Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za čokoladno mousse torto

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

Količina za 4 osebe

Biskvit

  • 70 g kristalnega sladkorja
  • 80 g moke
  • 20 g kakava v prahu
  • 2 g pecilnega praška
  • 2 g sode bikarbone
  • 2 g soli
  • 1 jajce
  • 1 dl mleka
  • 0,5 dl olja
  • 1 dl vrele vode

Mousse iz mlečne čokolade

  • 70 g mlečne čokolade
  • 30 ml mleka
  • 2 g želatine v prahu
  • 80 ml sladke smetane

Mousse iz temne čokolade

  • 70 g temne čokolade
  • 30 ml mleka
  • 2 g želatine v prahu
  • 80 ml sladke smetane

POSTOPEK

  1. Na začetku moramo pripraviti vse za peko biskvita. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. V pekač (premera 26 ali 28 centimetrov) položimo peki papir.
  2. V eni posodi zmešamo presejane suhe sestavine, v drugi zmešamo vse mokre sestavine, razen vrele vode. Suhim sestavinam prilijemo mokre in dobro premešamo, da dobimo enotno zmes brez grudic. Na koncu primešamo še vrelo vodo.
  3. Zmešano maso vlijemo v pripravljen pekač in jo pečemo v ogreti pečici približno 30-40 minut. Z zobotrebcem katerega zabodemo v sredino preverimo, če je biskvit pečen. Če je zobotrebec suh, je biskvit pečen.
  4. Pečen biskvit prevrnemo na servirni pladenj in ga dobro ohladimo. Okoli ohlajenega biskvita namestimo pekač za torte in nanj pritrdimo debelejšo folijo. Nad soparo stopimo čokolado, ter sladko smetano stepemo. Po navodilih na vrečki pripravimo želatino.
  5. Mleko segrejemo skoraj do vretja. V njem raztopimo pripravljeno želatino in ji dodamo zmes stopljene čokolade in dobro premešamo. Z lopatko nežno primešamo stepeno sladko smetano. Zmes prelijemo prek biskvita. Vse skupaj shranimo v hladilnik, da se mousse povsem strdi.
  6. Ko je mousse iz temne čokolade povsem strjen, po istem postopku pripravimo še mousse iz mlečne čokolade. Prelijemo ga preko prvega moussa in torto čez noč shranimo v hladilniku.

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO