Kako razviti empatijo v svojih odnosih

Empatija je močna sila, ki pomaga ohranjati družbeni red in sodelovanje med ljudmi. To je mehanizem, ki ljudem omogoča razumevanje in povezanost z drugimi. Empatija je nujen predhodnik intimnosti, zaupanja in pripadnosti. 
Empatični ljudje imajo v življenju številne priložnosti za srečo. Empatija pogosto spodbuja altruistično vedenje, prijaznost, ki temelji na empatiji, ta povečuje sodelovanje in odpuščanje, krepi odnose, zmanjšuje agresijo in presojo ter celo izboljša duševno in telesno zdravje.

Zanimivo je, da raziskave kažejo, da srečnejši ljudje zaznavajo manj negativnih čustev pri drugih, čeprav sami zase menijo, da so bolj empatični. Kljub temu pa je pomembno uveljaviti empatijo ne glede na razpoloženje, da ustvarimo večjo srečo zase in za druge.

Vadba ključnih sestavin empatije vam lahko pomaga bolje razumeti in komunicirati z ljudmi v vašem življenju. Takoj, ko v drugi osebi prepoznate čustva, vas empatija postavi v položaj te osebe. Empatija ne pomeni občutiti, kaj bi čutili v tej situaciji, ampak ga le razumeti.

Kaj lahko storite sami? Spodaj je nekaj krajših predlogov, kaj lahko storite, da bi bili bolj empatični.

Pogovorite se z drugimi ljudmi.

Naj bo vaš cilj začeti pogovor z ljudmi, ki jih srečate in jih vidite v svojih vsakodnevnih interakcijah. Bodite posebno pozorni na to, kaj ta oseba čuti med pogovorom.

Upoštevajte spremembe v govorici telesa sogovornika

Upoštevajte spremembe v govorici telesa osebe s katero ste v tiku. To lahko vključuje ton glasu in subtilne energijske spremembe.

Osredotočite se na poslušanje

Obvladujte tako moteče kot lastne občutke, ki bi lahko zlahka pritegnili vašo pozornost, da boste med pogovorom ostali čustveni.
 Zavedajte se, da ne glede na to, da ne smatrate zase, da imate na življenja ljudi okrog sebe kakršenkoli vpliv – lahko veliko naredite za izboljšanje življenja nekoga drugega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com