Domov Zanimivosti Ali je kraljevski zajtrk morda najbolj shujševalni obrok dneva?

Ali je kraljevski zajtrk morda najbolj shujševalni obrok dneva?

Glede na nove raziskave je treba dati prednost kraljevskim zajtrkom pred velikimi obroki za večerjo.

Z majhno raziskavo je mogoče ugotoviti, da tak način prehranjevanja preprečuje previsoko raven krvnega sladkorja.

“To priporočilo se lahko uporablja pri zdravih ljudeh za preprečevanje presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen, pa tudi pri bolnikih s prekomerno telesno težo in debelostjo,” je povedala vodja študije Juliane Richter z Univerze v Lubecku Center za možgane, vedenje in presnovo v Nemčiji.


Kako bi zajtrk lahko izboljšal vašo težo in raven sladkorja v krvi?

Richter je dejala, da razlog še ni jasen in da je potrebno več študijev. Vendar se zdi, da prebava in metabolizem sledita notranji uri telesa, je dejala.

Drugi razlog je lahko, da če prej ne jeste dovolj, boste čez dan bolj lačni, je dejala Richter. To bi lahko pripeljalo do prenajedanja ali uživanja napačnih vrst hrane pozneje. Opozorila je tudi, da zjutraj pokurimo več kalorij, zato je smiselno jesti več, ko je kurjenje kalorij na vrhuncu.

Niso pa vsi prepričani, da je velik zajtrk obvezen.

Samantha Heller, dietetikinja z NYU Langone Health v New Yorku, je pregledala ugotovitve in poudarila, da gre za majhno raziskavo – s samo 16 prostovoljci – in bila je kratka. Povedala je, da te ugotovitve morda ne bodo splošne pri drugih skupinah ljudi.

Pojasnila je, da so druge študije o zajtrku imele različne rezultate.

“To bi lahko rekli, da je uživanje lažje večerje in zapiranje kuhinje po večerji dober praktični nasvet za mnoge od nas,” je dodala.

Ugotovitve študije so bile objavljene na spletu v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,