Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako razviti empatijo v svojih odnosih

Objavljeno

V redu

Empatija je močna sila, ki pomaga ohranjati družbeni red in sodelovanje med ljudmi. To je mehanizem, ki ljudem omogoča razumevanje in povezanost z drugimi. Empatija je nujen predhodnik intimnosti, zaupanja in pripadnosti. 
Empatični ljudje imajo v življenju številne priložnosti za srečo. Empatija pogosto spodbuja altruistično vedenje, prijaznost, ki temelji na empatiji, ta povečuje sodelovanje in odpuščanje, krepi odnose, zmanjšuje agresijo in presojo ter celo izboljša duševno in telesno zdravje.

Zanimivo je, da raziskave kažejo, da srečnejši ljudje zaznavajo manj negativnih čustev pri drugih, čeprav sami zase menijo, da so bolj empatični. Kljub temu pa je pomembno uveljaviti empatijo ne glede na razpoloženje, da ustvarimo večjo srečo zase in za druge.

Vadba ključnih sestavin empatije vam lahko pomaga bolje razumeti in komunicirati z ljudmi v vašem življenju. Takoj, ko v drugi osebi prepoznate čustva, vas empatija postavi v položaj te osebe. Empatija ne pomeni občutiti, kaj bi čutili v tej situaciji, ampak ga le razumeti.

Kaj lahko storite sami? Spodaj je nekaj krajših predlogov, kaj lahko storite, da bi bili bolj empatični.

Pogovorite se z drugimi ljudmi.

Naj bo vaš cilj začeti pogovor z ljudmi, ki jih srečate in jih vidite v svojih vsakodnevnih interakcijah. Bodite posebno pozorni na to, kaj ta oseba čuti med pogovorom.

Upoštevajte spremembe v govorici telesa sogovornika

Upoštevajte spremembe v govorici telesa osebe s katero ste v tiku. To lahko vključuje ton glasu in subtilne energijske spremembe.

Osredotočite se na poslušanje

Obvladujte tako moteče kot lastne občutke, ki bi lahko zlahka pritegnili vašo pozornost, da boste med pogovorom ostali čustveni.
 Zavedajte se, da ne glede na to, da ne smatrate zase, da imate na življenja ljudi okrog sebe kakršenkoli vpliv – lahko veliko naredite za izboljšanje življenja nekoga drugega.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

En kozarec, pa bo napihnjenost izginila, trebuh pa bo raven

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas mučijo vetrovi, slaba prebava, napihnjenost trebuha? S tem enostavnim receptom bo teh težav takoj konec.

Spadate med tiste, ki imajo leno in neredno prebavo? Potem veste, kako neugodno je, ker je tudi trebuh bolj napihnjen, pojavljajo se vetrovi in krči, prebava je neredna in pogosto se nabirajo tudi odvečni kilogrami.

A rešitev je zelo preprosta. Pomaga vam lahko napitek, ki mu dodate jabolčni kis.

Potrebujete dve žlički jabolčnega kisa in en kozarec mlačne vode. Kis zmešajte v vodo in popijte na tešče ali pa pol ure pred obrokom.

Jabolčni kis vsebuje pektin in koristne encime, ki pomagajo, da prebava deluje dobro. S tem napitkom boste pospešili metabolizem in delovanje črevesja. Napihnjenost in vetrov ne bo več.

Jabolčni kis ureja prebavo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ljudje, ki ne odzdravljajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Kakšno sporočilo o sebi predajajo okolici ljudje, ki se na pozdrav odzovejo z molkom?

Pravzaprav ni nič nenavadnega, da je med mladimi vse manj tistih, ki vljudno pozdravijo. Čeprav je pozdrav osnova bontona, je namreč vse pogosteje moč zaslediti odrasle osebe, ki jim je za mimobežno vljudno komunikacijo prav malo mar.

Ste tudi vi na ulici pozdravili mimoidočega, pa vas je le nemo gledal? Vaša vljudna gesta ob tem grenko obvisi v zraku, dokler ga ne obteži skeleč občutek nespoštovanja. Odzdravljanje je človekova dolžnost in čeprav se oseba, ki je bila deležna ignorance počuti slabše od osebe, ki je molče odkorakala mimo, je kristalno jasno, komu bi moralo biti neprijetno.

Človek, ki ne odzdravi, vam o sebi in o svojem odnosu do vas pove veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kaj natanko? To, da je oseba neolikana, da ni poučena o bontonu, da vas ne spoštuje in da ji ni mar, če ste ji namenili prijazno besedo.

Ko se vam takšen pripetljaj pripeti naslednjič, se nikar ne počutite slabo. Namesto tega se opomnite, da ste eden izmed redkih posameznikov, ki vztrajajo pri bontonu in lepemu vedenju.  Neprijetno bi se morali počutiti odrasle osebe, ki nespoštljivo vedenje predajajo mlajšim generacijam. Saj veste, tistim šolarjem, ki z visoko dvignjeno glavo stopajo po ulici, medtem ko jim med trdno stisnjenimi ustnicami počiva prezirljiv nasmeh.

Ne obupajte torej, naučite mladino lepega vedenja tako, da ste jim sami najboljši vzor.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Hitra izguba kilogramov je lahko znak za preplah

Objavljeno

V redu

Avtor

Pogosto si želimo, da bi lahko hitro izgubili nekaj odvečnih kilogramov. A če do tega pride brez hujšanja ali diet, je to lahko znak za alarm.

Nenadna in hitra izguba kilogramov največkrat ne pomeni nič dobrega in je lahko eden od znakov, da se v našem telesu dogaja nekaj negativnega, da se razvija bolezen. Je pa res, da če je tako, se pojavijo tudi ostali znaki, kot so trajajoč glavobol, hitra menjava razpoloženja, kronična utrujenost in močna vrtoglavica, veliko pomanjkanje apetita.

Kaj lahko to pomeni?

Nepravilno delovanje ščitnice

Za hitro izgubo kilogramov je pogosto lahko vzrok nepravilno delovanje ščitnice. Če ščitnica deluje prehitro, potem pride do nenadnega hujšanja. Če pa deluje prepočasi, se pričnejo kilogrami zelo hitro kopičiti.

Stres

Če smo pod zelo hudim stresom, se zgodi, da ne moremo jesti. In posledično pride do hujšanja.

Depresija

Eden od znakov hude depresije je tudi izguba kilogramov.

Nenadna izguba telesne teže je lahko znak za preplah.

Sladkorna bolezen

Če se pojavi sladkorna bolezen, je den izmed prvih znakov lahko nenadno hujšanje.

Rak

Tudi rak spada med tiste bolezni, ki povzročijo izgubo telesne teže. Najpogosteje se to zgodi, če gre za raka na želodcu.

Teh znakov nikar ne ignorirajte, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO