Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Gradnja boljših navad brez diet

Objavljeno

V redu

Naj si to priznamo ali ne, vsi si želimo bolj zdravega življenja in imeti normalno telesno težo. Zato so diete že od nekdaj neverjetno priljubljene in jih uporabljajo milijoni ljudi z vsega sveta.

Težava je v tem, da če si želite trajnega hujšanja in dobrega zdravja, vam to, da sledite različnim dietam, pri tem ne bo kaj dosti pomagalo.

Nepremagljiva težava diet

Na prvi pogled se zdijo diete super, kajne?

Sledite načrtu po korakih in v nekaj tednih dosežete neverjetne rezultate.

Diete so lahko zelo privlačne. Toda diete imajo eno nepremostljivo težavo – težko jih je vzdrževati. Seveda, večina jih deluje tako dolgo, dokler jim sledimo in se pri svojih dejanjih omejimo. Ko pa z dieto zaključimo in se vrnemo k svojemu staremu načinu prehranjevanja, hitro povrnemo vso težo, ki smo jo prej uspeli izgubiti.

Po neuradnih statistikah približno 95 odstotkov primerov diete ne uspe. Tudi če ta statistika ni povsem natančna (ne moremo zares vedeti, kakšen je dejanski odstotek), se v omenjenih podatkih skriva veliko resnice. To je ravno zato, ker v bistvu diete dolgoročno ni mogoče vzdrževati.

Zakaj so diete tako privlačne?

Foto: SHUTTERSTOCK

Ko ljudje postanejo zainteresirani za izgubo maščobe, izboljšanje zdravja, se začnejo pripravljati na poletno sezono ali kaj podobnega, se zdi, da je dieta najboljša možnost.

Prvič, diete obljubljajo neverjetne rezultate. Drugič, diete se zdijo preproste in kot da ne zahtevajo napora. In tretjič, diete vse to ponujajo v najkrajšem možnem času – to je to, kar prepriča večino ljudi.

Živimo v času takojšnjega zadovoljstva in nikomur ni v interesu, da bi na doseganju rezultatov moral delati nekaj mesecev. Diete so torej naravna izbira mnogih ljudi. Toda, kot pravi stari pregovor, “Če se sliši predobro, da bi bilo resnično, potem verjetno ne drži.«

Izoblikujte navade, ne lovite diet

Dolgoročni rezultati zahtevajo dolgoročna prizadevanja. Zaradi tega se je veliko bolj koristno osredotočiti na oblikovanje navad in, da ne lovimo neke hitre ideje za odpravljanje težav.

1. Uživajte več polnih in manj predelanih živil.

Praviloma bi morali kupiti in uživati največ sadja, zelenjave, pustega mesa, rib, mleka, jajc in oreščkov. Ko kupujete živila, se izogibajte odsekom, kjer se nahajajo visoko predelana živila.

2. Pijte več vode in manj vsega drugega.

Pijte večinoma vodo, kavo in čaj. Potrudite se, da se izogibate sadnim sokom, športnim in energetskim napitkom, sladkim koktajlom in alkoholu.

3. Jejte bolj počasi in se osredotočite na obroke.

Naučite se uživati v vsakem obroku. Žvečite počasi, uživajte v vsakem grižljaju, osredotočite se na dejanje prehranjevanja. Svojega prehranjevanja ne motite s televizijskimi oddajami ali spremljanjem športa, med tem ko jeste.

4. Poskusite z občasnim postom.

Poskusite z občasnim postom / Foto: SHUTTERSTOCK

Post nikakor ni čudež. Toda mnogi ljudje ugotavljajo, da je uživanje manjših, a večjih obrokov zanje veliko bolj zadovoljujoče in trajnostno. Torej, vredno je poskusiti – morda se vam bo to zdelo koristno.

5. Najpomembneje pa je, da se vprašate: “Ali je to nekaj, kar lahko vzdržujem”?

Ne glede na to, kaj želite poskusiti ali katero navado poskušate razviti, se vedno vprašajte: “Ali lahko to vzdržujem en mesec? Kaj pa leto ali desetletje”?

Če je odgovor ne, bodisi poiščite bolj trajnostno navado ali nekoliko prilagodite trenutno.

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO