Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Nasveti: Kako se premaknemo od strahu do svobode?

Objavljeno

V redu

»Ljudje težko opustijo svoje trpljenje.
Zaradi strahu pred neznanim imajo raje trpljenje, ki ga poznajo.«
— Thich Nhat Hanh

Prva stopnja: Podzavestni strah pred negotovostjo. Ostajam v svojem varnem območju in se za vsako ceno izogibam neznanemu. Tisto, česar ne vem, se mi zdi nevarno, vendar se ne zavedam, kolikšno neprijetnost občutim ob negotovosti. Neznanemu se nikoli ne približam toliko, da bi to resnično občutil. Ničesar ne storim brez občutka gotovosti o izidu. Veliko energije porabim, da se izognem tveganju.

Načelo prve stopnje: »Bolje, da sem varen, kot da bi obžaloval.«

Kako krmariti skozi prvo stopnjo?

 Začnite se zavedati, kako vaše nagnjenje k oklepanju gotovosti omejuje vašo svobodo. Vprašajte se: »Ali to pri meni deluje?

Ali me ostajanje v svojem udobnem območju res varuje?«

Druga stopnja: Zavedni strah pred negotovostjo. Tisto, česar ne vem, se mi zdi nevarno, vendar se zavedam strahu, ki ga občutim. Negotove situacije mi vzbujajo tesnobo, zaskrbljenost in strah. To me prisili, da se jim izogibam in poskušam nadzirati svoj svet. Čeprav imam raje gotovost, se zavedam, kako me navezanost nanjo zadržuje. Neznanemu se upiram, vendar se zavedam, da je težko imeti dogodivščine, če zmeraj čakam, da se prepričam o prihodnosti.

Načelo druge stopnje: »Edina gotovost v življenju je negotovost.«

Kako krmariti skozi drugo stopnjo?

Bodite nežni do sebe, ko prepoznate, kako težnja po gotovosti omejuje vaše možnosti. Ne grizite se, ker se upirate negotovosti. Potrepljajte se po hrbtu, ker ste dovolj pogumni, da to priznate.

Ko boste občutili globoko sočutje, se boste naravno začeli pomikati proti tretji stopnji.

Tretja stopnja: Ples negotovosti. Ne vem, ali je neznano nevarno ali ni. Ob tistem, česar ne vem, se ne počutim povsem sproščeno, vendar se temu tudi ne upiram. Neznano me ravno ne prestraši, vendar ga tudi ne iščem. Začenjam čutiti svobodo, ki izhaja iz sklenjenega premirja z negotovostjo, zato sem pripravljen biti previdno radoveden in dovoliti, da me uči strah pred neznanim.

Načelo tretje stopnje: »Zanima me neznano, vendar imam zadržke.«

Kako krmariti skozi tretjo stopnjo?

Dvomite o vsem. Ostanite odprti. Bodite radovedni. Uprite se potrebi po ustvarjanju gotovosti, da omilite neugodje, ki ga še zmeraj čutite ob soočenju z negotovostjo. Če na tej stopnji iščete preveč gotovosti, boste verjetno dovolili, da strah ustvari nekaj, kar ni ravno v skladu s polno uresničitvijo tistega, kar je mogoče. Živite v negotovosti in naredite vse, kar je v vaši moči, da se potolažite in najdete svoj mir.

Četrta stopnja: Zapeljevanje negotovosti. Ne samo, da se ne bojim negotovosti, celo privlači me. Zavedam se, da lahko še veliko izvem in da lahko to storim le tako, da se oprem na neznano in ga raziščem. Neznano mi ne vzbuja strahu, je nekako privlačno. Bolj kot z znanim sem v stiku z odkrivanjem in poživitvijo, ki spremlja njegov proces. Odkrivanje je privlačnejše kot gotovost, in ker me negotovost zapeljuje, sem v nevarnosti, da postanem nepremišljen.

Tako si želim sprejeti neznano, stopiti vanj in pogledati, kaj je tam, da včasih opustim trezno presojo. Pripravljen sem postati avanturist, vendar se moram opominjati, naj ne skačem nazaj na nasprotni konec spektra vnegotovosti.

Načelo četrte stopnje: »Za strahom pred negotovostjo se skriva vznemirjenje možnosti.«

Kako krmariti skozi četrto stopnjo?

Ključ do četrte stopnje je trezna presoja. Ko neznano postane zanimivo, vas lahko zamika, da bi na slepo skočili, vendar vas to lahko spravi v težave. Nekdo, ki ob soočenju z neznanim ne doživlja strahu, je v nevarnosti, da postane nepremišljen. Zdravo vedenje na četrti stopnji vam omogoča, da k negotovosti pristopite s prefinjenim odločanjem, ki ga ne napaja strah, temveč celovitost duše in vodenje notranje lučke.

Peta stopnja: Predajte se. Čeprav ne vem, kljub temu zaupam. Neznanega se ne bojim, vendar me tudi ne zapelje. Vadim trezno presojanje. Čutim, da je neko načelo organiziranja, ki ga mogoče nikoli ne bom povsem razumel, vendar verjamem, da je to smer, na katero se lahko varno naslonim. Če se oprem na neznano, iz tega lahko nastanejo dobre in slabe stvari. Toda ne glede na razplet zaupam, da živim v namenskem vesolju in da ima vsak izid svoj pomen.

Preprosto se odprem spraševanju in svobodo bolj cenim kot gotovost.

Načelo pete stopnje: »Bogastvo življenja lahko občutimo le tako, da se prepustimo neznanemu.«

Kako krmariti skozi peto stopnjo?

Uživajte! Peta stopnja je navadno zelo mirna, vendar se tam največkrat ne izkrcate in ne ostanete. Na peti stopnji se zadržite le z nenehno vajo. Če ugotovite, da ob soočenju z neznanim drsite nazaj v strah, se opomnite, da so tam nevidne sile in da njihovega vodenja mogoče ne boste razumeli, dokler se ne boste ozrli nazaj.

V knjigi  Ozdravimo strah avtorica ponudi sistem vaj z meditacijami za negovanje poguma.


Več v knjigi Ozdravimo strah na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/ozdravimo-strah
Povezava do knjige Z umom nad medicino: https://www.gnostica.si/zbirke/z-umom-nad-medicino
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Ste že pili ‘kavo’ iz želoda?

Objavljeno

V redu

Avtor

Pripravek iz želoda je zelo zdravilen, mnogi ga uporabljajo namesto kave. Pa vi, ste ga že pili?

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.

Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent.  In dodala še: »Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.

Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.

V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.

 Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.«

Želod je uporaben tudi za okusno kavico. (foto: Shutterstock)

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Kakšna kmetija je povsod, kje živim?

Objavljeno

V redu

Avtor

Take kmetije kot je zdaj ne pomnim, kmetje z zemljo vam se iskreno opravičujem, ker to kar je zadnje čase v mestih ste vi že zdavnaj prerastli.

Bogatuni oziroma wanna be bogatuni, vseznalci, fake Gucci za po kuči in oh in sploh na vsakem koraku, oni bi, a dlje od McDonldsa in Maje Šuput ne morejo.  In se nosijo in polivajo s poceni parfumi, poslušajo slovenske poperje, ki bi bili radi vsaj kot Grdović kadar so bl švoh, ko so v svojem ta hudem filmu, o ja, takrat pade Davor Borno.

In potem se grebejo za vabila in grejo na evente v plažnih havaji kratkih hlačah, japonkah in verjamejo, da je šampanjec in penina eno in isto in seveda ob tem sanjajo un štajerski špricer od prejšnjega tedna, radenska pa namizno belo. Ona pa umetne trepke, ki imajo od premetavanja po postelji trajno pa prelepljen sredinc, aja gel noht se je zlomil pa še ni prišla na vrsto.

Kamor koli se obrnem zadnje čase je to to. Kaj se dogaja. Kam so izginile elegantne ženske in urejeni moški. Kam je izginilo osnovna urejenost, osnoven dober okus pa naj gre za glasbo, oblačila, make up, vse to, kam je šel osnoven šlif?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

O ja, opažam podobno. Vse se je izgubilo. Mislim, da tako slabo kot je zdaj v resnici še ni bilo pa naj gre za glasbo ali vse ostalo, kar naštevate. Predvsem manjka izvirnosti na višjem nivoju. Vsakič znova sem presenečena, saj me tudi to, da morajo ravnatelji pisno opozoriti, da naj pridejo maturanti primerno oblečeni na ustno maturo ali poslati navodila kako se obleči, urediti za obisk opere, da so naprimer kroksi prepovedani čeprav sem jih sama v tej hiši kulture in glasbe že videla.   Osnove ni in ni prav, da je tako. Ja, ja okusi so različni ampak nekatera osnovna pravila obstajajo in si zaslužijo spoštovanje. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO