Connect with us

Življenjski Stil

Strokovnjak svetuje: Težave z možem

Objavljeno

on

Prejeli so pismo bralke BumNovice.si, ki sprašuje za nasvet:

Spoštovani, najprej naj omenim, da berem vaše nasvete in da so zares odlični. Tudi jaz bi prosila za nasvet. Stvar je takšna, da me včasih moti vedenje moža. Kadar sva v družbi ima pogosto navado, da če nekaj govorim, pojasnjujem, prične odkimavati in nato pravi, da bo on razložil, ker zna bolje in jaz ne znam povedati. To ne dela nalašč, ampak me zelo moti. Sva se o tem tudi že pogovarjala, pa je nekaj časa vse v redu, nato pa spet stara zgodba.

Druga stvar pa je, da ne prenese, da imam zadnjo besedo. To izhaja iz njegovega strahu, njegova mati je glavna v hiši, njegov oče nima nobene besede. In mož se enostavno boji, da bi bilo tudi pri nas tako. Tudi o tem sva večkrat govorila in mi je priznal, da ga to zelo skrbi, da bi nekoč prav tako popustil in ostal brez besede. Jaz mu poskušam dopovedati, da ne bo tako, da jaz nisem njegova mati … Kako naj mu to razložim, enostavno ne znam.

Za vaš čas se zahvaljujem.

Bralka Bumnovic

Odgovoril ji je Miran Peterman Certificirani Energy Success Coach, Energijski Coach za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona:

Hvala za vaše vprašanje. Iz vašega opisa je razvidno, da vaju je na nek način oba strah in imata oba probleme s samozavestjo.

Partnerstvo sta dva srečna, zadovoljna, zabavna, uspešna in samostojna posameznika, ki drug z drugim delita življenjsko izkušnjo!

To pomeni, da bi morali najprej sami doseči neko osebno zrelost, samozavest in samopodobo, postati srečni, zadovoljni, izpolnjeni in uspešni in šele potem začeti našo partnersko izkušnjo. V praksi pa je to večinoma precej drugače in potem moramo stvari reševati po poti. Kolikor nam pač to uspeva.

Velikokrat dobim vprašanje “Kaj naj rečem, kako naj razložim, kako naj povem svojemu partnerju? In bojim se, da na žalost ni enostavnega odgovora, stavka, ki bi lahko prinesel rešitev. To je podobno, kot bi me vprašali, kako naj po francosko nekomu nekaj razložim? Najprej se morate naučiti francosko. In to bi znalo trajati nekaj časa.

Ker nas v življenju nihče naučil kako se imeti rad, kako imeti dobro samopodobo, kako biti samozavesten, kako komunicirati v partnerstvu, ker pač tega niso znali tudi naši starši, je najhitrejša pot, če poiščemo nekoga, ki to zna, mentorja in nas lahko nauči. Samozavest, samopodoba, komunikacija ni samo kaj bomo rekli, kako bomo komunicirali, kakšna so naša prepričanja, naše znanje, ampak so tu tudi naši podzavestni programi, ki jih moramo spremeniti, naše energijske poškodbe, ki so nastale skozi naše življenje in naša energija. Če želimo spremeniti naše življenje, potrebujemo celostno spremembo in celostni pristop.

In ko postanemo srečni, zadovoljni, zabavni, uspešni in samostojni posamezniki, potem nam v partnerstvu in ostalih odnosih stvari tečejo, ni problema kaj in kako nam nekdo nekaj reče ali kaj se zgodi. Naša moč in naša vrednost ne prihajata od zunaj, ampak iz nas samih.

Vaše vprašanje torej ni, kaj naj mu rečete in kako naj mu razložite, ampak kdo morate postati vi in vaš partner, da bosta srečna, zadovoljna, zabavna, uspešna in samostojna (OP. Samostojna pomeni, da ne potrebujeta drug drugega, sta pa srečna in vesela, da sta skupaj) posameznika in srečen, zadovoljen in izpolnjen par.

____ ____

Miran Peterman
je Certificirani Energy Success Coach, Energijski Coach za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona.

Spletna stran: https://www.miranpeterman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/miran.peterman.coach/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/Partnerstvo.in.Odnosi

Imate tudi vi vprašanje za terapevta za partnerstvo Mirana Petermana? Napišite nam ga na elektronski naslov [email protected], objavili ga bomo popolnoma anonimno.

foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals