Connect with us

Življenjski Stil

Kaj narediti, ko nastopi alergija?

Published

on

Vsi starši so veseli, ko se njihovi otroci zabavajo zunaj, takoj ko se vrnejo tople temperature. Otroci radi hodijo naokoli in se dotikajo vsega, da raziščejo svojo okolico in izvejo več o svetu, ki jih obdaja. Vendar lahko to okolje vsebuje snovi, ki sprožijo alergijske reakcije. Te snovi lahko telo šteje za vsiljivce – imenujemo jih alergeni.

Vaš otrok je lahko alergičen na snovi, ki jih vdihava: cvetni prah, plesen, prah, živalska dlaka, perje, cigaretni dim itd. Drugi izdelki lahko povzročijo draženje, ko pridejo v stik z vašim otrokom: mila, tkiva, rastline (npr. strupeni bršljan). In nekatera zdravila in živila lahko povzročijo alergijske reakcije takoj, ko jih vaš otrok vdihne. Pri sezonskih alergijah gre za cvetni prah z dreves, grmovja, trave in ogrcev, ki pogosto povzročajo težave.

Če imajo otroci poleti naslednje simptome, imajo lahko sezonske alergije

 • smrkav nos
 • kihanje
 • srbenje ali mravljinčenje v grlu
 • zamašen nos
 • rdeče in srbeče oči

Toda ne bodite panični, saj sezonske alergije za razliko od mnogih okužb pri otrocih niso nalezljive.

O številnih vzrokih alergij je malo znanega. Atopija je dedna nagnjenost k alergijam, ki prizadenejo številne otroke. Otroci s to preobčutljivostjo lahko trpijo zaradi različnih alergij ali bolezni na različnih stopnjah svojega razvoja.

Sezonske alergije so pogosto povezane z drugimi boleznimi zgodnjega otroštva, kot so:

Astma / Foto: SHUTTERSTOCK
 • Alergije na hrano
 • Ekcem
 • Astma

Prvi znaki alergij so pogosto alergije na hrano in ekcemi, ki se lahko pojavijo pri doječih dojenčkih. Simptomi alergijskega rinitisa (sezonska alergija) se lahko pojavijo nekoliko pozneje.

Če ima vaš otrok astmo ali ekcem, se simptomi lahko med sezonsko alergijo začasno poslabšajo. Včasih bo morda potrebno povečati zdravila, ko se to zgodi: otrok bo moral pogosteje uporabljati inhalator za astmo ali mu bo potrebno nanašati več krem za ekcem.

Kaj naj storim, če ima otrok alergijo?

Prvi previdnostni korak je izogibanje alergenu. Tu je nekaj nasvetov za zmanjšanje izpostavljenosti cvetnemu prahu:

 • Izogibajte se družinskim izhodom v zelo vetrovnih dneh, ker je koncentracija peloda v zraku višja.
 • Deževne dni izkoristite za igranje zunaj in slecite gumijaste škornje! Ko dežuje, cvetni prah običajno ostane na tleh.
 • Poskusite uživati v aktivnostih na prostem zgodaj zjutraj ali pozno ponoči (v zraku je manj cvetnega prahu).
 • Vrata in okna naj bodo zaprta, da cvetni prah ne bo vstopil v vaš dom in stopil v stik z otrokom.
 • Med vožnjo vklopite klimatsko napravo.
 • Po svojih aktivnostih na prostem naj se otrok tušira, da odstrani cvetni prah s kože, nato pa se preobleče v čista oblačila.
 • Ko načrtujete aktivnosti na prostem, ugotovite, koliko cvetnega prahu je ta dan v zraku. Izberite čas, ko je cvetnega prahu manj.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Življenjski Stil

Super trik vitkih dam: Samo to popijte!

Published

on

Si želite očistiti telo in izgubiti nekaj kilogramov? Za vas smo pripravili odličen nasvet, s katerim vam bo to uspelo veliko hitreje.

Potrebujete dve zdravi sestavini, to sta:

Zeleni čaj

Zeleni čaj je izredno zdravilen, vsebuje številne antioksidante. Na naš organizem vpliva tako, da pospešuje metabolizem in pomaga, da se maščobne obloge topijo hitreje. Prav tako je močan čistilec telesa, kar pomeni, da pomaga, da strupeni toksini hitreje zapustijo naše črevesje. Posledično se izboljša počutje, pridobimo več energije, polepša se videz kože in bolj zdravi smo.

Zeleni čaj je poln antioksidantov.

Limona

Za limono je znano, da vsebuje veliko vitamina C. Pomaga pa tudi pri hujšanju, saj pospešuje prebavo in čisti črevesje. Limonov sok krepi imunski sistem in na narave način topi odvečno maščobo.

Limona vsebuje vitamin C.

Kako si pripraviti napitek, s pomočjo katerega boste hitreje shujšali?

Skuhajte zeleni čaj in ga ohladite. Nalijte ga v skodelico, dodajte sok polovice limone, zmešajte in pijte po požirkih. Dovolj je ena skodelica na dan, najbolje pred kosilom.

Pomembno je, da vztrajate vsaj nekaj tednov.

Foto: Pixabay.com, Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

Ljudje, ki uživajo v kritiziranju, so najbolj nesrečni

Published

on

Medtem ko v izboljšanje lastnega življenja ne želijo vlagati truda, so odkrito jezni na tiste, ki jim je uspelo požeti obilen pridelek.

Že kratek sprehod po družbenem omrežju razkriva prostrano morje posameznikov, ki strastno kritizirajo, opravljajo in prelivajo gnev na vse, ki si upajo slediti zastavljenim ciljem. Imate tudi v vašem okolju takšne osebe ali pa si upate priznati, da se z omenjenimi čustvi pravzaprav srečujete sami?

Kdo so največji kritiki, opravljivci?

Poleg posameznikov, ki jih je življenje prevečkrat spravilo na kolena, gre najbolj pogosto za ljudi, ki na odrekanje, izzive in trdo delo niso pripravljeni. Kratek spanec, dvojni delavniki, neprespane noči, dnevi in meseci brez sproščujočega počitka so jim tuji, zato morda ni tako nenavadno, da naštetega ne pripisujejo niti tistim, ki si grizejo kolena na poti do cilja. Ker se jim zdi krivično, da nekdo drug živi bolje, svoje nezadovoljstvo radi izražajo s kritiziranjem in negativnim ogovarjanjem. Slednje jim notranjo praznino zapolni z zadovoljstvom in pomembnostjo, tako se vsaj za nekaj trenutkov počutijo bolje.

Tisti, ki kritizirajo, so največkrat zelo nesrečni.

Kadar jih situacija prisili, da se zazrejo v podobo lastnega življenja, brž naprtijo krivdo za neuspeh drugim, sebe pa postavijo v vlogo žrtve. To je namreč lažje, kot si iskreno priznati, da bi morali stopiti izven cone udobja, zavihati rokave ter se namesto ogovarjanja ob skodelici kave lotiti načrtovanja boljše in lepše prihodnosti. A za slednje je potrebna volja, ne zgolj čas in pogum za pisanje žaljivih komentarjev in samozavestno mlatenje prazne slame.

Ne pozabite, da ste v prvi vrsti sami odgovorni za vašo srečo. Kaj ste pripravljeni zanjo storiti, pa nakazuje pot, ki ste jo izbrali. Razmislite – tudi o tem, da človek, ki poln zagona kuje svojo prihodnost, nima časa, želje in potrebe po tem, da bi kritiziral ljudi, ki jih srečuje na svoji poti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

En kozarec, pa bo napihnjenost izginila, trebuh pa bo raven

Published

on

Vas mučijo vetrovi, slaba prebava, napihnjenost trebuha? S tem enostavnim receptom bo teh težav takoj konec.

Spadate med tiste, ki imajo leno in neredno prebavo? Potem veste, kako neugodno je, ker je tudi trebuh bolj napihnjen, pojavljajo se vetrovi in krči, prebava je neredna in pogosto se nabirajo tudi odvečni kilogrami.

A rešitev je zelo preprosta. Pomaga vam lahko napitek, ki mu dodate jabolčni kis.

Potrebujete dve žlički jabolčnega kisa in en kozarec mlačne vode. Kis zmešajte v vodo in popijte na tešče ali pa pol ure pred obrokom.

Jabolčni kis vsebuje pektin in koristne encime, ki pomagajo, da prebava deluje dobro. S tem napitkom boste pospešili metabolizem in delovanje črevesja. Napihnjenost in vetrov ne bo več.

Jabolčni kis ureja prebavo.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

POPULARNO