Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako ravnati z ljudmi, ki vas sovražijo?

Objavljeno

V redu

Empatičnim osebam običajno ni vseeno, če jih okolica ne sprejema. Če sodite med slednje, vam bodo pri soočanju s sovražno nastrojenimi posamezniki v pomoč naslednje faze razumevanja in postopanja.

Imate v svojem okolju sovražnike, torej ljudi, ki vas odkrito ne marajo, kar vam med drugim pokažejo z zlonamernimi dejanji, kot so denimo ogovarjanje, žaljenje, širjenje laži in podtikanja? Čeprav so njihova dejanja še kako nadležna, se je v prvi vrsti potrebno vprašati, zakaj tako ravnajo.

Razumete njihov negativen odnos do vas?

Imajo razlog, da do vas gojijo jezo? V kolikor lahko temu pritrdite, bodite dovolj zreli in odgovorni, da priznate napake in se zanje opravičite. Pogovorite se. Razčistite preteklost, ki vas zasleduje. Stanje se namreč ne bo izboljšalo, če se boste pretvarjali, da niste krivi za slabe odnose.

Če kljub razmisleku ne najdete razloga, zakaj vas dotična oseba sovraži, lahko kljub temu poskusite razčistiti odnose z vprašanjem, kaj je v njih vzbudilo negativna čustva. Če je oseba kljub vaši mirni pripravljenosti na pogovor negativno nastrojena, bo seveda za vas najbolje, da se od nje oddaljite. Pokazali ste, da ste pripravljeni dati še eno priložnost, kaj več od tega pa sami žal ne morete storiti.

Kako naprej?

In kako v bodoče ravnati s sovražno nastrojeno osebo? Lahko bi se spustili v komunikacijo na njihovi ravni, a če smo iskreni, boste posegli ravno po prijemih, ki jih sami ne cenite. Pokažite, da ste boljši. Komunicirajte v prijaznem tonu, dokažite, da niste tako slaba oseba, kot vas želijo prikazati in da nimajo razloga za sovraštvo.

V kolikor vaš trud ne bo obrodil sadov, vam nemara ne preostane drugega, kot da se popolnoma oddaljite. Ignorirajte njihove poskuse vzbujanja pozornosti, ne namenjajte jim pozornosti in energije. Naj vas tolaži misel, da je nemogoče, da bi vsem ugajali. Nenazadnje je morda razlog za sovraštvo ljubosumje in nezadovoljstvo z lastnim življenjem.

Če sovražnikova zlonamerna dejanja vplivajo na vaše življenje tako, da vam povzroča materialno škodo in očrnitev dobrega imena, potem se seveda obrnite po ustrezno pomoč k organom pregona. Takšna ravnanja so nedopustna in jih ne smemo tolerirati. Pokazali ste razumevanje in zrel odnos, neupravičenega teptanja pa si nikar ne dovolite.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Položaj spanja vpliva na nastanek gub

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali ste vedeli, da lahko tudi položaj, v katerem največkrat spite, vpliva na hitrejše nastajanje gub? Preverite, kateri položaj ni najboljši in kako s spanjem upočasnite nastanek gub!

Gube nastajajo zaradi izpostavljanja soncu, zaradi toksinov, onesnaženega zraka, zaradi staranja kože. Ko koža izgublja z leti in zaradi zunanjih vplivov svojo elastičnost in sposobnost hitrega obnavljanja, je gubic vse več. Temu se ne moremo ogniti. Lahko pa upočasnimo njihovo nastajanje.

Če ne spite dovolj, bodo gube začele hitreje nastajati. Telo prične namreč proizvajati več hormona kortizola, ta pa razgrajujejo celice kože.

Tudi položaj spanja vpliva na nastajanje gub. (foto: Shutterstock)

Če imate spanja dovolj, vaše telo proizvaja rasni hormon, ki poskrbi, da je koža dlje časa zdrava in napeta. Ni pomembna pa le količina spanja, ampak tudi položaj, v katerem največkrat spite. Če spite na boku ali na trebuhu, se lahko na vašem obrazu pričnejo delati linije. Te nastanejo zaradi položaja, v katerem največkrat spite, ko vstanete počasi izginejo, a če vedno spite v enakem položaju, te lahko s časoma ostanejo. Zato strokovnjaki svetujejo, da menjujete položaje v katerih spite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Novo testiranje, s prstom do vrha?!?

Objavljeno

V redu

Avtor

A si predstavljate? Dvopasovnica in semafor, rdeča. Stojim, zraven stoji še nekdo in itak ne upam več gledati, pogledati, saj sem prizor, ki bi ga lahko imenovala hitra, intenzivna dieta, prevečkrat videla.

Ampak  nekaj me vleče, čutim, da nekdo bulji vame in na hitro obrnem glavo v desno in omg, to je pa aktualna nadgradnja, tako zelo pričakovanega hobija. Frajer s prstom vrta po nosu še dlje kot ti zatlačijo paličico pri brezplačnem testiranju ampak, zdaj si je celo masko odmaknil, da je lahko segel in dosegel.

Uf, pa še gleda me, gleda in navija proti vrhu. Nerodno mu ni prav nič, je pa slabost v mojem želodcu preventivno sprožila premik glave nazaj in pogled naprej. Da ne bi slučajno videla tistega, kar sem že večkrat.

Kaj je tem tipom, kaj jim ni jasno, prej brez maske, zdaj s pomaknjeno masko na brado vrtajo po nosu in vlečejo ven, no , nekateri imajo tudi mini malico. Tega ne razumem, nikoli nisem, želodec se mi obrača, ko samo pomislim.  A to delajo nevede, spontano, a to delajo, ker je naravno in še pokažejo malo, a sploh pomislijo kako nemarni in fuj so. A mi zna to kdo razložit?

Aja, videla sem tudi že predstavnico nežnejšega spola, ki je prav nič nežno osvojila nov princip s prstom do vrha, večkrat, z masko na bradi pri obhodu v trgovskem centru. Hvala za 2 kg manj.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Hvala za nenapovedano a konkretno dieto, ki bo trajala nekaj dni, saj se mi prav film vrti. Oh, tole ni bilo nujno ali pa, če bo morda prebral kdo, ki to počne in mu bo potegnilo, da bo prst potegnil iz nosa, za vselej. Sicer pa ja, imam izkušnje s tem, bivši sodelavec je to počel ves čas in mislil, da ga nihče ne vidi, tako sem si to predstavljala jaz. Ko je bilo dovolj in sem mu povedala svoje, sem šele dojela, on pa tudi, da je to počel tako rutinsko, da tudi dojel ni več. Naslednjič samo navidezno s potezo pokažite, morda boste koga osvestili, ravno kričati »potegni …«  sredi križišča ni nujno potrebno, da ne bo naslednjič to tema, ki jo bomo prejeli v uredništvo. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Soda bikarbona – nepogrešljiva pri negi telesa!

Objavljeno

V redu

Avtor

Če poznate sodo bikarbono, jo uporabljate, potem veste, da je to najboljši naravni dezodorant, z njo lahko čistite tudi kožo, zobe, lase … ko jo boste preizkusili, je ne boste več nehali uporabljati!

Za lažje razčesavanje las

Sodo bikarbono lahko uporabljate namesto balzama za lase. Ko umivate lase, v šampon primešajte žličko sode in umijte lase. Postali bodo bolj mehki, voljni in brez težav jih boste razčesali.

Suhi šampon za lase

Če nimate časa umiti las, pa so ti že zelo mastni, umazani, brez sijaja, vam lahko pomaga soda bikarbona. Čajno žličko sode nanesite na lasišče in dobro masirajte s krožnimi gibi. Po nekaj minutah počešite lase.

Naravni dezodorant, ki ne popusti

Soda bikarbona je odlična tudi kot dezodorant. Je popolnoma naravna, ne vsebuje strupenih kemikalij kot večina preparatov za nego in bo zares držala ves dan. Ščepec sode zmočite z nekaj kapljicami vode in zmes nanesite na čiste pazduhe. Neprijetnega vonja zagotovo ne bo.

Čiščenje zob

Na zobno ščetko si enkrat dnevno natresite nekaj sode in temeljito očistite zobe. Ti bodo bolj beli, dlesni pa bolj zdrave.

Nega obraza

Pomešajte sodo z nekaj kapljicami vode in s to mešanico natrite v obraz s krožnimi gibi. Sperite s toplo vodo. Koža bo mehka in prekrvavljena.

Soda bikarbona neguje telo. (foto: Shutterstock)

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO