Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Grenivke so izjemno zdrave, a ne vedno …

Objavljeno

V redu

Grenivke so seveda zelo zdrave, a predvsem za tiste ljudi, ki ne uživajo zdravil. Prav tako je dobro vedeti, da sadež s segrevanjem izgubi skoraj vse bioaktivne snovi.

Grenivke skrivajo v sebi pravo zakladnico zdravilnih in varovalnih učinkovin, ki nam pomagajo krepiti imunski sistem. Morda niste vedeli, a učinkovitost vsebovanega vitamina C je pri grenivkah večja za do 20-odstotkov, ker meso grenivke vsebuje obilje bioflavonoidov. Slednji vplivajo na povečevanje učinkovitosti in delujejo kot močan zdravilni dejavnik za ožilje. Ker so bogate s folno kislino, je uživanje sočnih grenivk priporočljivo zlasti za otroke in mladino.

A pri tem velja poudariti, da sta vitamin C in folna kislina zelo občutljiva na visoke temperature in močno svetlobo. Najbolje je zaužiti sadež brez toplotne obdelave, v nasprotnem primeru uničimo do 90 – odstotkov bioaktivnih snovi.

Kako koristne so grenivke?

 • krepijo imunski sistem
 • preprečujejo infekcije in prehlade
 • pospešujejo nastajanje hormonov
 • poživljajo presnovo
 • spodbujajo rast celic
 • stabilizirajo črevesno floro
 • pomagajo pri čiščenju črevesja
 • pomagajo pri topljenju kilogramov

Previdno, če jemljete zdravila!

Grenivka neugodno vpliva na delovanje nekaterih zdravil, vsebuje namreč furanokumarinine, ki vplivajo na  presnovo in absorpcijo zdravil iz prebavil. Slednje na telo vpliva tako, da se bodisi poveča ali zmanjša učinkovitost zaužitega zdravila, kar lahko privede do neželenih učinkov. Kako bi kombinacija grenivke in zdravil učinkovala na vaše telo, je težko predvideti, saj je učinek odvisen tako od vrste in količine odmerka zdravila, kot tudi od posamezne osebe.

Uživanje grenivke se odsvetuje ljudem, ki jemljejo zdravila za:

 • zniževanje povišanega krvnega tlaka,
 • zniževanje holesterola,
 • zdravljenje anksioznosti
 • zdravljenje srčnih aritmij
 • preprečevanje zavrnitev telesa presajenih organov

Prav tako je dobro biti previden pri zdravilih, ki vsebujejo kortikosteroide in antihistaminike.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Dame, to je TOP frizura leta 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas zanima, kakšna frizura bo v letošnjem letu najbolj modna? Preberite v prispevku.

Tudi na področju modnih frizur bo letos vse skupaj bolj enostavno in lahkotno. Spet bo prevladovala tako imenovana frizura bob, ki je zelo praktična, enostavna, prilega se k vsakemu obrazu in – kar je najboljše – pomlajuje.

Letos bo bob frizura povsem enostavna, klasična, dokaj kratka in androgenega videza. Frizura je dobila tudi naziv »boyfriend bob«, a to ne pomeni, da spominja na moško frizuro, le poudarek daje na ležernost in preprostost.

Nam je zelo všeč. Pa vam?

View this post on Instagram

A post shared by Kaia (@kaiagerber)

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Imaginarna pravica do nefiltriranega izražanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Nefiltrirano izražanje ni nekaj, na kar je moč biti ponosen. Opletanje z jezikom brez razmisleka zgolj nakazuje na pomanjkanje empatije in bontona, kar spremlja skoraj otipljiva prisotnost občutka večvrednosti.

Ko tudi tisti, ki bi ljudem morali biti za zgled, lahkotno odvržejo vse zavore in na plan spustijo demone, ki jim kljuvajo dušo, potem je nemara vse težje upati, da bi družba pri sporazumevanju pogosteje uporabljala komunikacijsko sito. Saj veste, preden vihar svojih misli spustimo na plan, je modro pretehtati, kako, zakaj in na kakšen način bomo pisno ali ustno izrazili svoje mnenje in občutke.

Zlasti odkar je spletna komunikacija na družbenih omrežjih v popolnem razcvetu, pravo malo morje ljudi preveva občutek pravice do izražanja vsega, kar jim pade na misel, pri čemer glasno zagovarjajo pravico do svobode govora. Pri tem seveda večini ni mar, kako zvenijo izrečene besede in kakšen vpliv imajo na posameznika ali družbo.

Pa gre resnično zgolj za pravico izražanja?

Čeprav je težko verjeti,  posamezniki sklicujoč se na iskrenost trdno verjamejo, da lahko kruto, kritično in brezvestno ubesedijo svoja mnenja. A žal gre pred opevano pravico zlasti za dokazovanje pomanjkanja empatije in bontona, iz katerega družba vztrajno briše prijazno besedo. Je biti strpen in prijazen tako zelo težko, da sta v odnosih pretehtala nestrpnost in sovraštvo?

Bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu

Premislite, preden izrečete besede, ki bolijo in ranijo. Obudite prijazne misli in se ne zatekajte h komunikaciji, ki vam ne more biti v ponos. Iskreni ste lahko tudi s preudarnim izbiranjem besed. Če boste z zgledom vplivali na samo enega človeka, boste pomembno vplivali na prihodnost družbe.

Saj veste, kako pravijo, ‘si to, kar misliš’, zato poskrbite, da bodo vaše misli konstruktivne, strpne, vzpodbudne in prijazne, le tako se boste znebili okov teme …

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Vas pestijo glivice na nohtih? S temi triki jih boste hitro odpravili

Objavljeno

V redu

Avtor

V prispevku boste našli super nasvete, s katerimi se boste končno rešili trdovratnih glivic. Le te se še posebej rade razmnožujejo na nohtih na nogah, prija jim vlažno okolje. Zato je prvo pravilo, da po prhanju ali umivanju nog le te vedno obrišete do suhega.

Če se pojavijo glivice, se noht odebeli, postane lahko več plasten ali pa rumenkaste barve. Postane lahko lomljiv in na pogled nezdrav.

Kako se rešiti glivic?

Soda bikarbona

Pomaga vam lahko soda bikarbona. V toplo vodo dodajte nekaj žličk sode bikarbone in v takšno mešanico za 20 minut potopite noge. Ponavljajte vsak večer.

Soda bikarbona uničuje glivice.

Eterična olja

Eterično olje cimeta, origana ali čajevca uspešno odpravlja glivice. Vsako jutro in vsak večer kanite kapljico eteričnega olja na noht, masirajte in pustite, da se posuši. Vztrajajte.

Ustna vodica

Tudi ustna vodica v kombinaciji z jabolčnim kisom vam lahko pomaga. Zmešajte obe sestavini v enakem razmerju in v takšno mešanico potopite nohte. Vztrajajte 20 minut in redno ponavljajte.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO