nezdravi hrani in spet po kakšnem kozarčku. A pri vsem moramo biti zmerni. Tako, da novoletne zaobljube pridejo še kako prav, tudi, če se jih ne držimo ravno 100% .

Avtorica prispevka je Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije

Foto: iStock