Kontaktirajte nas

Kulinarika

Torta Nutella – Recept

Objavljeno

V redu

SESTAVINE:

Testo:

  • 18 dag moke
  • 6 jajc
  • 12 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 4-5 žlic Nutelle

Nadev:

  • Nutella (5 žlic)
  • 0,5 l sladke smetane

Preliv:

  • 5 žlic sladkorja
  • 2 dcl vode

POSTOPEK

Najprej ločimo jajca, torej rumenjake ločimo od beljakov. Sladkor razdelimo na pol – eno polovico ga penasto vmešamo z rumenjaki. Drugo polovico sladkorja pa stolčemo v trd sneg skupaj z beljaki.
V rumenjake nato dodamo 1/3 snega ter dodamo Nutello, dodamo še 1/3 snega ter počasi presejmo moko, ki smo jo zmešali skupaj s pecilnim praškom. Dodamo še preostali sneg. Vse skupaj narahlo premešamo.

  • Pečemo pri 180 stopinjah Celzija okrog 30 minut.
  • Ko je torta pečena, počakamo da se ohladi. Ohlajeno torto nato narežemo na 3 plasti.
  • Stolčeno stepeno smetano stolčemo ter dodamo Nutello.
  • V lončku zavremo vodo in ji dodamo sladkor. Vodo nato ohladimo ter z njo navlažimo vsako plast torte posebej.
  • Vsako plast torte posebej namažemo z 1/3 kreme. Preostala zadnja tretjina kreme naj vam ostane za premaz torte po vrhu.

OPOMBE

Uporabite pravo Nutello (okus ne bo pravi, če uporabite druge različice namaza).

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Vam kislo zelje povzroča težave? Preberite, zakaj!

Objavljeno

V redu

Avtor

Kislo zelje spada med super živila, a nekaterim povzroča določene zdravstvene nevšečnosti. Vas zanima, zakaj? Preverite!

Fermentirani izdelki so zelo zdravilni, spadajo med super hrano, vsebujejo številne probiotike, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in za razmnoževanje zdravih bakterij v črevesju.

Kislo zelje vsebuje številne zdravilne snovi, med njimi tudi vitamin K in C, železo, cink, magnezij, kalij, fosfor. A vsebuje tudi snov histamin, ki nekaterim povzroča zdravstvene težave. Če tudi vi spadate med bolj občutljive, potem veste, da po zaužitem kislem zelju lahko nastopijo vetrovi, krči v trebuhu, tudi driska. Pojavi se lahko glavobol, povišan krvni tlak. Zakaj je tako, še danes ni popolnoma jasno, so si pa strokovnjaki enotni, da je kislo zelje kljub temu zelo zdravilno.

Kislo zelje je super pomoč pri hujšanju.

Prav tako je kislo zelje tudi nepogrešljiva jed, če želite shujšati. Z njim si boste uredili prebavo in se nasitili, vsebuje pa zelo malo kalorij.

Če torej spadate med tiste, ki imajo naštete težave, potem naslednjič, ko si boste zaželeli kislega zelja, uporabite preprost trik, ki vam bo pomagal. Če boste kislo zelje kuhali, ga prej sperite pod tekočo vodo, med kuhanjem pa dodajte ščepec kumine in lovor list. Obe začimbi blažita želodčne težave.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Kuharski mojstri razkrivajo, česa v restavraciji nikoli ne smete naročiti

Objavljeno

V redu

Avtor

Se je tudi vam že zgodilo, da ste v restavraciji naročili določeno jed, potem pa ste bili nad okusom razočarani? Preberite nasvete kuharskih mojstrov in to se vam ne bo več zgodilo.

Kuharske mojstre širom sveta so vprašali, česa sami nikoli ne bi naročili v restavraciji. Preberite si njihove odgovore.

»Če sem 30 kilometrov oddaljen od morja, nikoli ne naročim morske hrane. Prav tako biftek ali steak naročim le v restavracijah, ki so za to specializirane,« je povedal priznani kuharski mojster Steve Lazarus.

»Če ste v kitajski restavraciji, ne naročajte nič drugega kot kitajske hrane. Nekoč sem naročil pire krompir in dobil neko čudno jed, ki ni niti malo spominjala na krompir,« je povedal kuhar Leonard Hiad.

»Nekoč sem dobil nasvet, naj nikoli ne naročam dnevne hišne specialitete. Na tak način naj bi nekatere restavracije reševale težavo s hrano, ki jo je nujno potrebno uporabiti,« pa je dejal kuhar Janera Soloven.

»V restavraciji nikoli ne naročim ribe ob nedeljah, saj vem, da takrat ni sveža. Restavracijam hrano namreč večinoma dobavljajo ob četrtkih ali petkih,« pa je povedal kuhar Anthony Borden.

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Triki, ki ohranijo vitamine pri pripravi zelenjave

Objavljeno

V redu

Avtor

Vsi vemo, da je zelenjava zelo zdrava in vemo tudi, da se s kuhanjem uničujejo vitamini. Kako jo pripraviti, da jih čim več obdržimo? Preberite nekaj nasvetov. 

Pri shranjevanju, pripravi in kuhanju zelenjave nehote počnemo napake, s katerimi pa uničujemo še kako pomembne hranilne snovi, še posebej pa vitamine. Mnogi vitamini so občutljivi na toploto. Tako s kuhanjem lahko uničimo vitamine B1, B6 in C, folno kislino. Vitamin A, riboflavin, niacin ter vlaknine pa so bolj odporni na toploto.

Režite jo na večje kose.

Kako shranjevati, pripravljati in kuhati zelenjavo, da bo le ta ohranila čim več vitaminov in mineralov?

Ko odkopljemo gomoljno zelenjavo, ko odrežemo solato, ko utrgamo paradižnik, se prične odštevanje. To pomeni, da prične zelenjava izgubljati vitamine in minerale, zato je najbolje, da jo takoj uporabimo. Seveda to vedno ni mogoče, sploh če imamo količinsko več določene zelenjave.

Kaj storiti? Pravilno jo shranite

Ko boste zelenjavo shranjevali, je nikar ne čistite. Če je možno, ji pustite korenine in liste. Tako shranjena bo dlje časa obdržala vitamine in minerale.

Shranjujte jo na hladnem in temnem, v primerni kleti ali v hladilniku.

Pripravite le toliko, kot boste pojedli.

Kuhanje

Med kuhanjem zelenjava izgublja vitamine, minerali pa se ohranjajo. Kako jo torej skuhati, da boste obdržali čim več vitaminov?

Priporoča se kuhanje nad soparo. Če pa jo boste kuhali v vodi, dolijte manj vode in kuhajte manj časa. Prav tako vode ne zavrzite, uporabite jo za jušno osnovo, saj so v njej številni vitamini.

Zelenjavo kuhajte v večjih kosih, tako boste izgubili manj vitaminov. Ne pogrevajte je, skuhajte je le toliko, kot je boste pojedli.

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO