Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

KOLUMNA: Prijateljica, ki je prijateljica le takrat, ko kaj potrebuje

Objavljeno

V redu

Imam dolgoletno prijateljico, še iz srednje šole. Saj niti več ne vem, če jo sploh še lahko tako imenujem, saj se ne oglasi več. Vem pa, da se bo, ker je to neke vrste njena rutina. Gre za to, da kliče, pride, piše sporočila, skratka komunicira takrat, ko to potrebuje ona ali pa pač nekaj potrebuje. Tolažbo, pogovor, družbo za koncert ali nasvet, sopotnika do mesta kjer občasno posluje, da ji pač hitreje mine in da ima nekoga, ki jo pelje na kosilo.

Šele zdaj, ko je poniknila in ne vrača klicev, ne vrača sporočil, se ne odziva na prošnje po komunikaciji, se mi je zavrtel film. Saj to ni prvič. Že samo v času korone je to drugič.  Fura film, da je hudo le njej, težave zaradi službe, posla ima le ona, zdolgočasena doma je le ona, kredit ima samo ona, skrbi takšne in drugačne zaradi trenutne situacije pestijo le njo. Ne, a res, mi vsi ostali pa ne vemo kam z denarjem, ker vse normalno laufa, potujemo, pijemo po gostilnah, hodimo na koncerte in se veselimo. Halo. S tem, da je kot rečeno dolgoletna prijateljica torej bližnja oseba, ki ve, da imam tudi jaz kredit, ki ve, da mi je podjetje s katerim sem sodelovala, zaradi Covid-a prekinilo pogodbo, ki ve, da sem prav tako v neljubem položaju in da res ni lahko.  Ampak je ne zanima. Ne dvigne telefona, ne odgovori na kako si, kaj potrebuješ, si v redu? Ker mene res skrbi. Kaj šele, da bi vprašala kako sem jaz, a bom zmogla? Včasih je lahko rešilna bilka že klepet z nekom, ki ga poznaš, te dobro pozna, da lahko pojamraš.

Ampak nje ni! Nikoli, ko je res hudo, je ni. Tudi, če jo kaj potrebujem, je ne morem priklicati, ne odziva se na sporočila v katerih ji dam vedeti, da jo potrebujem, naj me pokliče. Ignorira na celi črti. Vem pa, da se bo, ko bo kaj potrebovala čudežno pojavila. Z nekim izgovorom, joj veš, sem bila tako v k…. zaradi vsega, da sem kar mal poniknila. Vem, da bo poklicala. Ampak po vsem jaz nisem več ista v odnosu do nje, ne morem biti. Je to prijateljstvo? A potrebujem enostranski odnos, ki le črpa. Ne, ne potrebujem več.

Kaj naj storim, ko bo poklicala?  Ignoriram kot ona? Naj bom boljša, se oglasim, ji povem, kar mislim in kar bo pa bo. Kaj pravite? Najraje bi ignorirala ampak ne želim biti taka kot ona. 

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ni lahko ampak bodite boljši. Že iz zapisa je razvidno, da vas vse to žre, ni vam vseeno. Prav tako se boste počutili še naprej, če boste ignorirali. Mislim, da je prav, da razčistite. Oglasite se na klic, povejte kako se ob tem njenem delovanju počutite in da za vas to ni pravo prijateljstvo. Bodite iskreni in odgovorni, saj so to odnosi, ki trajajo leta. Seveda lahko tak odnos tudi prekinete, zaključite ali pa ga enostavno spremenite. Lahko je površno, neobvezno poznanstvo, če se srečaš kakšno rečeš in to je to. Verjetno vas bo tako manj morilo. Iz zapisanega je namreč razvidno, da prijateljstvo kot tako jemljete resno in se temu primerno obnašate.  Nič ni narobe, če se poti razidejo. Tako kot ni nič narobe, če se potem pojavi kdo, ki vstopi. 

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals