Domov Glasba Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans...

Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU

Člani glasbene skupine Yugo Nostalgica so preprosto nostalgični! Tako s svojo glasbo, s katero navdušujejo tako starejše kot tudi mlajše generacije, kot tudi s spomini. Vrnili bi se v tiste čase jeans generacije, pravijo. Če pa je to prevelika želja, pa vsaj za leto dni nazaj, ko so bili še koncerti in »smo se imeli dobro!«

Skupino Yugo Nostalgica sestavlja pet članov: na bobnih Miha Plesničar, vokal pripada Domnu Guzelju, kitara Tomažu Frelihu, Jaka Ambrožič – bas in Gregor Lipušček – klaviatura.

Za portal BumNovice.si je na nekaj vprašanj odgovoril Miha Plesničar.

Zakaj ste se odločili, da boste publiko zabavali s komadi, ki smo jih poslušali v 80ih?

Ustvarjalnost, kvalitete igranja, zvočne produkcije … Morda lahko rečem, da smo v skupini generacije bivše juge in nekako v nas še vedno vre nekaj iz tistih časov.

Ko danes poslušam pesmi, ki jih igrate, se s spomini vračam nazaj v eno lepo obdobje. Računate na starejše poslušalce ali bi to zvrst glasbe radi približali tudi mlajši publiki?

Bom rekel brez plana. Želeli smo igrati nekaj, kar nam je vsem blizu in enostavno je uspelo. Odziv je fantastičen, če bi bil svet še normalen bi verjetno dosegli 50 do 60 koncertov v prihodnjem letu. Povpraševanje je ogromno. Naša publika je starejša, moram pa poudariti, da prihaja vedno več “mladine” na naše zabave.

Yugo Nostalgica

Smo bili takrat bolj povezani? Kakšne spomine imate vi na čase, iz katerih prihaja glasba, ki jo igrate?

Kljub temu, da sem rojen v 80′, sem premlad da bi se spominjal. Začutil pa sem to jugo rock vibracijo s strani mojega očeta, prav tako glasbenika. Njegove zgodbe so me navdušile in da, večkrat me ima, da bi se s časovnim strojem vrnil v jugo “jeans generacijo”.

V pomladnih mesecih, ko smo se soočili s prvim valom epidemije in karantene, ste sodelovali v projektu Koncerti s kavča. Takrat ste dejali celo, da vam karantena na nek način ustreza. Zakaj? Kako je bilo delati koncert z domačega kavča?

Ustrezalo le s stališča pavze. Poleg igranja ima večina članov še službe, jaz sem šel v ta posel profesionalno. Ko imaš cel teden službo, kakšno vajo in v soboto še koncert, ti tista nedelja mine kot da je ni. Sledi pa že ponedeljek. Koncert pa je bil vsekakor velik izziv in če se le da ne bi ponovili. ‘Live’ je vesolje v primerjavi s tem od doma.

Bi sedaj ponovili tak projekt? Kje vas lahko slišimo v času druge karantene?

Žal nas ne morate slišati, ker bomo na odre stopili samo v “normalni” izvedbi koncerta. Vse tole je šlo predaleč in na oder s pleksi steklom, v maskah ali kakorkoli drugače, protestno ne gremo.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Česa si na glasbenem področju želite?

Želimo si predvsem dobrih starih zabav. Kjer se ljudje objemajo, nazdravljajo ter prepevajo z nami. To je čar vsega, kar se gremo. Vedeti morate, da je igrati inštrument super,…,igrati ga nekomu drugemu in dobiti ‘feedback’ pa je sanjsko.

Kje vas bomo lahko v živo slišali najprej, ko bo konec ukrepov?

Ko bo zares konec, prav povsod. In to z največjim veseljem.

Yugo Nostalgica

Foto: osebni arhiv skupine Yugo nostalgica

PREBERITE ŠE:
Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU
Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU
Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU
Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU