Connect with us

Življenjski Stil

Ne morete spati? Preberite si, kateri so najpogostejši vzroki za nespečnost

Objavljeno

on

Verjetno že veste, koliko spanja potrebujete (približno osem ur), vendar se sprašujete, zakaj še vedno ne morete zaspati, ko greste spat. Težave s spanjem so veliko pogostejše, kot morda mislite, na njihov pojav vplivajo različni dejavniki. Če ste eden izmed tistih, ki se več ur prevrača v postelji, spremenite nekatere navade. Ne trenirajte in ne večerjajte prepozno in morda preskočite še popoldanski spanec. Najpogostejši vzroki težav s spanjem so:

Nespečnost

Obstajajo različne vrste nespečnosti. Akutna je tista, ki traja manj kot mesec dni, kronična pa je tista, ki traja dlje od tega in se pojavlja vsaj tri noči na teden. Najpogostejši vzroki akutne nespečnosti vključujejo družinske težave, stres pri delu in nekatere travmatične dogodke. Dolgotrajen stres povzroči razvoj kronične nespečnosti, snovi, kot so alkohol, kofein in tobak, pa poslabšajo stanje. Za zdravljenje nespečnosti se uporabljajo številni načini zdravljenja, vključno s kognitivno vedenjsko terapijo in nekaterimi zdravili. V pomoč so lahko tudi spremembe življenjskega sloga.

Nokturija

Pogosto je potreba po uriniranju ponoči, najpogosteje pa se pojavi pri ljudeh, starejših od 60 let. Pri ženskah je nokturija lahko posledica menopavze, poroda ali prolapsa medeničnih organov, pri moških pa je povečana prostata. Na razvoj nokturije vplivajo tudi srčne bolezni, pa tudi povečan vnos tekočine pred spanjem. Na nekatere dejavnike ne morete vplivati, vendar lahko nekatere stvari držite pod nadzorom. Če sprememba življenjskega sloga ne pomaga, vam bo zdravnik predpisal zdravila, ki sprostijo vaš mehur.

Indoor shot of young attractive man waking in morning, wants to sleep, handsome guy stretching and yawning, holding his pillos, covering half of face, posing with closed eyes, dressed gray t shirt.

Spalna apneja

Stanje, v katerem se dihanje prekine in nato nadaljuje, je eden glavnih razlogov za pomanjkanje spanja. Bolniki izgubijo sapo, glasno smrdijo in se zaradi pogostega prebujanja ponoči ne zadržijo dovolj počitka. Apneo lahko zdravimo z različnimi metodami, vključno z uporabo naprave, ki med spanjem ohranja odprte dihalne poti. Poleg tega je priporočljivo uravnavati telesno težo in uživati zdravo hrano.

Določena zdravila

Znano je, da lahko nekatera zdravila (amfetamini, kortikosteroidi…) vodijo do težav s spanjem. Če jih uporabljate, se posvetujte s svojim zdravnikom o možnosti njihovega pitja prej čez dan in ne pred spanjem.

Demenca

Demenca je opredeljena kot izguba duševnih funkcij, ki vplivajo na vsakdanje življenje in dejavnosti. Eden od simptomov, ki ga pogosto spremlja, je težava s spanjem. Bolezni ni mogoče pozdraviti, vendar jo je mogoče nadzorovati. Zdravila pomagajo pri simptomih, kot so motnje spanja in tesnoba, koristna pa je tudi delovna terapija.

Foto: freepik.com

Bolečina

Ne glede na to, ali vas boli glavobol, želodec ali kaj drugega, so možnosti, da zaspite, drastično manjše. Če trpite za kronično bolečino, v dogovoru z zdravnikom poiščite rešitev za premagovanje te težave.

Sindrom nemirnih nog

Ta bolezen pogosto vodi do težav s spanjem. Neprijeten občutek v nogah in potreba po njihovem premikanju otežujejo spanec, kar čez dan vodi v utrujenost. Ko boste odkrili sprožilce, ki v vašem primeru vodijo do sindroma živčnih nog, se boste lažje spoprijeli z neprijetnimi simptomi te bolezni.

Foto: freepik.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals