Kontaktirajte nas

Glasba

Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU

Objavljeno

V redu

Člani glasbene skupine Yugo Nostalgica so preprosto nostalgični! Tako s svojo glasbo, s katero navdušujejo tako starejše kot tudi mlajše generacije, kot tudi s spomini. Vrnili bi se v tiste čase jeans generacije, pravijo. Če pa je to prevelika želja, pa vsaj za leto dni nazaj, ko so bili še koncerti in »smo se imeli dobro!«

Skupino Yugo Nostalgica sestavlja pet članov: na bobnih Miha Plesničar, vokal pripada Domnu Guzelju, kitara Tomažu Frelihu, Jaka Ambrožič – bas in Gregor Lipušček – klaviatura.

Za portal BumNovice.si je na nekaj vprašanj odgovoril Miha Plesničar.

Zakaj ste se odločili, da boste publiko zabavali s komadi, ki smo jih poslušali v 80ih?

Ustvarjalnost, kvalitete igranja, zvočne produkcije … Morda lahko rečem, da smo v skupini generacije bivše juge in nekako v nas še vedno vre nekaj iz tistih časov.

Ko danes poslušam pesmi, ki jih igrate, se s spomini vračam nazaj v eno lepo obdobje. Računate na starejše poslušalce ali bi to zvrst glasbe radi približali tudi mlajši publiki?

Bom rekel brez plana. Želeli smo igrati nekaj, kar nam je vsem blizu in enostavno je uspelo. Odziv je fantastičen, če bi bil svet še normalen bi verjetno dosegli 50 do 60 koncertov v prihodnjem letu. Povpraševanje je ogromno. Naša publika je starejša, moram pa poudariti, da prihaja vedno več “mladine” na naše zabave.

Yugo Nostalgica

Smo bili takrat bolj povezani? Kakšne spomine imate vi na čase, iz katerih prihaja glasba, ki jo igrate?

Kljub temu, da sem rojen v 80′, sem premlad da bi se spominjal. Začutil pa sem to jugo rock vibracijo s strani mojega očeta, prav tako glasbenika. Njegove zgodbe so me navdušile in da, večkrat me ima, da bi se s časovnim strojem vrnil v jugo “jeans generacijo”.

V pomladnih mesecih, ko smo se soočili s prvim valom epidemije in karantene, ste sodelovali v projektu Koncerti s kavča. Takrat ste dejali celo, da vam karantena na nek način ustreza. Zakaj? Kako je bilo delati koncert z domačega kavča?

Ustrezalo le s stališča pavze. Poleg igranja ima večina članov še službe, jaz sem šel v ta posel profesionalno. Ko imaš cel teden službo, kakšno vajo in v soboto še koncert, ti tista nedelja mine kot da je ni. Sledi pa že ponedeljek. Koncert pa je bil vsekakor velik izziv in če se le da ne bi ponovili. ‘Live’ je vesolje v primerjavi s tem od doma.

Bi sedaj ponovili tak projekt? Kje vas lahko slišimo v času druge karantene?

Žal nas ne morate slišati, ker bomo na odre stopili samo v “normalni” izvedbi koncerta. Vse tole je šlo predaleč in na oder s pleksi steklom, v maskah ali kakorkoli drugače, protestno ne gremo.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Česa si na glasbenem področju želite?

Želimo si predvsem dobrih starih zabav. Kjer se ljudje objemajo, nazdravljajo ter prepevajo z nami. To je čar vsega, kar se gremo. Vedeti morate, da je igrati inštrument super,…,igrati ga nekomu drugemu in dobiti ‘feedback’ pa je sanjsko.

Kje vas bomo lahko v živo slišali najprej, ko bo konec ukrepov?

Ko bo zares konec, prav povsod. In to z največjim veseljem.

Yugo Nostalgica

Foto: osebni arhiv skupine Yugo nostalgica

PREBERITE ŠE:
Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU
Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU
Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU
Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU

Glasba

‘Samo milijon nas je 2021’ združeni v borbi za boljše čase

Objavljeno

V redu

Avtor

‘Samo milijon nas je 2021’ je skoraj 100 slovenskih pevcev in glasbenikov podarili Sloveniji ob 30. rojstnem dnevu, posneli so tudi video na Prešernovem trgu, na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici. Na dan mladosti, 25. maja, pa bosta sledila še pesem in video ‘Svobodno sonce 2021’.

Aleš Klinar (Agropop, Rock Partyzani), Matjaž Zupan (California, MZ Hektor), Jure Doles in Sergej Škofljanec (San Di Ego), Vlado Poredoš (Orlek), Urška Majdič (UMA, Billysi), Raiven, Simon Vadnjal (CoverLover), Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen (Šank Rock), Manca Trampuš (Koala Voice), Mare Novak in Karmen Klinc (Rock Partyzani), Trkaj, Rok Ahačevčič (Lumberjack) in Renata Mohorič (I.C.E.) sestavljajo prvi del projekta SLO BAND AID, ki bo poskrbel za neuradno glasbeno podlago praznovanja 30-letnice Slovenije, nas spomnil na čas, ko so nas povezovali enotnost, solidarnost, optimizem, občutek svobode, želja po boljšem življenju pa tudi ljubezen do lastnega jezika in (pop)kulture.

Združeni pevci in glasbeniki različnih generacij in obdobij naše glasbene scene so stopili skupaj in v času, ko je njim zaradi okoliščin zelo težko, pokazali, da zmorejo sodelovati in pokazati, da so se pripravljeni boriti z in za glasbo, saj je to njihovo življenje in tudi vir preživetja.

Foto: Slo Band Aid

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Luka Basi se veseli poletja, preberite, zakaj

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljeni slovenski pevec Luka Basi ima več razlogov za veselje …

Eden najbolj priljubljenih izvajalcev pri nas in eden najbolj opaženih mladih izvajalcev na Hrvaškem, LUKA BASI, niza hit za hitom. Tokrat predstavlja novo skladbo, LJUBAV MOG ŽIVOTA. Tik ob izidu pesmi pa je Luka naznanil tudi velik uspeh. Letos julija bo ponovno del SPLITSKEGA FESTIVALA!

Spet se bo pelo in veselilo! Za to je poskrbel eden najbolj priljubljenih in uspešnih glasbenikov pri nas, LUKA BASI. Luka je znan po tem, da je vsaka njegova pesem velika uspešnica, ki dvigne družbo, jo prepevajo množice in vsakič znova osvaja milijone ogledov. Hitom Istrijanko, ružo mojaMetaTaxiProkleto zlatoRužo bila in drugim, se je pridružila nova. LJUBAV MOG ŽIVOTA je pesem, na katero stavi naš pevec, ki še naprej velja za enega najbolj priljubljenih izvajalcev zabavne glasbe tudi pri naših sosedih Hrvatih.

Pesem govori o neuslišani ljubezni in o tem, kako zelo boli, če ob sebi nimaš osebe, ki ti pomeni vse na svetu.

Videospot je Luka snemal na slovenski obali in v Splitu. Prihajajoče obdobje bo za Basija glasbeno (po)polno, saj bo nastopil na kar dveh največjih festivalih pop glasbe na Hrvaškem. S singlom Ljubav mog života bo nastopil junija na CMC Festivalu Vodice in bo tako že peto leto zaporedoma del tega festivala. Za letošnje poletje je Luka naznanil tudi duet z zvezdo Ivano Kovač, hčerko legendarnega Miše Kovača. Pred kratkim ga je razveselila izjemna novica, da so prav ta duet med več kot 300 prijavljenimi skladbami sprejeli na letošnji Splitski festival, kjer bo Luka nastopil že drugič v družbi najuspešnejših imen naših sosedov.

»V tem trenutku, ko odštevamo do momenta, ko bom spet lahko na odru s svojimi poslušalci, je najbližji občutek tistim na odru, kadar izdamo novo pesem. Veselim se komentarjev, odzivov, posnetkov ljudi, ki prepevajo moje pesmi. Ne glede na to, kaj nam glasbeno prinaša poletje, je padla odločitev, da izdamo pesem, za katero verjamemo, da bo še ena tistih, ki jo bo publika vzela za svojo in jo prepevala na vsa grla. To, da bom lahko nastopil na dveh največjih glasbenih festivalih na Hrvaškem, CMC-ju in ponovno na Splitskem festivalu, pa je velik razlog, da komaj čakam in odštevam do poletnih mesecev.«

Za skladbo je poskrbela Lukova stalna ekipa – glasbo je napisal Raay, besedilo Nenad Ninčević, videospot pa je posnela ekipa NEO VISUALS.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Neisha: “Za laži in manipulacije ni več prostora!”

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljena slovenska pevka Neisha se vrača …

LAJF JE TVOJ je igriva, lahkotna, sveža, pomladna glasbena popotnica, s katero vam je tokrat postregla Neisha. Naj vam razveseljuje ušesa in sončne dni!

Tokrat bodo ob nalezljivem ritmu garantirano pomigali tudi boki. ’Down tempo disco groove’ je zapakiran v povsem unikaten paket in predstavlja popolno svežino na naši glasbeni sceni. Pesem je prva iz niza skladb, ki jih Neisha počasi kuje s svojo ekipo v vidu izida naslednje studijske plošče. Do takrat vas bo pa še naprej razveseljevala z energičnimi singli, ki kar kličejo po tem, da se scena na odrskih deskah čimprej vzpostavi, da se navije ozvočenje, da vriskajo grla in da zopet z glasbo v živo dvigujemo vibracijo in slavimo dar življenja.

Avtorsko pero pesmi je v polnosti držala sama, kot tudi poskrbela za vokale in klaviature, mix in produkcija sta delo Dejana Radičevića, sodelujoči glasbeniki na posnetku pa so: Dado Marinković (bobni), Miha Koren (bas) in Tilen Jan (kitara). Videospot je zloženka aprilskega sproščenega dogajanja, prav nič preresno zastavljen, kot je tudi včasih treba znati jemati življenje, po svoje in z dodatno dozo lahkotnosti. Neisha vas tako spusti v svoj dom, med svoje prijatelje, v svoj studio, skratka v svoj LAJF, ki je samo njen in si ga neobremenjeno kroji po svoje.

Neisha o LAJFU in skladbi:

Treba je dvigniti frekvenco, vibracijo, zemlja to že nekaj časa počne in trenja so neizogbna. Treba je z njimi doseči spravo tukaj in sedaj, za laž in manipulacije ni več ne prostora, ne tolerance, stari sistemi so v krčih in kot da bi velikanski kuščarji švigali s svojimi ogromnimi repi, take tresljaje doživljamo v teh časih. Znotraj in okoli sebe. Staro mora iti, da bo prostor za novo. Odložiti je treba rožnata očala, postati samostojni mislec z lastno presojo in lastnim tolmačenjem vsega kar vidiš, slišiš in doživiš, treba je biti avteničen, resnicoljuben, človekoljuben in pošten, se sprijazniti s svetom, ga vzeti brezkompromisno kot del sebe in se pomiriti s tem, s čimmanj pričakovanji kreirati čimmanj razočaranj, živeti pošteno, zaupati karmi, da bo pravično vihtela svoj meč, pustiti svoj pečat s svojim posvečenim delom, a se vseeno ne pozabiti IMETI FAJN. Sledite klicu srca, ostanite v svoji svetli luči in s svojim unikatnim talentom plemenitite svet okoli sebe … delajte dobro in dobro se bo povrnilo… in vse bo v redu, če ne prej, pa slej.”

To je Neishina popotnica vsem vam, ki jo radi spremljate in prisluhnete njenim melodijam.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO