Domov Življenjski Stil Vas pogosto zebe v roke? Preberite, kaj lahko to pomeni …

Vas pogosto zebe v roke? Preberite, kaj lahko to pomeni …

Preverimo, kateri simptomi nam sporočajo, da smo slabo prekrvavljeni in kako si lahko pomagamo?

Kadar govorimo o slabi prekrvavitvi, imamo v mislih motnje v dovajanju in odvajanju krvi po žilah. Motnje so lahko arterijske ali venozne, na možnost pretoka krvi pa vpliva tudi premer žil, ki so lahko bolezensko razširjene ali zožene. Da imamo težave z motnjami krvnega obtoka, nakazujejo naslednji znaki:

–          Imate hladne,  celo zelo mrzle roke, noge, zlasti pa prste.

–          Izraziteje hladna so lahko tudi ušesa in nos.

–          pogosto vas objema občutek mrazu

–          opažate težave s srcem

–          pojav krčnih žil

–          zmanjšana volja do dela

–          motnje koncentracije

Težave nam seveda ne povzročajo le bolezensko razširjene ali zožene žile. Opazne motnje lahko povzroča že enolična hrana, zato poskrbite, da boste na jedilnik vnesli dovolj vitaminov in živila, ki pospešujejo prekrvavitev. Strokovnjaki svetujejo uživanje vrtnin pekočega okusa, kot so denimo paprika, česen, čebula, črna redkev, koromač, redkvica in hren. Pogosteje si privoščite tudi sadje, ki vsebuje vitamin C ter živila bogata s cinkom.

Hladna prha in krtačenje

Stimulirajte prekrvavitev s hladno prho. Če ste občutljivi na mraz, se pričnite prhati z mlačno vodo, nato pa postopoma nižajte temperaturo. Po prhi telo dobro otrite z brisačo in se lotite suhe masaže s ščetkanjem kože. S pomočjo masažnih ščetk boste pospešili prekrvavitev, kar boste zaznali tako v barvi, kot temperaturi kože.

Foto: Pixabay.com