Domov Življenjski Stil Koronavirus: Ali vas lahko obrazne maske zaščitijo pred ujetjem smrtonosnega virusa?

Koronavirus: Ali vas lahko obrazne maske zaščitijo pred ujetjem smrtonosnega virusa?

2. aprila je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da bo skupina svetovalcev ocenjevala, ali bi morali biti več od nas zunaj v obraznih maskah.

Skupina bo razmislila o raziskavi, ali je mogoče koronavirus napovedati dlje, kot je bilo predhodno mišljeno, in ali to pomeni, da bi slabokrvni ljudje morali nositi maske.

Rezultat bo določil, ali WHO revidira nasvete o obraznih maskah za ljudi, ki bi lahko širili virus.

Kirurške maske so bile prvič vpeljane v bolnišnice v poznih 1700-ih, vendar prehod v javno uporabo niso izvedli do izbruha španske gripe leta 1919.

Maske so zasnovane za uporabo v kliničnem okolju, na primer v bolnišnici, kjer so namenjene predvsem preprečevanju vidnih razpršil ali brizga tekočine.

Na vrhuncu izbruha na Kitajskem je povpraševanje po kirurških maskah za obraz doseglo 200 milijonov mask na dan, poroča Reuters. Slike na družbenih medijih prikazujejo ogromno število, ki jih nosijo v javnih in prometnih vozliščih, kot so letališča in železniške postaje, kjer je velika gneča.

Ali vas maske za obraz pomagajo zaščititi?

Februarja dr. Jake Dunning, vodja nastajajočih okužb in zoonoz (nalezljiva bolezen, ki se širi med ljudmi in živalmi) v javnem zdravstvu Anglije, je za The Independent povedal, da je “zelo malo dokazov o široki koristi” pri javnosti, ki nosi maske.

Dr Dunning pojasnjuje, da obstajajo številni razlogi, zakaj niso učinkoviti. “Maske za obraz je treba pravilno uporabljati, jih pogosto menjati, pravilno odstranjevati, varno odstraniti in uporabljati v kombinaciji z dobrim univerzalnim higienskim obnašanjem, da bodo učinkovite.”

In večina opcij papirja, ki jih nosite, nima respiratorja za filtriranje nalezljivih delcev zraka.

Če se ne nosijo pravilno in se ohlapno prilegajo, to pomeni, da lahko bakterije zlahka dostopajo do nosu in ust. Strokovnjaki so tudi opozorili, da bi lahko koronavirus skozi oči vstopil v telo.

Tudi ko uporabniki na začetku spoštujejo ta pravila, raziskave kažejo, če jih uporabniki nosijo dlje časa, postopoma postanejo ohlapne in je manj verjetno, da bodo to popravili.

Študija iz leta 2008, objavljena v mednarodni reviji za nalezljive bolezni, je pokazala, da je “skladnost” z pravilno uporabo mask znašala manj kot 50 odstotkov, kar pomeni, da jih polovica ljudi v študiji ni nosila po navodilih.

Kaj namesto tega storiti, da se zaščitite?

Če so ljudje zaskrbljeni zaradi nalezljivih nalezljivih bolezni, je treba sprejeti učinkovitejše ukrepe, pravi dr. Dunning, vključno z “dobro osebno, dihalno in ročno higieno”.

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da si pri kihanju ali kašljanju pogosto umivajo roke z alkoholnim drgnjenjem rok ali toplo vodo in milom, usta in nos pokrivajo z upognjenim komolcem in se izogibajo tesnemu stiku z vsemi, ki imajo vročino ali kašelj.

Vsi, starejši od 70 let, z osnovnim zdravstvenim stanjem ali nosečnice, ne smejo več zahajati iz hiše.

V obdobju 12 tednov bi se morali samo osamiti in prositi družino ali prijatelje, naj po potrebi prinesejo hrano in nakupujejo, pravi vlada.