Evropske borze neenotne; nafta vse dražja

<div id="midasWidget__r92"></div>

Borzni indeksi na pomembnejših borzah v Evropi danes niso imeli enotne smeri, kar analitiki pripisujejo rasti cen nafte. Visoke cene črnega zlata povzročajo tudi skrbi glede inflacije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Tečaj evra je malenkost izgubil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes znižal za 0,02 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,05 odstotka, medtem ko je v Parizu indeks CAC pridobil 40 0,16 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,72 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,22 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,06 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,46-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil nekaj več kot tri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,18 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,29-odstotno rastjo.

Vlagatelji še vedno ocenjujejo petkove podatke s trga dela v ZDA, kjer je gospodarstvo v septembru dodalo polovico manj delovnih mest, kot so pričakovali analitiki. Vseeno pa ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) ni zmanjšala programa odkupovanja obveznic, s čimer bi zajezila rast inflacije, kar bi lahko slabo vplivalo na okrevanje gospodarstva.

Ta teden pa bodo oči vlagateljev uprte na objavo kitajskih in ameriških podatkov o inflaciji, saj vse višje cene postajajo vse bolj problematične za vlade – gospodarstva se odpirajo, povpraševanje po dobrinah je vse večje, zaloge pa so omejene, mnenja analitikov povzema AFP.

Evro je malenkost izgubil na vrednosti. Malo po 18. uri so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1569 dolarja, kar je 0,01 odstotek manj kot v petek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1574 dolarja (v petek 1,1567 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku okoli 18. ure po evropskem času odšteti 81,09 dolarja, kar je 1,74 dolarja več kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,51 dolarja 83,90 dolarja.

Razlog za rast cen nafte so veliko povpraševanje in majhne zaloge, piše AFP. Cena za teksaško nafto je nova najvišja v zadnjih sedmih letih, medtem ko je nafta brent dosegla najvišjo ceno v zadnjih treh letih.

STA

Foto: freepik.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice