Se nameravate po krizi koronavirusa vseeno odpraviti na poletni dopust? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov


“Potovanje vas pusti brez besed…Potem vas spremeni v pripovedovalca zgodb.” – Ibn Battuta

Se bo kriza koronavirusa končala še pred poletjem? Že zdaj sanjarite o tem, kako poležavate nekje na rajski plaži in srkate kokosovo vodo iz kokosove lupine? Ste tudi vi eden tistih zanesenjakov, ki so prepričani, da bo trenutno obsedno stanje kmalu minilo in že načrtujete svoje nepozabne poletne počitnice? Če je tako, potem imam za vas nekaj, na prvo žogo morda nepomembnih nasvetov, ki pa lahko v resnici vplivajo na to, ali boste o svojih nepozabnih počitnicah z nasmehom na obrazu pripovedovali svojim prijateljem ali pa…se bodo vaše rajske, mega počitnice, spremenile v teden, na katerega bi najraje kar pozabili.

Sem Mark Bogdanovič, glasbenik, ki zelo rad tudi potuje. imel sem to srečo, da sem do sedaj lahko prepotoval več kot 50 držav sveta in spodaj je nekaj zadevic, na katere bi vas rad spomnil….pa poglejmo…

Palawan, Filipini (Foto: Mark Bogdanovič, osebni arhiv)

Ko se pripravljate na poletne počitnice, vam priporočam, da upoštevate svoj cilj in specifičnosti destinacije, kamor se podajate.

Ne glede na to, katera je vaša destinacija za dopust, boste morali vsekakor upoštevati podnebje. Če nameravate obiskati tropsko lokacijo, boste s seboj morali prinesti ustrezna oblačila. Kopalke, kratke hlače in oprijete majice so vsekakor dobrodošle na plažah in na sprehajališčih, vi pa verjetno že sanjarite, da vas bo na vaši sanjski destinaciji pričakalo toplo in sončno vreme. Vseeno vam svetujem, da se pripravite na najslabše. Dežni plašč in dežnik sta lahko odličen dodatek k vašim poletnim oblačilom.

Ne glede na to, kam potujete, vzemite s seboj svoje identifikacijske dokumente. Jasno, če nameravate odpotovati v tujino, da boste s seboj vzeli svoj potni list, ampak nikakor ne pozabite tudi na druge dokumente, ki vam bodo lahko prišli še kako prav. Osebni dokument, zdravstvena kartica, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za vaše vozilo naj bodo dokumenti, ki jih imate vedno pri roki. Nekatere države celo zahtevajo, da imate dokument vedno pri sebi in vam lahko uradna oseba izreče zelo visoko kazen, v kolikor le teh nimate, ko se sprehajate naokrog.

Če vas je strah potni list nositi vedno pri sebi, vam priporočam, da si naredite kopijo in jo imate lahko vedno v hlačnem žepu, potni list pa pustite v hotelski sobi v sefu.

Phi Phi Islands, Coco Island (Foto: Mark Bogdanovič)

Verjetno nas večina rada poletje preživlja na kaki čudoviti plaži ob morju. Med počitnicami ob morju je pomembno, da s seboj prinesete ustrezna oblačila in dobro zaščito pred soncem z visokim faktorjem. Številni dopustniki se še vedno ne zavedajo nevarnosti sončenja brez zaščite pred soncem. Poleg zaščitne kreme boste morali imeti pri roki tudi brisače in veliko vode.

Če se odpravljate na križarjenje, vam svetujem, da se začnete na potovanje pripravljati takoj, ko rezervirate svoje potovanje. Za razliko od mnogih drugih oblik počitnic, je za križarjenje pogosto potrebno veliko priprav.

Ko se pripravljate na križarjenje, je treba upoštevati, kam vse bo vaša ladja plula in kakšni postanki so načrtovani na poti. Kadar je ladja denimo v mednarodnih vodah ali ko pluje v tujo državo, je pri sebi potrebno imeti potni list. Če še nimate potnega lista, ga boste morali pridobiti in če ga še nimate, si ga pridobite čim prej.

Poleg tega, da se odpravijo na križarjenje ali pa si privoščijo teden poležavanja ob morju, se številne družine odločijo za kampiranje.

Podobno kot pri poletnem križarjenju je tudi za kampiranje potrebno kar nekaj priprav. Količina potrebnih priprav je pogosto odvisna od tega, kje in “kako” boste kampirali.

Pri kampiranju je zelo pomembno določiti primeren prostor, kjer boste spali. Če se denimo na kampiranje odpravljate z vozilom potem poskrbite, da boste imeli dovolj zaloge hrane, goriva in vode. V kolikor nameravate kampirati na prostem, boste morali poskrbeti, da boste imeli svoje šotore pripravljene. Najbolje je, da šotor pred odhodom enkrat postavite kar doma in tako preverite, če v kompletu za sestavo šotora, nič ne manjka.

Če načrtujete čolnarjenje, pohodništvo ali ribolov, boste želeli s seboj pripeljati ustrezno opremo. Veliko kampov je na osamljenih območjih in če vam bo kaj od opreme manjkalo to zna predstavljati problem.
Nekatere dele opreme lahko kupite kar na sami destinaciji ampak zna se zgoditi, da bodo cene tam višje zato je bolje, da se temu izognete in že doma pripravite vse potrebno.

Poleg zgoraj omenjenih nasvetov za pripravo vam predlagam, da svoje prijatelje in družino obvestite, kam se odpravljate.

Če boste denimo med potovanjem obiskovali več krajev, vam priporočam, da te podatke posredujete nekomu, ki ga poznate in mu zaupate. Poskrbite, da boste zlahka dosegljivi, v primeru, da se doma kaj zgodi.
Če imate hišne ljubljenčke, boste morali poskrbeti za to, da bo za njih nekdo skrbel.

Ni mogoče dovolj poudariti, kako pomembna je lahko priprava. Priprava na dopust se morda zdi dolgočasna ali preobsežna, toda če pripravo opravite po korakih, vse skupaj postane lažje, vaše počitnice pa bodo tako tisto, kar morajo biti – počitnice in ne nočna mora.

Mark Bogdanović, Svetovni potnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com