Domov Kulinarika Veste, kako se pravilno pripravi turška kava?

Veste, kako se pravilno pripravi turška kava?

Turško kavo je zagotovo že skuhal vsak izmed vas, res pa je, da le malo ljudi ve, kako se pripravlja pravilno. Večina namreč najprej zavre vodo, nato lonček, oziroma tako imenovano džezvo, odstrani iz kuhalne plošče, doda mleto kavo, premeša in vrne na grelno površino, da se pripravek dvigne do roba lončka. S slednjim postopkom seveda ni nič narobe, a morda bi želeli preizkusiti pravo, turško različico priprave poživljajočega toplega napitka.

Ta postopek je nekoliko drugačen. Mleto kavo namreč dodamo v hladno vodo, pri čemer vsebine ne premešamo – kava se bo med naraščanjem temperature sama povezala z vodo. Lonček s hladno vodo in kavo nato segrevamo, znova brez mešanja, vse dokler se vsebina ne prične dvigovati. Takrat lonček odstranimo, prelijemo aromatični napitek v skodelice in pred postrežbo počakamo kakšno minuto.

Vas morda zanima še, kakšen je pravi odmerek mlete kave v razmerju s količino vode? Če kavo odmerjate zgolj po občutku, naj vas v prihodnje vodi podatek, da se na 150 ml vode odmeri 5 gramov kave.

Foto: Shutterstock