Connect with us

Življenjski Stil

Gradnja boljših navad brez diet

Published

on

Naj si to priznamo ali ne, vsi si želimo bolj zdravega življenja in imeti normalno telesno težo. Zato so diete že od nekdaj neverjetno priljubljene in jih uporabljajo milijoni ljudi z vsega sveta.

Težava je v tem, da če si želite trajnega hujšanja in dobrega zdravja, vam to, da sledite različnim dietam, pri tem ne bo kaj dosti pomagalo.

Nepremagljiva težava diet

Na prvi pogled se zdijo diete super, kajne?

Sledite načrtu po korakih in v nekaj tednih dosežete neverjetne rezultate.

Diete so lahko zelo privlačne. Toda diete imajo eno nepremostljivo težavo – težko jih je vzdrževati. Seveda, večina jih deluje tako dolgo, dokler jim sledimo in se pri svojih dejanjih omejimo. Ko pa z dieto zaključimo in se vrnemo k svojemu staremu načinu prehranjevanja, hitro povrnemo vso težo, ki smo jo prej uspeli izgubiti.

Po neuradnih statistikah približno 95 odstotkov primerov diete ne uspe. Tudi če ta statistika ni povsem natančna (ne moremo zares vedeti, kakšen je dejanski odstotek), se v omenjenih podatkih skriva veliko resnice. To je ravno zato, ker v bistvu diete dolgoročno ni mogoče vzdrževati.

Zakaj so diete tako privlačne?

Foto: SHUTTERSTOCK

Ko ljudje postanejo zainteresirani za izgubo maščobe, izboljšanje zdravja, se začnejo pripravljati na poletno sezono ali kaj podobnega, se zdi, da je dieta najboljša možnost.

Prvič, diete obljubljajo neverjetne rezultate. Drugič, diete se zdijo preproste in kot da ne zahtevajo napora. In tretjič, diete vse to ponujajo v najkrajšem možnem času – to je to, kar prepriča večino ljudi.

Živimo v času takojšnjega zadovoljstva in nikomur ni v interesu, da bi na doseganju rezultatov moral delati nekaj mesecev. Diete so torej naravna izbira mnogih ljudi. Toda, kot pravi stari pregovor, “Če se sliši predobro, da bi bilo resnično, potem verjetno ne drži.«

Izoblikujte navade, ne lovite diet

Dolgoročni rezultati zahtevajo dolgoročna prizadevanja. Zaradi tega se je veliko bolj koristno osredotočiti na oblikovanje navad in, da ne lovimo neke hitre ideje za odpravljanje težav.

1. Uživajte več polnih in manj predelanih živil.

Praviloma bi morali kupiti in uživati največ sadja, zelenjave, pustega mesa, rib, mleka, jajc in oreščkov. Ko kupujete živila, se izogibajte odsekom, kjer se nahajajo visoko predelana živila.

2. Pijte več vode in manj vsega drugega.

Pijte večinoma vodo, kavo in čaj. Potrudite se, da se izogibate sadnim sokom, športnim in energetskim napitkom, sladkim koktajlom in alkoholu.

3. Jejte bolj počasi in se osredotočite na obroke.

Naučite se uživati v vsakem obroku. Žvečite počasi, uživajte v vsakem grižljaju, osredotočite se na dejanje prehranjevanja. Svojega prehranjevanja ne motite s televizijskimi oddajami ali spremljanjem športa, med tem ko jeste.

4. Poskusite z občasnim postom.

Poskusite z občasnim postom / Foto: SHUTTERSTOCK

Post nikakor ni čudež. Toda mnogi ljudje ugotavljajo, da je uživanje manjših, a večjih obrokov zanje veliko bolj zadovoljujoče in trajnostno. Torej, vredno je poskusiti – morda se vam bo to zdelo koristno.

5. Najpomembneje pa je, da se vprašate: “Ali je to nekaj, kar lahko vzdržujem”?

Ne glede na to, kaj želite poskusiti ali katero navado poskušate razviti, se vedno vprašajte: “Ali lahko to vzdržujem en mesec? Kaj pa leto ali desetletje”?

Če je odgovor ne, bodisi poiščite bolj trajnostno navado ali nekoliko prilagodite trenutno.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals