Previdno, vse te težave lahko povzroči praznična hrana

<div id="midasWidget__r92"></div>

December je čas, ko se več veselimo, si dovolimo tudi več prekrškov kar se tiče nezdrave hrane in pitja alkoholnih pijač. A ob tem ne smemo pozabiti, da majhni prekrški najbrž ne bodo povzročili veliko težav, če pa jih bo več in bodo trajali skozi ves december, si lahko naredimo tudi škodo.

Hrana, bogata z nasičenimi maščobami, s soljo in sladkorjem povzroča težave

»Pogosto se med prazniki soočamo s prenajedanjem s hrano, ki je bogata z nasičenimi maščobami, s soljo in sladkorjem. Prisotne so tudi večje količine alkohola kot v ostalih mesecih. Vse to je zelo obremenjujoče za telo, tako fizično kot tudi psihološko. Dejstvo je, da s prenajedanjem pridobivamo na teži, zaradi tega se tudi slabše počutimo. Ravno v prazničnem obdobju pridobimo glede na celo leto največ kilogramov,« je problem decembrskega prenajedanja in zaužitega alkohola izpostavila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Dodaja, da ima praznična hrana veliko energije in malo vlaknin. Ker s takšno hrano zaužijemo več energije, kot je bomo porabili, se redimo, prisotne so želodčne težave, krči, napihnjenost, driska in slabo počutje. »Hrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, je zelo problematična za telo. Poveča se tudi raven glukoze v krvi. Na ta način je pankreas oz. trebušna slinavka pod velikim »pritiskom«. Sprostiti mora več hormona inzulina kot običajno,« je opisala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Poveča se tveganje za preobremenitev želodca in jeter

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje. Decembrske pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih, predvsem kroničnih, bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč. »Še posebej so izpostavljene rizične skupine bolnikov, kot so srčni bolniki in diabetiki. Zato v veselem decembru svetujemo zmernost tako pri hrani kot tudi pri alkoholu. Priporočamo, da naj bo jedilnik tudi v tem času kolikor se le da uravnotežen. Prisotna naj bo zelenjava, sadje in izdelki iz polnovrednih žit. Le tako bomo zaužili dovolj vitaminov in mineralov ter zlasti dovolj vlaknin. Naša prebava nam bo hvaležna,« je zaključila Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice