Domov Za Navdih Umetna inteligenca: Kako daleč smo in kako daleč lahko gremo?

Umetna inteligenca: Kako daleč smo in kako daleč lahko gremo?

“Upam, da nismo le biološki operaterji digitalne superinteligence. Na žalost je to vedno bolj verjetno.”  – Elon Musk.

Od Alexe do Chatbota – poznamo več vrst umetne inteligence, ki nam pomaga pri vsakdanjih opravilih ali pa nas vsaj zabava. Toda, kako daleč smo danes z UI in kaj o njeni prihodnosti menijo strokovnjaki?

Kaj pomeni umetna inteligenca danes?

Danes poznamo predvsem šibko umetno inteligenco,  ki je programirana predvsem z namenom, da izvede eno ali dve delovni nalogi.  Te naloge so ponavadi opravljene hitreje in bolje, kot če bi se jih lotila človeška roka.

Umetna inteligenca premaga človeške šampinjone….

Verjetno ste bili že kdaj poraženi v šahu, ko ste igrali proti računalniku. Tega se vam ni treba sramovati, saj nimate v spominu vseh potez. Kar se pa tiče umetne inteligence, je eden takšnih programov AlphaGo. Ta izdelek podjetja Google, se je v le nekaj mesecih naučil eno od najbolj zapletenih človeških igric “Go” ter premagal našega najboljšega igralca Lee Sedola.

AlphaGo, je bil sprogramiran z 30 miljoni različnih kombinacij, nato odigral tisoč tekem proti samemu sebi, preden se je tekmovanje z človekom lahko začelo. V Go-u, pa je UI odigral določene poteze, ki smo jih ljudje videli prvič. Če to ni razlog za razmislek, ne vemo kaj bi bil.

Umetna inteligenca ustvarja umetnost

Photo by Franck V. on Unsplash

To je Ai-da, kjer UI umetnica, postavlja vprašanja tako o umetnosti sami, kot tudi o naši prihodnosti z njo. Saj je bila do sedaj ena od glavnih razlik med človekom in robotom kreativnost. Če bodo tudi te meje izbrisane, poleg čisto logičnih in fizičnih opravil, kam nas to lahko pripelje?

Ai-da riše z pomočjo očesne kamere, ter algoritma, ki je nalašč nekoliko naključen, da bi lahko ujela šarmantne ¨človeške¨ napake.

Kakšna je naša prihodnost z UI?

Negotova. Stephen Hawking je omenil umetno inteligenco, kot eno od mogočih razlogov za padec človeške rase. Poleg razloga strahovitega napredka umetne inteligence bi uničenju človeštva lahko botrovala le strašanska pandemija ali vojna. Zveni znano?

Po menju Hawkinga se lahko zgodita naslednja scenarija: A.Veliko pametnejša in zmožnejša UI ostane zvesta ljudstvu ali B.  V soočenju ljudje bitko izgubimo in izginemo z obličja zemlje saj se UI lahko odloči, da nas ne potrebuje več in da smo opravili svojo evolucijsko nalogo.

Čeprav so znanstvene fantastike o robotih, ki izključijo svoje ustvarjalce zanimive, nihče najbrž noče doživeti tega scenarija v realnosti.