Connect with us

Glasba

Ana Soklič in Vincent Bueno bosta pela “Amen” na Eurosongu v Rotterdamu INTERVJU

Published

on

Ana Soklič ima z Emo že dolgo zgodovino, že leta 2004 je nastopila kot Diona Dimm oziroma kot pevka te zasedbe, ki se je na Emi pojavila tudi leta 2007. 

Kot samostojna pevka Ana Soklič je bila naša predstavnica lani s pesmijo Voda, letos pa bo Slovenijo na Eurosongu predstavila s pesmijo Amen. Ana je tako edina slovenska pevka, ki je na EMI slavila dvakrat zapovrstjo.

Ker zaradi situacije Covid ni Eurosonga kot takega doživela lani, upamo, da bo letos v Rotterdamu to lahko nadoknadila. Da bo maj vendarle mesec, ko bomo nestrpno čakali prireditev, ki ima ogromno oboževalcev in je za mnoge pevce ena največjih želja.

Res je. To leto je bilo izjemno neobičajno. Polno ugank, brez odgovorov, a veliko upanja. To velja za vse, ne le zame. Sama sem imela seveda svoje razloge za skrb, namreč, pred mano je bil velik izziv, kako v danih razmerah narediti in sproducirati dobro pesem, ki bo predstavljala našo državo. Zame je osebna komunikacija “v živo” zelo pomembna, kajti, tehnologija nam sicer danes omogoča solidno komunikacijo, a ne more nadomestiti pristnega stika “iz oči v oči”.

EMA 2x zapovrstjo in seveda vse, kar sodi zraven, pandemija in stvari iz danes na jutri, predvsem je vse, kar smo bili okoli EME in ESC vajeni, precej drugače. Je to za vas naporno?

Ko so me na RTV SLO potrdili, da bom predstavnica tudi naslednje leto, sem se tega razveselila, a kaj kmalu ugotovila, da to pomeni tudi veliko odgovornost.

O tem trenutno ne razmišljam. Vse, kar je potrebno, je treba narediti, z največjo mero profesionalnosti. Seveda se pojavljajo tudi dvomi, utrujenost itd., ampak vsako delo je treba opraviti, tako da si niti ne morem “privoščiti malodušja” 🙂 Ko bo ESC za mano, si bom prav gotovo privoščila en daljši odmik … morje, plaža, potovanja, da si zbistrim misli, občutke …

Na vaši “prvi EMI” ste zmagali, ker so tako odločili glasovalci, Voda je dobila največ glasov in vam prinesla zmago. Na drugi EMI je pesem med 191-imi prispelimi na razpis izbrala žirija, ste vendar imeli kaj besede pri tem? Saj vemo, da se običajno avtor in izvajalec dogovorita, se strinjata, da bo to pesem, ki gre na razpis za EMO.

Lansko leto je bilo v tem oziru zame mnogo lažje, saj sem zmagala s svojo pesmijo, potrjeno s strokovno komisijo in s televovtingom. Veselila sem se tega nastopa, naredili smo nov revamp skladbe, kjer smo se trudili, da skladbo še bolj dodelamo za predstavitev na velikem odru. Razočaranje, ko smo izvedeli da ne bo mogoče potovati v Rotterdam je bilo veliko. A vseeno, zdravje nas vseh je pomembnejše od naših individualnih interesov, zato sem se dokaj hitro s tem sprijaznila. Z ekipo iz RTV smo bili dejansko vsi prizadeti, korektno smo se prilagodili in pripravili video, ki smo ga posneli v Bohinju, v zelo majhni zasedbi, kajti morali smo se držati ukrepov, kot veste, je bilo to sredi lock dawna. Ni bilo v takih razmerah delati, a smo se morali vsi potruditi, da smo potem z dostojnim posnetkom poslali materiale v Rotterdam, kjer so nekako “zakrpali” to vrzel, ki nam jo je prinesel covid.

Ko so me na RTV SLO potrdili, da bom predstavnica tudi naslednje leto, sem se tega razveselila, a kaj kmalu ugotovila, da to pomeni tudi veliko odgovornost. Bila sem tudi zadovoljna, ko so objavili razpis za skladbo, s katero naj bi zastopala našo državo. To je pomenilo, da velik del odgovornosti prevzame drug avtor. Dopuščala sem tudi, da me preseneti kakšna res dobra skladba, s katero bi bili vsi zadovoljni, tako publika, kakor tudi odgovorni na RTV. Prispelo je ogromno skladb, to me je res presenetilo.

Ste tudi soavtorica obeh pesmi, lanske in letošnje, ki soavtorstvo deli še z dvema pri obeh pesmih, z Bojanom Simončičem in Žigo Pirnatom, verjamete v takšna naključja, v nekaj več ali gre bolj za to, da je druga žirija v ožjem izboru v tej pesmi enostavno prepoznala vas?

Vse pesmi, ki so prispele na razpis, sem temeljito poslušala in za vsako pesem sem zapisala svoje občutke. Vsi, ki smo bili v prvi komisiji, smo oddali svoja mnenja o skladbah. Nismo imeli nobenih podatkov, kdo je avtor, kdo je odpel vokale, skratka, dobili smo samo pesmi.

V drugi krog izbora smo uvrstili tri skladbe. Vse tri sem tudi odpela. Na podlagi celote so se člani strokovne komisije, ki so izbirali skladbo v drugem krogu, odločili da je to skladba, s katero se bom predstavila na Pesmi Evrovizije. Lahko povem, da sem njihovo odločitev nestrpno pričakovala. Imena članov komisije so bila zame neznanka in sem tako le upala, da me dobro poznajo. Prav zato me je njihova odločitev na koncu še bolj razveselila, saj bi to skladbo izbrala tudi sama. Ali tako, kot je po izboru rekel član komisije, to sem jaz. 

Vse pesmi, ki so prispele na razpis, sem temeljito poslušala in za vsako pesem sem zapisala svoje občutke.

“Amen” si boste delili z avstrijskim predstavnikom. Bo to prvič v zgodovini Eurosonga, da se bosta za zmago potegovali dve pesmi z istim naslovom. Vincent Bueno iz sosednje Avstrije in vi, mislite, da je to lahko celo plus?

No, ni bilo prvič, to se je že zgodilo leta 2015! To me ne moti, pričakujem samo malo več pozornosti. 😊

Veliko dela vas čaka do finalne prireditve, usklajevanje, priprava nastopa in drugo. Imate morda kakšno posebno željo?

Časa ni veliko, idej pa veliko … Pripravljamo se in pilimo vse, tudi majhne podrobnosti, ki močno vplivajo na nastop. Dodelati je potrebo še veliko detaljev, izpolniti mnoge obveznosti, tako do sponzorjev, novinarjev … skratka, dela je veliko! Edina želja je, da pripravimo skladbo tako, da bo “zasvetila” na velikem odru.

Vsekakor vam želim, da bi odpotovali v Rotterdam in izkusili ESC, čeprav bo glede na aktualno situacijo, verjetno precej drugače kot prej. Srečno! 

Foto: Adrian Pregelj

Glasba

Nenadne smrti umrl član skupine Depeche Mode

Published

on

V 61. letu starosti je umrl član priljubljene angleške skupine.

Andrew Fletcher je bil klaviaturist priljubljene skupine Depeche Mode. Novico o njegovi smrti so ostali člani delili preko Twitterja. Zapisali so, da so šokirani nad njegovo nenadno smrtjo, vzroka še ne poznajo.

»Šokirani smo in zelo žalostni, ker nas je prezgodaj zapustil naš dragi prijatelj, član skupine in družinski član, Andy Fletch Fletcher. Imel je zares zlato srce in je vedno nudil oporo, ko si potreboval pomoč, pogovor, smeh ali pa hladno pivo,« so tvitnili.

Skupina je leta 2017 nastopila tudi v ljubljanskih Stožicah. Delovati so pričeli v začetku 80. let prejšnjega stoletja, prodali pa več kot sto milijonov albumov. Leta 2020 so bili sprejeti v rokersko alejo slavnih. Njihov zadnji album Spirit je nastal pred petimi leti.

Continue Reading

Glasba

Kostariški glasbenik Rj Chambers nam predstavlja svoj single “Mysterious”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo Rj Chambersa – mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

Roshawn Jones Chambers, znan kot Rj Chambers, je kostariški umetnik, pevec in pisec besedil, skladatelj, koproducent ter igralec in nekdanji model. Poje v angleščini in španščini. Na njegovem istoimenskem albumu je predstavljenih pet strastnih pesmi, kar kaže, da je Rj Chambers človek, ki ustvarja glasbo iz srca za srce.

Rj Chambers

Raztegne krila in uspešno vmeša sodobnejši latinskoameriški pridih v material, pri tem pa nikoli ne žrtvuje čustev. Ni le še en reggaetonski izvajalec, ki bi bil kot piškot; zdi se, da je bolj spreten, uglajen in jasnejši glede svoje ustvarjalne vizije in potenciala.

Rj Chambers izžareva karizmo in vas pritegne s svojim svilnato gladkim glasom in ritmi. V pesmi je čutiti nežno ranljivost, ki pa se nikoli ne preda saharinu. Glas Rj Chambersa nas popelje nazaj v čas, ko je bila glasba malo bolj resnična, iskrena in prava.

Rj Chambers – Mysterious

Rj Chambersa lahko spremljate tudi na Instagramu in sicer na njegovem profilu @iamrjcbway

Continue Reading

Glasba

Udarna mednarodna glasbena zasedba The Parlophonics nam predstavlja svoj novi single “These Days”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kake mednarodne glasbenike, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.


Tokrat vam predstavljamo The Parlophonics, alternativno rock skupino, ki ustvarja odličen Power pop/rock, čeprav člani zasedbe še nikoli niso sodelovali skupaj v “skupnem prostoru”. Skupina se dejansko še nikoli ni sestala v živo.


Če kaj, je razdalja med člani zasedbe le še povečala originalnost zvoka skupine, ki temelji na klasičnem britanskem popu in rocku iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Člani skupine, ki so hkrati tudi avtorji pesmi Robert Horvath (kitare, bas), Fernando Perdomo (kitare, bobni) in Hugh Macdonald (vodilni glas, klaviature) so leta 2021 izdali svoj prvenec A Day in The Life. Gre za čudovit nabor melodičnih izvirnih skladb, ki so ga med pandemsko zaporo posneli na daljavo, tako da so si prek spleta pošiljali datoteke.

Roberta Horvatha je osamljenost v času pandemije navdihnila, da je posnel in končno objavil nekaj pesmi, ki jih je pisal vse življenje. Za projekt je angažiral Fernanda Perdoma (kitarista skupine “Echo in the CanyonJakoba Dylana) in Hugha Macdonalda (Fairhazel) in trije glasbeniki so na daljavo razvili kemijo, ki osvetli vse, kar igrajo.

Skupino so primerjali z Beatli, Oasis in Paulom Wellerjem, vendar pa je v resnici preveč edinstvena, da bi jo lahko opisali s tako preprostimi besedami.

Prvenec skupine The Parlophonics, album A Day in the Life, je bil 20. avgusta 2021 v digitalni obliki izdan na Apple Music, Spotify in Google Play. Fizične izdaje so na voljo od 20. novembra 2021, ravno pravočasno za praznično sezono in za tiste, ki želijo zgoščenko dodati v svojo zbirko. Album je k tej mednarodni skupini pritegnil svetovno občinstvo in to zasluženo. Ljubitelji izvrstno napisanega pop/rocka morajo takoj odkriti skupino The Parlophonics. Tega še ne veste, vendar bodo fantje zagotovo vaša nova najljubša skupina.

Opis ni na voljo

The Parlophonics lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: https://www.facebook.com/Parlophonics
https://www.instagram.com/parlophonics/
https://twitter.com/parlophonics

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals