Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Koronavirus: Ali vas lahko obrazne maske zaščitijo pred ujetjem smrtonosnega virusa?

Objavljeno

V redu

2. aprila je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da bo skupina svetovalcev ocenjevala, ali bi morali biti več od nas zunaj v obraznih maskah.

Skupina bo razmislila o raziskavi, ali je mogoče koronavirus napovedati dlje, kot je bilo predhodno mišljeno, in ali to pomeni, da bi slabokrvni ljudje morali nositi maske.

Rezultat bo določil, ali WHO revidira nasvete o obraznih maskah za ljudi, ki bi lahko širili virus.

Kirurške maske so bile prvič vpeljane v bolnišnice v poznih 1700-ih, vendar prehod v javno uporabo niso izvedli do izbruha španske gripe leta 1919.

Maske so zasnovane za uporabo v kliničnem okolju, na primer v bolnišnici, kjer so namenjene predvsem preprečevanju vidnih razpršil ali brizga tekočine.

Na vrhuncu izbruha na Kitajskem je povpraševanje po kirurških maskah za obraz doseglo 200 milijonov mask na dan, poroča Reuters. Slike na družbenih medijih prikazujejo ogromno število, ki jih nosijo v javnih in prometnih vozliščih, kot so letališča in železniške postaje, kjer je velika gneča.

Ali vas maske za obraz pomagajo zaščititi?

Februarja dr. Jake Dunning, vodja nastajajočih okužb in zoonoz (nalezljiva bolezen, ki se širi med ljudmi in živalmi) v javnem zdravstvu Anglije, je za The Independent povedal, da je “zelo malo dokazov o široki koristi” pri javnosti, ki nosi maske.

Dr Dunning pojasnjuje, da obstajajo številni razlogi, zakaj niso učinkoviti. “Maske za obraz je treba pravilno uporabljati, jih pogosto menjati, pravilno odstranjevati, varno odstraniti in uporabljati v kombinaciji z dobrim univerzalnim higienskim obnašanjem, da bodo učinkovite.”

In večina opcij papirja, ki jih nosite, nima respiratorja za filtriranje nalezljivih delcev zraka.

Če se ne nosijo pravilno in se ohlapno prilegajo, to pomeni, da lahko bakterije zlahka dostopajo do nosu in ust. Strokovnjaki so tudi opozorili, da bi lahko koronavirus skozi oči vstopil v telo.

Tudi ko uporabniki na začetku spoštujejo ta pravila, raziskave kažejo, če jih uporabniki nosijo dlje časa, postopoma postanejo ohlapne in je manj verjetno, da bodo to popravili.

Študija iz leta 2008, objavljena v mednarodni reviji za nalezljive bolezni, je pokazala, da je “skladnost” z pravilno uporabo mask znašala manj kot 50 odstotkov, kar pomeni, da jih polovica ljudi v študiji ni nosila po navodilih.

Kaj namesto tega storiti, da se zaščitite?

Če so ljudje zaskrbljeni zaradi nalezljivih nalezljivih bolezni, je treba sprejeti učinkovitejše ukrepe, pravi dr. Dunning, vključno z “dobro osebno, dihalno in ročno higieno”.

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da si pri kihanju ali kašljanju pogosto umivajo roke z alkoholnim drgnjenjem rok ali toplo vodo in milom, usta in nos pokrivajo z upognjenim komolcem in se izogibajo tesnemu stiku z vsemi, ki imajo vročino ali kašelj.

Vsi, starejši od 70 let, z osnovnim zdravstvenim stanjem ali nosečnice, ne smejo več zahajati iz hiše.

V obdobju 12 tednov bi se morali samo osamiti in prositi družino ali prijatelje, naj po potrebi prinesejo hrano in nakupujejo, pravi vlada.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

KOLUMNA: O kako dolgo se nisva videli, ti, a si se mal zredila?

Objavljeno

V redu

Avtor

Kar v redu sem, hvala, ker si vprašala! Sploh ne razumem več, a res ni dovolj Covid, Korona, sranje od A do Ž, da bi se malo spametovali, bili človeški, da ne rečem normalni. Po skoraj letu dni sva se videli in na misel ji je najprej prišlo: ti, a si se mal zredila? Ja, mal sem se in kaj? Več sem doma, več je dobrot pri roki,  več hodim in sem očitno nagnjena k več, ker imam tudi več kilogramov. Več kot to te očitno ne zanima? Uffffff. No, najraje bi ji vse to rekla v obraz ampak sem preslišala in rekla, kar v redu sem ja, hvala, pa ti? Kako ste zdržali vse skupaj, ste vsi zdravi? In, če je že ravno sprožila, morda se zredila ni, postarala se pa je v tem letu odkar sem jo nazadnje videla. Samo to res ni prva stvar, ki mi je prišla na misel, sama jo je sprožila s pripombo zredila.

Sicer priznam, da sem to opažala zadnja leta, tudi pred korono, da je bil najpogosteje uporabljeno, a si se zredila, a se nisi zredila, a se boš zredila? Hvala no, ker te tako zanima moj položaj na tehtnici,  tudi sicer se še kar držim, položaj je za silo, enkrat sem bolj proti slabo, drugič proti dobro. A zdravje? Še kar ja. A če se držim? No ja,  bo že. A dieta? Ma vtakni si jo nekam!

Večina tega je ostala seveda v mojih mislih ampak mi gre pa res močno na živce. Verjamem, da se tudi vam to dogaja pogosto. Ženske vedno pristanemo pri kilogramih. Moških kil začuda nihče ne opazi in tudi moški sami ne. Kako reagirate? Zasolite kaj nazaj ali preslišite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, je zelo poznano. Kot, da je to edina pomembna stvar in edino merilo. Ne se sekirat. Sploh se ne obremenjujte s tem, kaj kdo opazi in kaj ne, sploh, če se v enem oziroma po enem letu ni spomnila drugega kot to. Si niti ne zasluži pozornosti, tudi s tem ne, da bi jo ošteli ali ji povedali svoje, ker verjetno ne bi niti razumela. Preslišite, enostavno preslišite in tudi misli o postaranju prepodite, ne potrebujete tovrstne slabe energije. Kilogrami pridejo in grejo. Shujša se lahko, omejenost je težje spremeniti. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Je to tudi v vaši denarnici? Takoj odstranite

Objavljeno

V redu

Avtor

Če tudi vi v denarnici hranite to, potem takoj odstranite, saj je to razlog, da v vaše življenje ne priteka dovolj denarja.

Feng šui strokovnjaki opozarjajo, da je zelo pomembno, kaj vse nosimo v denarnici, od tega je odvisno, ali bomo v svoje življenje privabljali denar ali ne.

Če imate tudi vi v denarnici razne papirčke, vizitke, račune, to takoj odstranite. Vse to ne spada v denarnico in preprečuje, da bi bilo v njej dovolj denarja. Prav tako vam nered v denarnici preprečuje, da bi denar pritekal.

Nasveti, s katerimi boste privabili še več denarja

Denarnica naj bo lepo urejena.

Feng šui strokovnjaki razkrivajo močne nasvete, s katerimi bo denar pričel pritekati v vaše denarnice. Najpomembnejše je, da v denarnici hranite le denar, plačilne in ostale kartice, ki jih potrebujete pri nakupovanju.

Pomembno je tudi, da denarnica nikoli ni povsem prazna. Vedno imejte v njej nekaj denarja, pa četudi je to le nekaj centov.

Prav tako je pomembno, da je v denarnici red, bankovce zložite, nikakor denar ne sme biti zmečkan.

V stanovanju mora imeti denarnica posebno mesto. To mesto mora biti čisto in lepo urejeno. Hranite jo lahko tudi v lepi in bogato okrašeni škatli.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ne boste verjeli, čemu služi zaščitni čep na steklenici olja

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste tudi vi vedno odstranili zaščitni čep na steklenici ali plastenki olja in ga odvrgli v smeti? Ko boste videli, čemu je v resnici namenjen, boste zagotovo šokirani.

Tiktokerka Sara Vurušić je delila posnetek, v katerem razkriva, kako se lahko zelo praktično uporabi zaščitni čep na steklenici olja, ki ga mnogi zavržemo.

Tega naj bi praviloma odstranili, nato pa obrnili in pričvrstili nazaj na odprtino steklenice ali plastenke. Na tak način naj bi lažje kontrolirali količino olja, ko ga nalivamo.

»25 let nisem vedela tega. Kdaj ste pa vi ugotovili, čemu služi ta čep,« je še vprašala Tiktokerka svoje sledilce in dodala posnetek, na katerem nazorno prikazuje, kako ga uporabiti.

Pogledate si ga lahko spodaj.

@saravlahvurusic

Pa hvala ko gojd da je podjelio moj video i zavrsio u novinama. 💖 Ljubim vas. #fyp

♬ original sound – Sara Vlah Vurušić

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO