Kontaktirajte nas

Alternativno

10 znanstveno potrjenih koristi, ki jih prinaša glasba

Objavljeno

V redu

Če ste ljubitelji glasbe imamo za vas dobro novico. Poleg tega, da glasbo enostavno obožujemo, ima ta tudi koristne lastnosti, ki pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje in zdravje.

Kako nam torej glasba lahko koristi?

1. Spravi nas v dobro voljo

Če ste morda že dobre volje ali ne bo glasba, ki vam je všeč sprostila v vaših možganih dopamin, kemikalijo, ki je odgovorna za dobro počutje in v vas prebudila občutke sreče.

Neurologist Valorie Salimpoor, je izvedel eksperiment z glasbo pri McGill univerzi. Udeležencem raziskave se je sprožila največja doza dopamina takrat, ko so poslušali glasbo, ki jim je bila najbolj všeč.

Drugi eksperiment Hansa Joachim Trappeja, pa je potrdil, da prava zvrst glasbe blaži simptome depresije. Bolj specifično, klasična ter pomirjujoča meditacijska glasba sta imeli na poslušalce najbolj blagodejne učinke.

Meditacijska glasba blagodejno vpliva na vaše počutje.

2. Glasba nas pomirja

Poleg tega, da nas osrečuje, nas glasba tudi pomirja. Glasba zmanjša hormone stresa, kar so potrdile številne raziskave. V eni od takšnih raziskav so izmerili raven stresa šestdesetih pacientov z anksioznostno motnjo, kar so naredili pred in po trideset minutnem izpostavljanju glasbi. Po poslušanju glasbe so bili udeleženci psihično ter fizično veliko bolj sproščeni. Glasba je mirila tudi simptome prekomernega stresa.

Torej, drugič bo boste nemirni, si vzemite čas za glasbeno meditacijo. Če tega še niste počeli, boste verjetno pozitivno presenečeni nad rezultati.

3. Glasba izboljša kvaliteto spanca

Veliko je povratnih informacij ki potrjujejo, da glasba pomaga pri spancu, pravijo strokovnjaki za spanje, kot je Michael Breus. To vas morda ne preseneča, še posebej ker smo že omenili, da glasba pomirjujoče deluje na ljudi. Ste pa vedeli, da lahko zdravi tudi insomnijo?

Če imate težave z spanjem, vam priporočamo slednjo glasbo:

4. Glasba nam lahko pomaga pri hujšanju

Raziskave na Univerzi Georgia Tech so pokazale korelacijo med rednim poslušanjem glasbe ter potrebo po uživanju manj kalorij. Ljubitelji glasbe jedo tudi z večjim užitkom.

Če ste na dieti vas vabimo, da to teorijo preizkusite kar sami!

5. Pomaga pri spominu ter hitrejšemu učenju

Študija je odkrila, da med tem ko poslušamo glasbo, tudi bolje sprejemamo informacije iz okolja. V eni od raziskav so ločili glasbenike in ne-glasbenike. Rezultati so pokazali, da glasbeniki boljše sprejemajo informacije z glasbo, ki jim je nevtralna, in ne-glasbeniki s tisto, ki jim je všeč.

6. Pomirja bolečino

Pri univerzi Drexel (Filadelfija) so raziskave pokazale, da glasba mili bolečine bolj kot standardno zdravljenje. Na glasbo so se dobro odzivali tudi pacijenti, ki trpijo za rakom.

Druge raziskave so potrdile, da glasba mili bolečine tudi pri mnogo drugih vrstah bolečine. Glasba, ki pa je za to najbolj primerna, je takšna kot za zdravljenje psiholoških tegob (depresije) – torej klasična ali meditacijska glasba bosta na vas delovali zelo blagodejno.

7. Ojača verbalne sposobnosti

Po mesečnem glasbenem pouku je York univerza razkrila, da se v 90% udeleženih otrok od četrtega do šestega leta starosti, kaže izjemno izboljšanje verbalnih sposobnosti.

Druge raziskave kažejo, da odrasle ženske tako kot tudi otroci, ki se ukvarjajo z glasbo opravijo preizkus verbalnih sposobnosti bolje kot tisti, ki se z glasbo ne ukvarjajo.

8. Zviša IQ in ocene

To še posebej velja za mlade otroke, ki se posvečajo petju, pravijo številne raziskave.

Če imate otroka, ga torej kar vpišite v uro petja ter se o tej možni korelaciji pripričajte sami.

9. Pomaga pri mnogih boleznih

Neprofitna organizacija Glasba in spomin, pomaga pacijentom z Alzheimerjevo boleznijo, da se spomnijo kdo so in od kod prihajajo. Ko vključijo glasbo njihove mladosti, je razlika drastična. Pacient, ki še malo prej ni vedel svojega imena po glasbeni terapiji veselo pripoveduje zgodbe iz svojega otroštva.

Alzheimerjeva bolezen pa še daneč ni edina bolezen, ki jo delno zdravi glasba. Poleg do sedaj omenjene bolezni je glasba pomembna tudi pri pacientih, ki so doživeli kap. Pomaga jim predvsem z obnovo verbalnih sposobnosti.

10. Ohranja zdrave možgane (tudi v starosti)

Redni poslušalci glasbe imajo bolj zdrave ter hitrejše kognitivne funkcije.

Upamo, da vam je to dalo še en razlog več, da med branjem naših prispevkov prisluhnete svoji najljubši glasbi.

Alternativno

Numerološka usmeritev dneva – Petek, 12. 2. 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

»Danes je potrebna aktivacija. Aktiviraj se v smer, ki te kliče.« Tjaša Dorelay

Danes se nakazujeta velika podvrženost družinskim vplivom in nujnost vzpostavitve svoje avtoritete. Število 12 privlači okoliščine, ko na svoja ramena naložimo veliko več odgovornosti, kot bi bilo potrebno in dobro za nas. Iz svojega prepričanja, da nekdo pač mora pomagati, bo marsikdo sebe prikrajšal za energijo, da bo nekomu drugemu bolje. Pride lahko celo tako daleč, da postane grešni kozel za tuje napake.  Sebe razbremenite, osvobodite, ostalim pa dajte priložnost, da se sami postavljajo na svoje noge in krepijo svoj notranji steber.

Na splošno se bomo prebujali v želji po svobodi, po tem, da bi se življenje končno vrnilo v ustaljene tirnice pred epidemijo. Za mnoge prebujene duše pa to ne bo več dovolj, saj si po tej izkušnji marsikdo močno želi, da bi si življenje v Sloveniji naredili lepše in boljše. Zopet bi bili radi dinamični. Radi bi potovali, raziskovali, se povezovali. Mnogi boste pomislili ali se celo preizkusili v kakšni ustvarjalni umetnosti; z veliko energije in ljubezni. Dve petici v notranji strukturi dneva nakazujeta nemiren dan. Enica tekočega dne pa nakazuje večjo verjetnost, da premagamo težave, ki jih bosta petici povzročili.

Danes kar lepo odločno.

Numerologinja Asya

Foto: Pixabay.com

Za vas piše

Numerologinja Asya

Numerologinja Asya

Z numerologijo sem se resno začela ukvarjati pred nekaj leti, ko sem na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj ugotovila, da je izjemna pomočnica na poti zemeljskega izkušanja. Pri sebi, svojih bližnjih in dosedanjih klientih, spremljam in opažam ugodne rezultate, ki so plod zavestnega ustvarjanja življenjskih okoliščin prav z njeno pomočjo. Ta veda podaja izjemne vpoglede v čarobni svet števil vsakega posameznika in poišče mnoge odgovore. Je moja resna, cenjena in ekskluzivna spremljevalka in kot tako jo predstavim tudi svojim klientom.

Numerologinja Asya

NADALJUJTE Z BRANJEM

Alternativno

Numerološka usmeritev dneva – Četrtek, 11. 2. 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

»Življenje te posluša. Govori le to, kar res verjameš in kar želiš, da postane tvoja realnost.«

Tjaša Dorelay

Današnji dan je pod vplivom mojstrskega števila 11, števila tekočega dne 9 in bioritemske štirice.  Poglejmo, kaj nam prinašajo.

Obetajo se nam povečane občutljivost, čustvenost in sanjavost. Nič nenavadnega ne bo, če se bomo zatekali v svoje kotičke in se predajali sanjarijam. Žal nas bodo na vsakem koraku motili zunanji dražljaji, saj bomo bolj kot običajno dojemljivi za vplive iz okolice. Gradovi v oblakih bodo izginjali tako hitro, kot jih bomo ustvarjali. Za okolico bomo verjetno delovali bolj vznemirjeno, kot običajno. Zaradi neodločnosti se bo lahko izmaknila tudi kakšna lepa priložnost.

Izrednega pomena je, da se danes usmerimo na svoje duhovne darove in talente, saj ima vsaka duša svoj potencial. Naša naloga je, da odkrijemo svojega z izobraževanjem in introspekcijo. Lotimo se tistega, ob čemer nam poje srce. Ko naredimo prvi korak, se pokaže drugi, tretji in kmalu se razkrije celotna slika. Odprimo se čudežem, saj ni prav nič nemogoče.

Dobro bi bilo, da bi bili bolj aktivni in da bi se potrudili svoje intuitivne zamisli prizemljiti.  Vsi, ki se ukvarjate s kakšno od ustvarjalnih umetnosti, imate danes lepo priložnost, da se prilagodite in uspešno izpeljete vaše projekte. Treba bo le zavihati rokave in ne popustiti dokler ne bo vidnega rezultata.

Bolj kot materialne pridobitve in misli o delu, nas bodo okupirale misli o ljubezni. Danes se lahko marsikomu še močneje zazdi, da mu brez nje živeti ni. Tudi na tem področju velja rek, da od nič ni nič. Potruditi se bo treba in pričeti ustvarjati stike z nasprotnim spolom. Se bo že našel pravi/prava. Pokukajte v tujino – če ne drugače, preko spleta.

Sanjavo deloven dan vam želim.

Numerologinja Asya

Foto: Pixabay.com

Za vas piše

Numerologinja Asya

Numerologinja Asya

Z numerologijo sem se resno začela ukvarjati pred nekaj leti, ko sem na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj ugotovila, da je izjemna pomočnica na poti zemeljskega izkušanja. Pri sebi, svojih bližnjih in dosedanjih klientih, spremljam in opažam ugodne rezultate, ki so plod zavestnega ustvarjanja življenjskih okoliščin prav z njeno pomočjo. Ta veda podaja izjemne vpoglede v čarobni svet števil vsakega posameznika in poišče mnoge odgovore. Je moja resna, cenjena in ekskluzivna spremljevalka in kot tako jo predstavim tudi svojim klientom.

Numerologinja Asya

NADALJUJTE Z BRANJEM

Alternativno

Numerološka usmeritev dneva – Sreda, 10. 2. 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

»Vedno je mogoče več, kot se ti zdi. Tvoja visoka zavest ustvarja velike možnosti.«

Tjaša Dorelay

Bioritem današnjega dne bo, ne glede na vse, vplival na impulzivno in vihravo vedenje. Zna se zgoditi, da bomo mnogi polni občutij veliko hoteli in zato mnoge reči začeli in ne dokončali. Nakazuje se nagnjenost k ležernosti in površnosti pri delu.

Desetka v dnevu spodbuja ambicije, individualnost, željo po uspehu in samopotrditvi. Prebuja želje in ideje, da bi, na kateremkoli področju, nekaj na novo začeli, spremenili smer, nekaj preoblikovali,…in se pokazali in pohvalili. Osmica tekočega dne pa zahteva vztrajnost. Kdor bo hotel zasijati pod sojem žarometov, se bo moral zelo potruditi in delati, najsi bo to v poslu, v športu, v javnem delovanju,…ali na domačem parketu.

Ne glede na to, da sta desetica in osmica močni števili, ki ugodno vplivata na pričetek in sklenitev poslov in podpisov pogodb, zaradi vpliva bioritma bodite zelo previdni in premišljeni. Nikar vihravo ne sklepajte oz. začenjajte poslov, če niste povsem prepričani, da ste na pravi poti. Storite korak, če ste ga že nekaj časa skrbno načrtovali. Če vam kakšna reč ne uspe prvič, poskušajte dalje še drugič, tretjič, četrtič in tako naprej.

Osmica zagotavlja zaščito in pomoč angelov varuhov.

Osredotočeno danes.

Numerologinja Asya

Foto: pixabay.com

Za vas piše

Numerologinja Asya

Numerologinja Asya

Z numerologijo sem se resno začela ukvarjati pred nekaj leti, ko sem na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj ugotovila, da je izjemna pomočnica na poti zemeljskega izkušanja. Pri sebi, svojih bližnjih in dosedanjih klientih, spremljam in opažam ugodne rezultate, ki so plod zavestnega ustvarjanja življenjskih okoliščin prav z njeno pomočjo. Ta veda podaja izjemne vpoglede v čarobni svet števil vsakega posameznika in poišče mnoge odgovore. Je moja resna, cenjena in ekskluzivna spremljevalka in kot tako jo predstavim tudi svojim klientom.

Numerologinja Asya

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals