Domov Aktualno Kopitar: Vem, da sem še sposoben dosegati gole in podaje

Kopitar: Vem, da sem še sposoben dosegati gole in podaje

Dan pred začetkom nove sezone v severnoameriški hokejski ligi NHL je nared tudi edini slovenski igralec v tem tekmovanju Anže Kopitar. Prva tekma sezone, ki naj bi v veliki meri spet potekala podobno kot pred koronsko krizo, ga čaka v noči na petek, ko bodo njegovi kralji gostovali v Las Vegasu.

Kopitar je poleti v Los Angelesu dobil nekaj novih soigralcev, nekateri mlajši pa so po njegovem mnenju zdaj na višji ravni, kot so bili v zadnjem letu ali dveh. Vse to lahko pomeni, da bi njegova ekipa spet prišla v končnico, kar je prva in največja želja pred začetkom sezone 2021/22.

Mislim, da sem dobro pripravljen, komaj čakam, da se začnejo tekme. Toliko časa se pripravljaš, da lahko potem zaigraš najbolje, kar se da. Prvi cilj je seveda končnica, razlika med lansko in letošnjo ekipo je v kakovosti. Moramo si postaviti nek realen cilj, morda tudi malo višje. Znotraj ekipe smo samozavestni, dobro se počutimo. Vsaka ekipa hoče priti v končnico, mi bomo naredili vse, kar se da, da bomo ta cilj izpolnili,” je na ponedeljkovem večernem spletnem druženju s slovenskimi novinarji pred začetkom sezone dejal Kopitar.

Zanj bo to že 16. sezona v ligi. Pravi, da si, ko je bil mlajši, ni nikoli predstavljal, da bo tako dolgo sodeloval v ligi na najvišji ravni.

Glede na to, da bo to moja 16. sezona, je to zelo pohvalno. Zelo sem vesel, da se je moja kariera odvila, kot se je, še vedno z največjim veseljem hodim v dvorane in se pripravljam na sezono in tekme in sem ponosen na to, da sem že nekaj dosegel,” je o tem, da je minilo že več kot desetletje in pol, odkar je bil novinec v tekmovanju, dejal slovenski hokejist.

V novi sezoni se bodo stvari v ligi vračale v običajen ritem. Po dveh negotovih sezonah, polnih omejitev in v veliki meri brez ali z malo navijači, bodo dvorane spet polne, omejitev potovanj ne bo več, predvsem pa bo redni del spet takšen, kot je bil nekoč.

“Na vse nas je to zelo dobro vplivalo. Vse bo dokaj normalno, nekaj omejitev je še vedno, kar pa se nas tiče, je tu urnik 82 tekem, česar smo najbolj navajeni. To bo potekalo normalno in upajmo, da s čim manj zapleti, tudi v naši ekipi,” je o tej temi dejal Kopitar.

Februarja bo v ligi olimpijski premor, ki ga najboljši slovenski hokejist tokrat ne bo mogel porabiti na aktiven način, saj se Sloveniji poleti ni uspelo še tretjič v nizu uvrstiti na igre. Pravi, da bo dva tedna porabil tudi za počitek, kaj bodo takrat prosti igralci počeli med premorom, pa bo veliko odvisno tudi od položaja kraljev v sezoni oziroma uspešnosti dotedanjega dela sezone.

Sicer pa poudarja, da je ekipa, ki se je v zadnjih dveh sezonah precej lovila in ni našla poti do končnice, poleti dozorela. “Letošnje poletje se je izkazalo dobro za našo ekipo. Nekaj mladih se je razvilo v boljše igralce, kot so bili lani. Nekateri mladi so nabrali izkušnje, pripeljali smo tri nove obraze. Kar precej izkušene in to nam bo pomagalo. Mislim, da smo na papirju boljša ekipa kot lani. A na papirju je lahko marsikaj, v četrtek pa bo treba dobro začeti sezono, da se nabere kakšna zmaga več kot lani,” je razmišljal izkušeni član Los Angelesa.

Čeprav v zadnjih sezonah ni bilo uspehov iz najboljših let v LA, pa Kopitar meni, da v karieri še ni rekel zadnje. V Los Angelesu ima pogodbo še za tri sezone: “Zdaj sem že kar v letih. Ne vem koliko časa nimam, pogodba je še za tri leta, bi bilo pa lepo čim prej dobiti še kakšen pokal.”

O tem, kakšen bo začetek lige v prihajajoči sezoni, pa tudi še ni želel preveč podrobno razmišljati. Nekaj pripravljalnih tekem je odigral, rezultatsko izkupiček ni bil najboljši, toda pred pravimi tekmami to ne pomeni veliko, poudarja Kopitar: “To so le pripravljalne tekme, na koncu štejejo goli oziroma rezultat. To lahko tudi malo zavaja, pokazali smo dobro igro, treba je nekaj stvari še izboljšati ali izpiliti. Smo samozavestni, prva tekma je v četrtek in upamo, da bo čim boljša za nas.”

Pri dolgoletnih izkušnjah v ligi pravi, da zanj bolj pomembna ekipa kot pa osebni rekordi oziroma mejniki pri golih in podajah. “Moj najvišji cilj je, da se ekipa uvrsti v končnico. Naredil bom vse, da se to zgodi. Če bom dal sto točk, bom to sprejel z največjim veseljem. A če mi konec sezone ne bo šlo, pa bomo v končnici, bom tudi zelo zadovoljen. Vem, da sem še zmožen dajati gole in podajati, če se bo vse lepo ‘poklopilo’ in se postavilo na svoje mesto.”

Prav tako pa se pred začetkom nove sezone ni želel obremenjevati s tekmeci. Favorite je težko napovedati, je pa le naštel nekaj ekip, ki imajo zaradi stalnosti in ohranjenega igralskega kadra morda prednost: “Tampa, Colorado, Vegas, Toronto so ekipe, ki so bile v vrhu in niso zamenjale veliko igralcev. Vsak pa lahko premaga vsakogar, tako da nima smisla nekaj napovedovati.”

STA

Foto: Facebook