in

Glasbeni svet zavit v črnino, poslovil se je vsem znani glasbenik

Glasbeni svet žaluje, poslovil se je vsem dobro znani glasbenik …

Kot poročajo številni tuji mediji, se je poslovil Gary Floyd, bil je pevec ameriške punk skupine Dicks. Kot poroča Austin Chronicle, je umrl zaradi srčnega popuščanja. Star je bil 71 let.

Floyd se je rodil v Arkansasu, nastopati je začel po selitvi v vzhodni Teksas in se uveljavil v Austinu, kjer je ustanovil skupino Dicks in postal simbol queer punka. Kot je leta 2014 povedal za Maximum Rocknroll: “Bil sem glasen in vesel, da sem ljudem sporočal: ‘Hej, jaz sem velik, debel, debel peder, kaj pa si ti, za vraga? Delo mi je bilo vseeno in o tem sem govoril, vendar ne na zatiran ali žalosten način, bolj na zabaven, vesel in zelo izzivalen način.”

The Dicks so komunistično simboliko in vinjete iz tabuiziranega podzemlja kombinirali z bolj neposrednimi izjavami, kot je “The Dicks Hate the Police”, ki so jo posneli leta 1980 in so jo leta pozneje prepevali Mudhoney. Kultni status skupine The Dicks v Teksasu jim je prinesel podpis pogodbe z založbo SST, ki je leta 1983 izdala njihov debitantski studijski album Kill From the Heart; na njem so bile med drugim skladbe “Anti-Klan”, “No Nazi’s Friend”, “Bourgeois Fascist Pig” in “Cock Jam”.

V osemdesetih letih se je Floyd preselil v Kalifornijo in igral v skupinah Sister Double Happiness, Black Kali Ma in Buddha Brothers ter v sanfranciški različici skupine Dicks.

Čeprav je skupina leta 1985 izdala svoj zadnji studijski album These People, je Floyd na odru še naprej utrjeval svoj status punkovskega zvezdnika na nastopih, na katerih je jezo in obup nad homofobijo, rasizmom in zlorabo državne oblasti spreminjal v pravične, mobilizacijske punkovske napade.

V poznejšem življenju je Floyd med zdravljenjem sladkorne bolezni in prirojenega srčnega popuščanja še naprej delal kot umetnik različnih formatov ter razstavljal slike in fotografije v Teksasu in Kaliforniji.

Foto: pexels.com

Ojoj, to se je pripetilo znani slovenski TV-voditeljici

Damjan Murko s takšno izjavo vse pustil odprtih ust