Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 stvari, ki jih lahko naredite za pretok energije, ustvarjalnosti in idej

Objavljeno

V redu

“Flow” ali tok je pogosto opisan kot duševno stanje, v katerem ljudje doživijo popolno potopitev in sodelovanje v neki dejavnosti. Zdi se, da se stvari odvijajo skoraj brez truda in zdi se, da čas v tem stanju izgine. Športniki to stanje duha pogosto imenujejo “v coni”.

“Vse okoli mene izgine in dela se rodijo iz praznine”, je dejal umetnik Paul Klee. “Moja roka je postala poslušni instrument oddaljene, višje volje”.

Kar je Klee opisal v tem citatu, je popolna potopitev v nalogo, občutek popolne zbranosti in izguba zunanjega sveta so običajne značilnosti tega stanja duha.

Očitno mnogi od nas želijo to stanje doseči redno. To stanje lahko dosežete med številnimi dejavnostmi, npr.  med delom, med treningom ali med hobijem. Torej, kaj točno je potrebno, da dosežete stanje pretoka?

1. Vaše veščine se morajo dobro ujemati z nalogo

Pretok se pojavi, ko se vaša spretnost popolnoma ujema z izzivom dejavnosti. Tako lahko tekač doživi tok med maratonom, na katerega je dobro pripravljen, ali šahist med šahovsko igro. Igralec lahko to stanje doseže med igro, ki je popoln izziv. Z drugimi besedami, če boste v neki dejavnosti uživali tako močno, se boste popolnoma prepustili, če tudi to “delo”, lahko prinese preizkušnje.

2. Postavite si izzive

Naredite nekaj bolj naprednega od vaših trenutnih veščin, lahko prav tako spodbudi stanje pretočnosti. Za plesalca lahko to vključuje poskus novega koraka, ki je zanj izziv. Grafični oblikovalec bo morda potreboval projekt, ki zahteva novo vrsto programske opreme.
Osredotočite se na redno dodajanje novih izzivov. Ne le, da boste postali bolj spretni, ugotovili boste tudi, da je stanje tega toka veliko lažje doseči.

3. Imeti morate jasne cilje

Postavite si jasne cilje / Foto: SHUTTERSTOCK

Morate imeti določen namen, da se osredotočite na nalogo. Na primer, zmaga na športnem tekmovanju, igranju določene glasbene skladbe. To ne pomeni, da se morate za dosego cilja posvetiti samo eni dejavnosti. Ljudje, ki pogosto dosežejo pretok, so pogosto lastno motivirani za sprejemanje določenih ukrepov. Z drugimi besedami, morda imajo v mislih določene cilje, vendar v teh akcijah sodelujejo tudi sami.

4. Izogibajte se prekinitvam

Pomembno je, da se osredotočite na opravljeno nalogo. Več opravkov in druge motnje, motijo stanje pretoka. Vzemite si čas in prostor za delo na projektu, ne da bi ga motili ali se motili. Izklopite telefon, televizor ali druge naprave, ki vas lahko odvrnejo od naloge.

5. Osredotočite se na postopek in ne na končno stanje

Čeprav je pomemben cilj, mora “Flow” uživati v potovanju in se ne osredotočati le na končni izdelek. Dovolite si, da preprosto živite v sedanjem trenutku, ne da bi skrbeli za končni rezultat svojih prizadevanj.

Doseg toka je lahko prijetna izkušnja, lahko pa ima tudi druge koristi. Raziskave kažejo, da prednosti pretoka vključujejo boljši razvoj spretnosti in uspešnost. Če postanete bolj usposobljeni in sposobni za neko nalogo, lahko izboljšate svojo samozavest na tem področju in povečate svoje zaupanje v teh veščinah.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals