SESTAVINE
Količina za 4 osebe
- 3 jajca
- 500 ml mleka
- 2 žlički sladkorja
- 1 ščepec soli
- 350 g moke
- 1 pest rozin
- 1 dl ruma
- 0.3 dl mineralne vode
- 30 g masla
- 2 žlici sladkorja v prahu za posip
POSTOPEK
- Rozine preberemo, operemo in dobro osušimo. Za 10 minut jih namočimo v rum. V dve skledici ločimo beljake od rumenjakov. V skledo z rumenjaki zlijemo mleko in mineralno vodo ter dodamo sladkor in sol. Zmes z metlico dobro premešamo, da se vse sestavine spojijo. Nato med počasnim mešanjem previdno vsipamo moko in mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes brez grudic. V zmes dodamo odcejene rozine in še enkrat premešamo.
- Iz beljakov z električnim mešalnikom stepemo čvrst sneg. Postopoma in počasi vmešavamo v maso z rozinami. Ko je ves sneg vmešan v maso, na kuhalnik pristavimo ponev. V ponvi stopimo maslo in vanjo previdno vlijemo zmes. Pečemo na srednji temperaturi toliko časa, da se spodnja stran zapeče. Nato s kuhalnico palačinko previdno obrnemo in z vilicami ali kuhalnico raztrgamo. Koščke previdno obračamo, vendar ne potiskamo ali mečkamo. Pečemo toliko časa, da se zlatorumeno zapečejo z vseh strani.
- Cesarski praženec serviramo in posujemo s sladkorjem v prahu.