Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Koronavirus: Ali vas lahko obrazne maske zaščitijo pred ujetjem smrtonosnega virusa?

Objavljeno

V redu

2. aprila je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da bo skupina svetovalcev ocenjevala, ali bi morali biti več od nas zunaj v obraznih maskah.

Skupina bo razmislila o raziskavi, ali je mogoče koronavirus napovedati dlje, kot je bilo predhodno mišljeno, in ali to pomeni, da bi slabokrvni ljudje morali nositi maske.

Rezultat bo določil, ali WHO revidira nasvete o obraznih maskah za ljudi, ki bi lahko širili virus.

Kirurške maske so bile prvič vpeljane v bolnišnice v poznih 1700-ih, vendar prehod v javno uporabo niso izvedli do izbruha španske gripe leta 1919.

Maske so zasnovane za uporabo v kliničnem okolju, na primer v bolnišnici, kjer so namenjene predvsem preprečevanju vidnih razpršil ali brizga tekočine.

Na vrhuncu izbruha na Kitajskem je povpraševanje po kirurških maskah za obraz doseglo 200 milijonov mask na dan, poroča Reuters. Slike na družbenih medijih prikazujejo ogromno število, ki jih nosijo v javnih in prometnih vozliščih, kot so letališča in železniške postaje, kjer je velika gneča.

Ali vas maske za obraz pomagajo zaščititi?

Februarja dr. Jake Dunning, vodja nastajajočih okužb in zoonoz (nalezljiva bolezen, ki se širi med ljudmi in živalmi) v javnem zdravstvu Anglije, je za The Independent povedal, da je “zelo malo dokazov o široki koristi” pri javnosti, ki nosi maske.

Dr Dunning pojasnjuje, da obstajajo številni razlogi, zakaj niso učinkoviti. “Maske za obraz je treba pravilno uporabljati, jih pogosto menjati, pravilno odstranjevati, varno odstraniti in uporabljati v kombinaciji z dobrim univerzalnim higienskim obnašanjem, da bodo učinkovite.”

In večina opcij papirja, ki jih nosite, nima respiratorja za filtriranje nalezljivih delcev zraka.

Če se ne nosijo pravilno in se ohlapno prilegajo, to pomeni, da lahko bakterije zlahka dostopajo do nosu in ust. Strokovnjaki so tudi opozorili, da bi lahko koronavirus skozi oči vstopil v telo.

Tudi ko uporabniki na začetku spoštujejo ta pravila, raziskave kažejo, če jih uporabniki nosijo dlje časa, postopoma postanejo ohlapne in je manj verjetno, da bodo to popravili.

Študija iz leta 2008, objavljena v mednarodni reviji za nalezljive bolezni, je pokazala, da je “skladnost” z pravilno uporabo mask znašala manj kot 50 odstotkov, kar pomeni, da jih polovica ljudi v študiji ni nosila po navodilih.

Kaj namesto tega storiti, da se zaščitite?

Če so ljudje zaskrbljeni zaradi nalezljivih nalezljivih bolezni, je treba sprejeti učinkovitejše ukrepe, pravi dr. Dunning, vključno z “dobro osebno, dihalno in ročno higieno”.

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da si pri kihanju ali kašljanju pogosto umivajo roke z alkoholnim drgnjenjem rok ali toplo vodo in milom, usta in nos pokrivajo z upognjenim komolcem in se izogibajo tesnemu stiku z vsemi, ki imajo vročino ali kašelj.

Vsi, starejši od 70 let, z osnovnim zdravstvenim stanjem ali nosečnice, ne smejo več zahajati iz hiše.

V obdobju 12 tednov bi se morali samo osamiti in prositi družino ali prijatelje, naj po potrebi prinesejo hrano in nakupujejo, pravi vlada.

Življenjski Stil

To je astro znak, ki v ljubezni preseneča

Objavljeno

V redu

Avtor

Na prvi pogled deluje hladno, a v resnici je zelo zvest in čustven. Kateri astro znak v ljubezni preseneča? Preberite.

Osebe, ki so rojene v nebesnem znamenju device, vas bodo v ljubezni pozitivno presenetile. Če je vaš partner ali partnerica rojena v tem astro znaku, potem najbrž že veste, da so zelo čustveni in zvesti, a na prvi pogled nikakor ne delujejo tako.

Ker so rojeni perfekcionisti, gredo marsikomu na živce. Vedeti pa morate tudi, da so zelo inteligentni.

Pogosto živijo v svojem svetu, a so kljub temu zelo zanimivi in pogovor z njim vas bo navdušil. Imajo svoj pogled na življenje in najbrž vam bodo pokazali svoj in drugačen pogled na mnoge stvari.

Če se boste v devico zaljubili, pa vedite, da je brezbrižnost, ki jo na prvi vtis oddaja, le dobra krinka. Znajo ljubiti in želijo biti ljubljeni!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Črn dim se vali, evo tradicionalno kurjenje, kaj folku ni jasno?

Objavljeno

V redu

Avtor

Živim v soseski hiš in očitno se vse prenaša iz roda v rod. Tako kot je večino hiš že zasedla mlajša generacija, sinovi ali hčere tistih, ki so jih gradili, tako tudi kurijo. Halo, na tistem metru trave, ki so jo pustili, ostalo so namreč prilagodili parkiranju velikih, ogromnih avtomobilov, nek se vidi raskoš.

Njihovi starši so sicer lahko zakurili malo večji ogenj, ker je bilo več prostora, ampak ta manjši je očitno bolj intenziven, ker se zdaj nabere več svinjarije. Kurijo vse, smeti, gume, cunje, vse, ker je verjetno predrag bencin, da bi odpeljali smeti na deponijo, smeti na smetišče, kaj tukaj ni jasno.

Ampak, dejmo zakurt, z masko jasno, letos jih imajo vsaj pri roki. Kako se ta smrdljivi, črn dim vali meni po sveže opranem perilu pa naprej v hišo, jih itak ne briga.

Tradicionalni črni dim na prvi dovolj topel, sončen dan, ko gre sveže perilo na štrik in so okna lahko končno na stežaj odprta. A luftat moramo, zaradi svežega lufta samega in še korone. Ha ha ha, nekdo je pa za hece. A naj pokličem okoljevarstvenike, policijo, koga? Ker to bo zdaj trajalo. Mogoče cigane, bodo prej odnesli torej zrihtali stvar, saj je sigurno kaj uporabnega. Uf.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Res je, vsako leto isto. Opažam tudi sama. Mi ni jasno kje imajo sploh skladiščeno vso to zalogo smeti in kako sploh lahko tako zelo onesnažujejo okolje.  Pri kurjenju česarkoli predstavlja glavni problem nevarnost požara. V zrak pa se sproščajo tudi toksični in karcinogeni dimi in saje.  V nekaterih občinah prepoved kurjenja določajo občinski predpisi, kot so npr. odloki o javnem redu in miru ali odloki o ravnanju z odpadki, ki konkretno za posamezna specifična področja določajo prepovedi in omejitve kurjenja v naravnem in bivalnem okolju. Pokličite na vašo občino in vprašajte za nasvet.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Botoks je učinkovita metoda pomlajevanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Razmišljate o botoksu, pa bi radi vedeli več? Preberite nekaj dejstev.

Uporaba botoksa v namen pomlajevanja obraza je vse bolj razširjena tudi v Sloveniji. Vse več žensk, pa tudi moških, se odloča za to tehniko pomlajevanja obraza.

Kaj je botoks?

Botulin je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov ter najbolj toksična beljakovina sploh. V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant za blažitev bolečih mišičnih krčev ter v kozmetične namene (znan pod imenom botoks).

»Dobra stran botoksa je, da lahko z njegovo uporabo prekinemo kadarkoli. Res pa je, da se naša koža tudi med tretmaji z botoksom stara in če se bomo po desetih letih odločili, da botoksa ne želimo več, bo koža postarana,« je pojasnil lepotni strokovnjak dr. Andrej Testen.

Ko se boste odločili za pomlajevanje obraza z botoksom, morate vedeti, da je učinek viden šele sedem do 10 dni po posegu, terapijo pa je potrebno ponavljati na približno pol leta.

Ker je botoks v tekoči obliki, se ga v mišico vbrizga z iglo.

»Navadno se za to uporabi najtanjše možne iglice, tako da postopek ni pretirano boleč. Večinoma traja nekaj minut, tako da nekatere stranke na tretma, skočijo med malico,« je pojasnil dr.Testen.

Botoks – prej in potem (foto: Shutterstock)

Še več zanimivih informacij boste našli tukaj.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO