Connect with us

Življenjski Stil

Kaj imajo skupnega limona, kavč, fotelj, kopel in vonj po rožmarinu? Karanteno?

Published

on

Piše: Urša Mravlje Aromatica

Smo v nenavadni situaciji, malo več beremo, ker smo doma, se ukvarjamo s stvarmi za katere sicer nimamo časa, bolj generalno pospravljamo in najdemo kakšno stvar na katero smo že pozabili, stekleničko, ki nam je že ušla iz spomina, izparilnik, vau saj res se zavrti film.

Eterično olje, skoraj zagotovo v vsakem domu sivka, čajevec, evkaliptus je tudi eden bolj poznanih, rožmarin in celo limona. In prav vsi so super za to, kar preživljamo zdaj. Par kapljic v izparilnik in tako boste poskrbeli za preventivo, zaščito, podporo organizmu ter dobro počutje.

Če smo že pri aromaterapiji, v aktualni situaciji je številka 1. ravensara,   je namreč odlično odlično protivirusno sredstvo. Deluje kot preventiva ali lajša povezane težave kot so povišana temperatura, bolečine v sklepih in mišicah. Ravensara ima resnične antiinfektivne in zlasti imunostimulativne lastnosti. Poleg gripe, kot najpogostejše virusne okužbe, ravensara odpravlja tudi druge bolezni, ki jih povzročajo virusi.

V dani situaciji bo par kapljic v izparilniku res dobro delo. Podobne lastnosti imajo tudi druga omenjena eterična olja.

Z eteričnim oljem limone lahko dezinficirate zrak doma, v pisarni, v okolju kjer je veliko možnosti za podajanje tovrstnih stanj. Deluje antiseptično, antibakterijsko, antivirusno, pomaga v boju proti nalezljivim boleznim, ki se prenašajo z zrakom, pomaga pri izgubi koncentracije in pri duševni utrujenosti. Nekaj kapljic v izparilnik ali difuzor in čiščenje naj se začne. No, ko smo že ravno pri čiščenju, z eteričnim oljem limone lahko uspešno odstranite kakšno res trdovratno umazanijo.

Naredimo nekaj še za boljšo odpornost. Tokrat je v igri čajevec, saj vzpodbuja delovanje imunskega sistema ter zelo koristi pri infekcijah dihal, tako kot evkaliptus, ta je odličen tudi za dezinfekcijo in osvežitev zraka v prostoru. Nekaj kapljic nakapljajte v izparilnik ali difuzor in že samo s tem, ko se boste v tem prostoru zadrževali, boste zase naredili zelo veliko.

Rožmarin je za boljšo prekrvavitev, če nas je karantena slučajno že malo polenila. Nekaj kapljic v izparilniku je plus za koncentracijo, saj jo izboljša in zbistri um. Je tudi super obramba proti virusom in aerobnim bakterijam pa še vonj nas v mislih popelje nekam stran, v tisti morski zaliv na katerega mislite, ko se iz kavča prestavite na fotelj in obratno.

Nenavadne okoliščine so nas prisilile v drugačen vsakdanji ritem. Močno vplivajo na naše življenje, povzročajo tudi stres, kar naenkrat imamo preveč časa. In zakaj ne bi tega izkoristili sebi v prid. Naredili tisto za kar nam vedno zmanjkuje časa pa čeprav je to le kopel. Ja, ja dobro slišite.

Kopel z eteričnim oljem sivke, ki deluje kot analgetik, antiseptik, proti glavobolu, nervozi, nespečnosti. V kuhinji poiščite morsko sol, odmerite dobro pest in v to nakapljajte 20 do 25 kapljic eteričnega olja sivka, to stresite v polno kad tople vode, prižgite svečko in se potopite. Če vašim mislim paše tišina, si jo privoščite, če bi raje mrmrali poznani refren pa izberite najljubšo glasbo in misli spustite na pašo.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals