Domov Za Navdih 10 znanstveno potrjenih koristi, ki jih prinaša glasba

10 znanstveno potrjenih koristi, ki jih prinaša glasba

Če ste ljubitelji glasbe imamo za vas dobro novico. Poleg tega, da glasbo enostavno obožujemo, ima ta tudi koristne lastnosti, ki pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje in zdravje.

Kako nam torej glasba lahko koristi?

1. Spravi nas v dobro voljo

Če ste morda že dobre volje ali ne bo glasba, ki vam je všeč sprostila v vaših možganih dopamin, kemikalijo, ki je odgovorna za dobro počutje in v vas prebudila občutke sreče.

Neurologist Valorie Salimpoor, je izvedel eksperiment z glasbo pri McGill univerzi. Udeležencem raziskave se je sprožila največja doza dopamina takrat, ko so poslušali glasbo, ki jim je bila najbolj všeč.

Drugi eksperiment Hansa Joachim Trappeja, pa je potrdil, da prava zvrst glasbe blaži simptome depresije. Bolj specifično, klasična ter pomirjujoča meditacijska glasba sta imeli na poslušalce najbolj blagodejne učinke.

Meditacijska glasba blagodejno vpliva na vaše počutje.

2. Glasba nas pomirja

Poleg tega, da nas osrečuje, nas glasba tudi pomirja. Glasba zmanjša hormone stresa, kar so potrdile številne raziskave. V eni od takšnih raziskav so izmerili raven stresa šestdesetih pacientov z anksioznostno motnjo, kar so naredili pred in po trideset minutnem izpostavljanju glasbi. Po poslušanju glasbe so bili udeleženci psihično ter fizično veliko bolj sproščeni. Glasba je mirila tudi simptome prekomernega stresa.

Torej, drugič bo boste nemirni, si vzemite čas za glasbeno meditacijo. Če tega še niste počeli, boste verjetno pozitivno presenečeni nad rezultati.

3. Glasba izboljša kvaliteto spanca

Veliko je povratnih informacij ki potrjujejo, da glasba pomaga pri spancu, pravijo strokovnjaki za spanje, kot je Michael Breus. To vas morda ne preseneča, še posebej ker smo že omenili, da glasba pomirjujoče deluje na ljudi. Ste pa vedeli, da lahko zdravi tudi insomnijo?

Če imate težave z spanjem, vam priporočamo slednjo glasbo:

https://www.youtube.com/watch?v=FyG-lAsYCFI&t=2478s

4. Glasba nam lahko pomaga pri hujšanju

Raziskave na Univerzi Georgia Tech so pokazale korelacijo med rednim poslušanjem glasbe ter potrebo po uživanju manj kalorij. Ljubitelji glasbe jedo tudi z večjim užitkom.

Če ste na dieti vas vabimo, da to teorijo preizkusite kar sami!

5. Pomaga pri spominu ter hitrejšemu učenju

Študija je odkrila, da med tem ko poslušamo glasbo, tudi bolje sprejemamo informacije iz okolja. V eni od raziskav so ločili glasbenike in ne-glasbenike. Rezultati so pokazali, da glasbeniki boljše sprejemajo informacije z glasbo, ki jim je nevtralna, in ne-glasbeniki s tisto, ki jim je všeč.

6. Pomirja bolečino

Pri univerzi Drexel (Filadelfija) so raziskave pokazale, da glasba mili bolečine bolj kot standardno zdravljenje. Na glasbo so se dobro odzivali tudi pacijenti, ki trpijo za rakom.

Druge raziskave so potrdile, da glasba mili bolečine tudi pri mnogo drugih vrstah bolečine. Glasba, ki pa je za to najbolj primerna, je takšna kot za zdravljenje psiholoških tegob (depresije) – torej klasična ali meditacijska glasba bosta na vas delovali zelo blagodejno.

7. Ojača verbalne sposobnosti

Po mesečnem glasbenem pouku je York univerza razkrila, da se v 90% udeleženih otrok od četrtega do šestega leta starosti, kaže izjemno izboljšanje verbalnih sposobnosti.

Druge raziskave kažejo, da odrasle ženske tako kot tudi otroci, ki se ukvarjajo z glasbo opravijo preizkus verbalnih sposobnosti bolje kot tisti, ki se z glasbo ne ukvarjajo.

8. Zviša IQ in ocene

https://www.youtube.com/watch?v=XOJMNPNPKz0&t=1926s

To še posebej velja za mlade otroke, ki se posvečajo petju, pravijo številne raziskave.

Če imate otroka, ga torej kar vpišite v uro petja ter se o tej možni korelaciji pripričajte sami.

9. Pomaga pri mnogih boleznih

Neprofitna organizacija Glasba in spomin, pomaga pacijentom z Alzheimerjevo boleznijo, da se spomnijo kdo so in od kod prihajajo. Ko vključijo glasbo njihove mladosti, je razlika drastična. Pacient, ki še malo prej ni vedel svojega imena po glasbeni terapiji veselo pripoveduje zgodbe iz svojega otroštva.

Alzheimerjeva bolezen pa še daneč ni edina bolezen, ki jo delno zdravi glasba. Poleg do sedaj omenjene bolezni je glasba pomembna tudi pri pacientih, ki so doživeli kap. Pomaga jim predvsem z obnovo verbalnih sposobnosti.

10. Ohranja zdrave možgane (tudi v starosti)

Redni poslušalci glasbe imajo bolj zdrave ter hitrejše kognitivne funkcije.

Upamo, da vam je to dalo še en razlog več, da med branjem naših prispevkov prisluhnete svoji najljubši glasbi.