Domov Zanimivosti Tudi s tem se ukvarja Alenka Košir

Tudi s tem se ukvarja Alenka Košir

Je nekdanja žena smučarskega asa Jureta Koširja, športnica in podjetnica in tudi ljubiteljica vsega zelenega. Alenka Košir je več kot očitno polno zaposlena in v svojem dnevu zelo uživa. Kadar se oglasi na družbenem omrežju, podaja nasvete glede športa in zdravega načina življenja nasploh.

Pogosto objavi fotografijo lončnice ali svojega vrta. Tokrat je svoje sledilce in oboževalce na Instagramu prijetno presenetila z mnogimi nasveti, kako uspešno vrtnariti, dodala je tudi fotografije svojih vrtnin in vrta, ki ji lepo uspeva in dodala nekaj svojih izkušenj.

Letošnje leto sem se odločila, da dam na teraso poleg okrasnih rastlin tudi nekaj več vrtnin v lonce. Odločila sem se, da testiram katere vrtnine bodo dobro delale in katere ne. Posadila sem: zelišča, papriko, solato, redkvice, grah, nizek fižol čebulo, ingver in čili.
V vseh mojih objavah napišem in bom tudi danes, da »vrt« na balkonih in terasah zahteva malenkost več »dela« kajti rastline so zaradi omejenega prostora bolj izpostavljene: temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje, hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno
,” je zapisala.

Če ste tudi vi ljubitelji vrta in vrtnin ter zelenja nasploh, vas bo celoten zapis Koširjeve zagotovo zanimal. Najdete ga spodaj in ne pozabite prelistati še njenih fotografij pridelka!

View this post on Instagram

??????️? Letošnje leto sem se odločila, da dam na teraso poleg okrasnih rastlin tudi nekaj več vrtnin v lonce. Odločila sem se, da testiram katere vrtnine bodo dobro delale in katere ne. Posadila sem: zelišča, ?papriko, ? solato ?, redkvice, grah, nizek fižol ?čebulo, ingver in ?️. V vseh mojih objavah napišem in bom tudi danes, da »vrt« na balkonih in terasah zahteva malenkost več »dela« kajti rastline so zaradi omejenega prostora bolj izpostavljene: temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje, hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno. Ker smo omejeni s prostorom je dobro, da kombiniramo različne rastline v istih loncih. Kombinirala sem jih glede na različne kriterije: dobri/slabi sosedi (info najdete na spletu), višina rastline (kombiniramo visoke in nizke rastline), koliko vode potrebujejo in kakšna lega je za njih optimalna. Seveda včasih ne moremo zagotoviti vsega, definitivno pa lahko vplivamo na to kakšne substrate izbiramo in kakšna gnojila. ? Pomembno za rastline v loncih je, da je substrat bogat s hranili in v ta namen izberem najraje namenski substrat. Za paradižnike in ostale plodovke sem izbrala @compo_slovenija BIO za plodovke, za ostale vrtnine pa sem izbrala COMPO BIO universal. ? V zemljo sem vmešala COMPO BIO dolgotrajno gnojilo za plodovke, ki vsebuje tudi ovčjo volno katera poskrbi, da so rastline v sušnih obdobjih dobro preskrbljene z vlago. ? In moja klasika za zaščito vseh rastlin v loncih (pa tudi za na vrt) je seveda zastirka. Uporabljam organsko zastirko Frux o kateri sem že veliko napisala v prejšnjih objavah. ? Do dokončnih zrelih plodov, bo treba skrbeti za ustrezno dovajanje hranil v obliki tekočega gnojila – uporabljam COMPO BIO tekoče gnojilo za paradižnik in Rasti PLOD gnojilo za plodovke. Zaenkrat mi odlično delajo vse začimbe, paradižniki, buče, feferoni, korenje, ingver, solate, blitva. Slabo pa so se odrezali: grah (sproti so se mi sušili listi), čebula in česen. Moram pogruntati kje sem ga polomila ampak mislim, da sem imela slaba semena za čebulo in česen. Se vam javim kmalu s končnimi rezultati, do takrat pa uživajte. #sustainability @metrob.slovenia #gardenonmybalcony

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir) on

Foto: Facebook