Domov Aktualno IMF bo predvidoma poslabšal globalno gospodarsko napoved

IMF bo predvidoma poslabšal globalno gospodarsko napoved

Heap of different euro banknotes on a wooden table

Mednarodni denarni sklad (IMF) bo danes objavil svežo gospodarsko napoved za svet in za Slovenijo. Medtem ko je konec julija napovedal šestodstotno krepitev svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), stroka tokrat pričakuje nižje obete. Sloveniji je IMF maja za letos napovedoval 3,9-odstotno gospodarsko rast.

Julija je IMF v osveženi globalni gospodarski napovedi ocenil, da bo krepitev BDP v svetu letos šestodstotna, prihodnje leto pa 4,9-odstotna. Glede na aprilsko napoved World Economic Outlook je julijska ocena ostala nespremenjena, vendar je IMF popravil pričakovano rast držav v razvoju navzdol, razvitim državam, zlasti ZDA, pa napovedal boljše dosežke.

Tokrat gre pričakovati v celoti manj ugodno sliko. Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je prejšnji teden med razlogi za poslabšane obete izpostavila velike razlike v dostopnosti cepiv proti covidu-19 med razvitimi državami in državami v razvoju. Kot problem je izpostavila tudi naraščanje inflacije, ki bi lahko centralne banke po svetu prisililo v predčasno zmanjševanje obsega stimulativnih ukrepov v času, ko je okrevanje po pandemiji covida-19 še v teku in negotovo.

Obenem se svetovno gospodarstvo bori z naraščanjem cen energentov in surovin ter zastoji v globalnih dobavnih verigah.

Zadnja napoved IMF za Slovenijo medtem sega v maj. Takrat je sklad državi za letos napovedoval 3,9-odstotno rast, prihodnje leto naj bi se dvignila na 4,5 odstotka, leta 2023 pa naj bi znašala 3,6 odstotka. IMF je maja med drugim navedel, da je Slovenija na negativne posledice epidemije covida-19 odgovorila s hitrimi, obsežnimi in dobro usklajenimi ukrepi, posvaril pa je pred zamudami pri cepljenju prebivalstva.

Večina domačih in mednarodnih institucij je sicer v napovedih, objavljenih poleti in jeseni, pričakovanja za Slovenijo postavila višje. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je septembra napoved Sloveniji postavil pri 6,1-odstotni rasti v letošnjem letu. Ocena Banke Slovenije iz julija govori o pričakovani 5,2-odstotni gospodarski rasti v letu 2021, tista Evropske komisije iz istega meseca pa o 5,7-odstotni rasti.

STA

Foto: freepik.com