Kontaktirajte nas

Aktualno

Evropske borze neenotne; nafta vse dražja

Objavljeno

V redu

Borzni indeksi na pomembnejših borzah v Evropi danes niso imeli enotne smeri, kar analitiki pripisujejo rasti cen nafte. Visoke cene črnega zlata povzročajo tudi skrbi glede inflacije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Tečaj evra je malenkost izgubil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes znižal za 0,02 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,05 odstotka, medtem ko je v Parizu indeks CAC pridobil 40 0,16 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,72 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,22 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,06 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,46-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil nekaj več kot tri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,18 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,29-odstotno rastjo.

Vlagatelji še vedno ocenjujejo petkove podatke s trga dela v ZDA, kjer je gospodarstvo v septembru dodalo polovico manj delovnih mest, kot so pričakovali analitiki. Vseeno pa ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) ni zmanjšala programa odkupovanja obveznic, s čimer bi zajezila rast inflacije, kar bi lahko slabo vplivalo na okrevanje gospodarstva.

Ta teden pa bodo oči vlagateljev uprte na objavo kitajskih in ameriških podatkov o inflaciji, saj vse višje cene postajajo vse bolj problematične za vlade – gospodarstva se odpirajo, povpraševanje po dobrinah je vse večje, zaloge pa so omejene, mnenja analitikov povzema AFP.

Evro je malenkost izgubil na vrednosti. Malo po 18. uri so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1569 dolarja, kar je 0,01 odstotek manj kot v petek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1574 dolarja (v petek 1,1567 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku okoli 18. ure po evropskem času odšteti 81,09 dolarja, kar je 1,74 dolarja več kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,51 dolarja 83,90 dolarja.

Razlog za rast cen nafte so veliko povpraševanje in majhne zaloge, piše AFP. Cena za teksaško nafto je nova najvišja v zadnjih sedmih letih, medtem ko je nafta brent dosegla najvišjo ceno v zadnjih treh letih.

STA

Foto: freepik.com

Aktualno

Blinken posvaril Iran v primeru neuspeha diplomacije

Objavljeno

V redu

Avtor

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo novinarjem v Washingtonu na srečanju z zunanjima ministroma Izraela in Združenih arabskih emiratov, Jairom Lapidom in Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, dejal, da imajo ZDA glede iranskega jedrskega programa v primeru neuspeha diplomacije na voljo tudi druge opcije.

Blinken je sicer izrazil upanje, da bodo pogovori z Iranom uspešni, a hkrati opozoril, da naj bi bilo za to na voljo vse manj časa. “Pripravljeni smo uporabiti druge opcije, če Iran ne spremeni svoje smeri,” je dejal Blinken potem, ko je izraelski zunanji minister Lapid naravnost povedal, da si Izrael pridržuje pravico do uporabe sile proti Iranu.

Izrael in Združeni arabski emirati delijo iste skrbi glede Irana in njegovega jedrskega programa. Blinken je tokrat tudi ponovil ponudbo predsednika ZDA Joeja Bidna za vrnitev ZDA k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, iz katerega so se ZDA enostransko umaknila v mandatu Bidnovega predhodnika Donalda Turmpa.

“Enotni smo, da Iranu ne smemo dovoliti, da pride do jedrskega orožja. Verjamemo, da je diplomatska pot najučinkovitejši način. Z vsakim dnem, ko Iran zavrača pogovore v dobri veri, pa je steza vse krajša,” je posvaril Blinken.

Državni sekretar ZDA ni povedal, katere so te druge opcije, Lapid pa je dejal, da vsakdo razume, kaj to pomeni. “Če želi teroristični režim priti do jedrskega orožja, potem moramo ukrepati. Moramo dati jasno vedeti, da civilizirani svet tega ne bo dovolil. Izrael si pridržuje pravico, da ukrepa v vsakem trenutku na vsak način. To ni le naša pravica, ampak tudi odgovornost,” je dejal minister ter dodal, da so trenutki, ko morajo države uporabiti silo, da zaščitijo svet pred zlom.

Iran in ZDA sta imela letos že šest posrednih pogovorov preko EU na Dunaju. Nazadnje junija tik pred inavguracijo nove iranske vlade. Posrednik EU Enrique Mora bo Teheran spet obiskal danes.

Ameriški pogajalec Rob Malley zavrača namige, da pogovori niso dosegli napredka. ZDA sicer še vedno čakajo na premik Irana naprej. Iran sicer zanika, da bi si prizadeval priti do jedrskega orožja.

Na novinarski konferenci po pogovorih s kolegoma je Blinken omenil tudi Sirijo in zavrnil možnost normalizacije odnosov z režimom predsednika Bašarja al Asada. Arabske države so sicer vse bolj mnenja, da je Asad zmagal v dolgi državljanski vojni in je potrebno to dejstvo sprejeti.

Blinken je dejal, da se ZDA glede Sirije osredotočajo na humanitarno pomoč, niso pa spremenile mnenja glede možnosti normalizacije odnosov z Asadom, ki ga ne nameravajo rehabilitirati.

ZDA niso odpravile nobene sankcije ali spremenile stališča glede obnove Sirije, dokler ne bo nepovratnega napredka v smeri politične rešitve, kar mislimo, da je ključno,” je dejal Blinken.

Zakonodaja ZDA omogoča uvedbo sankcij proti kateremukoli podjetju doma in na tujem, ki posluje z Asadovim režimom. Tako imenovani Cezarjev zakon je bil sprejet lani z namenom, da se doseže odgovornost za kršitelje človekovih pravic in spodbudi politična rešitev za Sirijo.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Aktualno

Za predmete Amy Winehouse se na dražbi nadejajo iztržiti dva milijona dolarjev

Objavljeno

V redu

Avtor

Avkcijska hiša Julien’s bo 6. in 7. novembra na dražbi na Beverly Hillsu ponudila več sto predmetov leta 2011 preminule britanske pevke Amy Winehouse. Med njimi je tudi obleka, ki jo je pevka nosila na svojem zadnjem koncertu v Beogradu. Za predmete se nadejajo iztržili približno dva milijona dolarjev, piše spletni portal Art Daily.

Na dražbi bodo ponudili več kot 800 osebnih predmetov glasbenice, med drugim čevlje, kratke hlače, nedrčke, knjige in plošče. “Zelo težko je pripravljati dražbo v sodelovanju s starši, ki jim je umrl otrok,” je povedal izvršni direktor avkcijske hiše Julien’s Martin Nolan.

Dodal je: “Dolgo so potrebovali, da so se dejansko sprijaznili in se odločili za ta korak. Zavedajo se namreč, da si pevkini oboževalci, muzeji in zbiratelji po svetu želijo imeti nekatere od teh predmetov. Da jih želijo razstavljati ter ohranjati njeno dediščino in spomin nanjo. Hkrati si seveda želijo zbrati sredstva za fundacijo.”

Izkupiček dražbe bo namreč namenjen Fundaciji Amy Winehouse, ki sta jo pevkina starša ustanovila za pomoč mladim, ki se spopadajo z odvisnostjo od drog in alkohola.

Za kratko črno in zeleno obleko, ki jo je nosila v Beogradu in ki jo je oblikovala Naomi Parry, se na dražbi nadejajo iztržiti med 15.000 in 20.000 dolarjev. “Ta je ikonična,” je povedal Nolan in dodal, da sicer “vse te obleke predstavljajo Amy – fantastično glasbenico, tekstopisko in tudi modno ikono”.

Amy Winehouse, ki je za svoj album Back to Black iz leta 2006 prejela več nagrad, je pogosto govorila o svojih osebnih izkušnjah v boju z odvisnostjo od alkohola in drog.

Nazadnje je nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija leta 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija našli mrtvo na njenem domu v Londonu.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Aktualno

Danes predstavitev trase Toura leta 2022

Objavljeno

V redu

Avtor

V Kongresni palači v Parizu bodo danes razkrili etape 109. izvedbe kolesarske dirke po Franciji leta 2022. Prireditelji obljubljajo presenečenja, ki pa so zaenkrat še skrivnost.

Za zdaj se uradno ve le to, da se bo dirka začela s 13 kilometrov dolgim kronometrom v Koebenhavnu, predvidoma v petek, 1. julija, na Danskem bosta tudi naslednji dve etapi, po 21 etapah pa se bo Tour končal v nedeljo, 24. julija na Elizejskih poljanah v Parizu.

Kot vedno so v javnost že prišle govorice o etapah. Po vrnitvi iz Skandinavije naj bi se četrta etapa začela v Dunkerqueu, peta etapa bo predvidoma potekala po kockah, dva dneva pozneje pa bo že etapa s ciljem na vzponu. Poleg kronometra v prvi etapi, bo vožnja na čas zagotovo na sporedu tudi predzadnji dan.

Najtežji alpski vzponi naj bi bili na Plateau de Beille, Col du Granon in Alpe d’ Huez, pirenejska pa na Peyragudes in Hautacam. Poleg Danske bo dirka obiskala tudi Švico. Alpe bodo na sporedu v drugem tednu dirke, Pireneji pa v tretjem. Prosti dnevi bodo trije.

Predstavitev dirke bosta najbrž z zanimanjem spremljala tudi slovenska asa, branilec zadnjih dveh naslovov zmagovalca Tadej Pogačar, slednji bo prisoten tudi na samem dogodku, in Primož Roglič, ki bosta zagotovo med favoriti dirke.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals