Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 stvari, ki jih lahko naredite za pretok energije, ustvarjalnosti in idej

Objavljeno

V redu

“Flow” ali tok je pogosto opisan kot duševno stanje, v katerem ljudje doživijo popolno potopitev in sodelovanje v neki dejavnosti. Zdi se, da se stvari odvijajo skoraj brez truda in zdi se, da čas v tem stanju izgine. Športniki to stanje duha pogosto imenujejo “v coni”.

“Vse okoli mene izgine in dela se rodijo iz praznine”, je dejal umetnik Paul Klee. “Moja roka je postala poslušni instrument oddaljene, višje volje”.

Kar je Klee opisal v tem citatu, je popolna potopitev v nalogo, občutek popolne zbranosti in izguba zunanjega sveta so običajne značilnosti tega stanja duha.

Očitno mnogi od nas želijo to stanje doseči redno. To stanje lahko dosežete med številnimi dejavnostmi, npr.  med delom, med treningom ali med hobijem. Torej, kaj točno je potrebno, da dosežete stanje pretoka?

1. Vaše veščine se morajo dobro ujemati z nalogo

Pretok se pojavi, ko se vaša spretnost popolnoma ujema z izzivom dejavnosti. Tako lahko tekač doživi tok med maratonom, na katerega je dobro pripravljen, ali šahist med šahovsko igro. Igralec lahko to stanje doseže med igro, ki je popoln izziv. Z drugimi besedami, če boste v neki dejavnosti uživali tako močno, se boste popolnoma prepustili, če tudi to “delo”, lahko prinese preizkušnje.

2. Postavite si izzive

Naredite nekaj bolj naprednega od vaših trenutnih veščin, lahko prav tako spodbudi stanje pretočnosti. Za plesalca lahko to vključuje poskus novega koraka, ki je zanj izziv. Grafični oblikovalec bo morda potreboval projekt, ki zahteva novo vrsto programske opreme.
Osredotočite se na redno dodajanje novih izzivov. Ne le, da boste postali bolj spretni, ugotovili boste tudi, da je stanje tega toka veliko lažje doseči.

3. Imeti morate jasne cilje

Postavite si jasne cilje / Foto: SHUTTERSTOCK

Morate imeti določen namen, da se osredotočite na nalogo. Na primer, zmaga na športnem tekmovanju, igranju določene glasbene skladbe. To ne pomeni, da se morate za dosego cilja posvetiti samo eni dejavnosti. Ljudje, ki pogosto dosežejo pretok, so pogosto lastno motivirani za sprejemanje določenih ukrepov. Z drugimi besedami, morda imajo v mislih določene cilje, vendar v teh akcijah sodelujejo tudi sami.

4. Izogibajte se prekinitvam

Pomembno je, da se osredotočite na opravljeno nalogo. Več opravkov in druge motnje, motijo stanje pretoka. Vzemite si čas in prostor za delo na projektu, ne da bi ga motili ali se motili. Izklopite telefon, televizor ali druge naprave, ki vas lahko odvrnejo od naloge.

5. Osredotočite se na postopek in ne na končno stanje

Čeprav je pomemben cilj, mora “Flow” uživati v potovanju in se ne osredotočati le na končni izdelek. Dovolite si, da preprosto živite v sedanjem trenutku, ne da bi skrbeli za končni rezultat svojih prizadevanj.

Doseg toka je lahko prijetna izkušnja, lahko pa ima tudi druge koristi. Raziskave kažejo, da prednosti pretoka vključujejo boljši razvoj spretnosti in uspešnost. Če postanete bolj usposobljeni in sposobni za neko nalogo, lahko izboljšate svojo samozavest na tem področju in povečate svoje zaupanje v teh veščinah.

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO