Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Koronavirus: Ali vas lahko obrazne maske zaščitijo pred ujetjem smrtonosnega virusa?

Objavljeno

V redu

2. aprila je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da bo skupina svetovalcev ocenjevala, ali bi morali biti več od nas zunaj v obraznih maskah.

Skupina bo razmislila o raziskavi, ali je mogoče koronavirus napovedati dlje, kot je bilo predhodno mišljeno, in ali to pomeni, da bi slabokrvni ljudje morali nositi maske.

Rezultat bo določil, ali WHO revidira nasvete o obraznih maskah za ljudi, ki bi lahko širili virus.

Kirurške maske so bile prvič vpeljane v bolnišnice v poznih 1700-ih, vendar prehod v javno uporabo niso izvedli do izbruha španske gripe leta 1919.

Maske so zasnovane za uporabo v kliničnem okolju, na primer v bolnišnici, kjer so namenjene predvsem preprečevanju vidnih razpršil ali brizga tekočine.

Na vrhuncu izbruha na Kitajskem je povpraševanje po kirurških maskah za obraz doseglo 200 milijonov mask na dan, poroča Reuters. Slike na družbenih medijih prikazujejo ogromno število, ki jih nosijo v javnih in prometnih vozliščih, kot so letališča in železniške postaje, kjer je velika gneča.

Ali vas maske za obraz pomagajo zaščititi?

Februarja dr. Jake Dunning, vodja nastajajočih okužb in zoonoz (nalezljiva bolezen, ki se širi med ljudmi in živalmi) v javnem zdravstvu Anglije, je za The Independent povedal, da je “zelo malo dokazov o široki koristi” pri javnosti, ki nosi maske.

Dr Dunning pojasnjuje, da obstajajo številni razlogi, zakaj niso učinkoviti. “Maske za obraz je treba pravilno uporabljati, jih pogosto menjati, pravilno odstranjevati, varno odstraniti in uporabljati v kombinaciji z dobrim univerzalnim higienskim obnašanjem, da bodo učinkovite.”

In večina opcij papirja, ki jih nosite, nima respiratorja za filtriranje nalezljivih delcev zraka.

Če se ne nosijo pravilno in se ohlapno prilegajo, to pomeni, da lahko bakterije zlahka dostopajo do nosu in ust. Strokovnjaki so tudi opozorili, da bi lahko koronavirus skozi oči vstopil v telo.

Tudi ko uporabniki na začetku spoštujejo ta pravila, raziskave kažejo, če jih uporabniki nosijo dlje časa, postopoma postanejo ohlapne in je manj verjetno, da bodo to popravili.

Študija iz leta 2008, objavljena v mednarodni reviji za nalezljive bolezni, je pokazala, da je “skladnost” z pravilno uporabo mask znašala manj kot 50 odstotkov, kar pomeni, da jih polovica ljudi v študiji ni nosila po navodilih.

Kaj namesto tega storiti, da se zaščitite?

Če so ljudje zaskrbljeni zaradi nalezljivih nalezljivih bolezni, je treba sprejeti učinkovitejše ukrepe, pravi dr. Dunning, vključno z “dobro osebno, dihalno in ročno higieno”.

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da si pri kihanju ali kašljanju pogosto umivajo roke z alkoholnim drgnjenjem rok ali toplo vodo in milom, usta in nos pokrivajo z upognjenim komolcem in se izogibajo tesnemu stiku z vsemi, ki imajo vročino ali kašelj.

Vsi, starejši od 70 let, z osnovnim zdravstvenim stanjem ali nosečnice, ne smejo več zahajati iz hiše.

V obdobju 12 tednov bi se morali samo osamiti in prositi družino ali prijatelje, naj po potrebi prinesejo hrano in nakupujejo, pravi vlada.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals