Domov Življenjski Stil Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com