Domov Življenjski Stil Kako ravnati z ljudmi, ki vas sovražijo?

Kako ravnati z ljudmi, ki vas sovražijo?

Empatičnim osebam običajno ni vseeno, če jih okolica ne sprejema. Če sodite med slednje, vam bodo pri soočanju s sovražno nastrojenimi posamezniki v pomoč naslednje faze razumevanja in postopanja.

Imate v svojem okolju sovražnike, torej ljudi, ki vas odkrito ne marajo, kar vam med drugim pokažejo z zlonamernimi dejanji, kot so denimo ogovarjanje, žaljenje, širjenje laži in podtikanja? Čeprav so njihova dejanja še kako nadležna, se je v prvi vrsti potrebno vprašati, zakaj tako ravnajo.

Razumete njihov negativen odnos do vas?

Imajo razlog, da do vas gojijo jezo? V kolikor lahko temu pritrdite, bodite dovolj zreli in odgovorni, da priznate napake in se zanje opravičite. Pogovorite se. Razčistite preteklost, ki vas zasleduje. Stanje se namreč ne bo izboljšalo, če se boste pretvarjali, da niste krivi za slabe odnose.

Če kljub razmisleku ne najdete razloga, zakaj vas dotična oseba sovraži, lahko kljub temu poskusite razčistiti odnose z vprašanjem, kaj je v njih vzbudilo negativna čustva. Če je oseba kljub vaši mirni pripravljenosti na pogovor negativno nastrojena, bo seveda za vas najbolje, da se od nje oddaljite. Pokazali ste, da ste pripravljeni dati še eno priložnost, kaj več od tega pa sami žal ne morete storiti.

Kako naprej?

In kako v bodoče ravnati s sovražno nastrojeno osebo? Lahko bi se spustili v komunikacijo na njihovi ravni, a če smo iskreni, boste posegli ravno po prijemih, ki jih sami ne cenite. Pokažite, da ste boljši. Komunicirajte v prijaznem tonu, dokažite, da niste tako slaba oseba, kot vas želijo prikazati in da nimajo razloga za sovraštvo.

V kolikor vaš trud ne bo obrodil sadov, vam nemara ne preostane drugega, kot da se popolnoma oddaljite. Ignorirajte njihove poskuse vzbujanja pozornosti, ne namenjajte jim pozornosti in energije. Naj vas tolaži misel, da je nemogoče, da bi vsem ugajali. Nenazadnje je morda razlog za sovraštvo ljubosumje in nezadovoljstvo z lastnim življenjem.

Če sovražnikova zlonamerna dejanja vplivajo na vaše življenje tako, da vam povzroča materialno škodo in očrnitev dobrega imena, potem se seveda obrnite po ustrezno pomoč k organom pregona. Takšna ravnanja so nedopustna in jih ne smemo tolerirati. Pokazali ste razumevanje in zrel odnos, neupravičenega teptanja pa si nikar ne dovolite.

Foto: Shutterstock