Kontaktirajte nas

Aktualno

Kopitar: Vem, da sem še sposoben dosegati gole in podaje

Objavljeno

V redu

Dan pred začetkom nove sezone v severnoameriški hokejski ligi NHL je nared tudi edini slovenski igralec v tem tekmovanju Anže Kopitar. Prva tekma sezone, ki naj bi v veliki meri spet potekala podobno kot pred koronsko krizo, ga čaka v noči na petek, ko bodo njegovi kralji gostovali v Las Vegasu.

Kopitar je poleti v Los Angelesu dobil nekaj novih soigralcev, nekateri mlajši pa so po njegovem mnenju zdaj na višji ravni, kot so bili v zadnjem letu ali dveh. Vse to lahko pomeni, da bi njegova ekipa spet prišla v končnico, kar je prva in največja želja pred začetkom sezone 2021/22.

Mislim, da sem dobro pripravljen, komaj čakam, da se začnejo tekme. Toliko časa se pripravljaš, da lahko potem zaigraš najbolje, kar se da. Prvi cilj je seveda končnica, razlika med lansko in letošnjo ekipo je v kakovosti. Moramo si postaviti nek realen cilj, morda tudi malo višje. Znotraj ekipe smo samozavestni, dobro se počutimo. Vsaka ekipa hoče priti v končnico, mi bomo naredili vse, kar se da, da bomo ta cilj izpolnili,” je na ponedeljkovem večernem spletnem druženju s slovenskimi novinarji pred začetkom sezone dejal Kopitar.

Zanj bo to že 16. sezona v ligi. Pravi, da si, ko je bil mlajši, ni nikoli predstavljal, da bo tako dolgo sodeloval v ligi na najvišji ravni.

Glede na to, da bo to moja 16. sezona, je to zelo pohvalno. Zelo sem vesel, da se je moja kariera odvila, kot se je, še vedno z največjim veseljem hodim v dvorane in se pripravljam na sezono in tekme in sem ponosen na to, da sem že nekaj dosegel,” je o tem, da je minilo že več kot desetletje in pol, odkar je bil novinec v tekmovanju, dejal slovenski hokejist.

V novi sezoni se bodo stvari v ligi vračale v običajen ritem. Po dveh negotovih sezonah, polnih omejitev in v veliki meri brez ali z malo navijači, bodo dvorane spet polne, omejitev potovanj ne bo več, predvsem pa bo redni del spet takšen, kot je bil nekoč.

“Na vse nas je to zelo dobro vplivalo. Vse bo dokaj normalno, nekaj omejitev je še vedno, kar pa se nas tiče, je tu urnik 82 tekem, česar smo najbolj navajeni. To bo potekalo normalno in upajmo, da s čim manj zapleti, tudi v naši ekipi,” je o tej temi dejal Kopitar.

Februarja bo v ligi olimpijski premor, ki ga najboljši slovenski hokejist tokrat ne bo mogel porabiti na aktiven način, saj se Sloveniji poleti ni uspelo še tretjič v nizu uvrstiti na igre. Pravi, da bo dva tedna porabil tudi za počitek, kaj bodo takrat prosti igralci počeli med premorom, pa bo veliko odvisno tudi od položaja kraljev v sezoni oziroma uspešnosti dotedanjega dela sezone.

Sicer pa poudarja, da je ekipa, ki se je v zadnjih dveh sezonah precej lovila in ni našla poti do končnice, poleti dozorela. “Letošnje poletje se je izkazalo dobro za našo ekipo. Nekaj mladih se je razvilo v boljše igralce, kot so bili lani. Nekateri mladi so nabrali izkušnje, pripeljali smo tri nove obraze. Kar precej izkušene in to nam bo pomagalo. Mislim, da smo na papirju boljša ekipa kot lani. A na papirju je lahko marsikaj, v četrtek pa bo treba dobro začeti sezono, da se nabere kakšna zmaga več kot lani,” je razmišljal izkušeni član Los Angelesa.

Čeprav v zadnjih sezonah ni bilo uspehov iz najboljših let v LA, pa Kopitar meni, da v karieri še ni rekel zadnje. V Los Angelesu ima pogodbo še za tri sezone: “Zdaj sem že kar v letih. Ne vem koliko časa nimam, pogodba je še za tri leta, bi bilo pa lepo čim prej dobiti še kakšen pokal.”

O tem, kakšen bo začetek lige v prihajajoči sezoni, pa tudi še ni želel preveč podrobno razmišljati. Nekaj pripravljalnih tekem je odigral, rezultatsko izkupiček ni bil najboljši, toda pred pravimi tekmami to ne pomeni veliko, poudarja Kopitar: “To so le pripravljalne tekme, na koncu štejejo goli oziroma rezultat. To lahko tudi malo zavaja, pokazali smo dobro igro, treba je nekaj stvari še izboljšati ali izpiliti. Smo samozavestni, prva tekma je v četrtek in upamo, da bo čim boljša za nas.”

Pri dolgoletnih izkušnjah v ligi pravi, da zanj bolj pomembna ekipa kot pa osebni rekordi oziroma mejniki pri golih in podajah. “Moj najvišji cilj je, da se ekipa uvrsti v končnico. Naredil bom vse, da se to zgodi. Če bom dal sto točk, bom to sprejel z največjim veseljem. A če mi konec sezone ne bo šlo, pa bomo v končnici, bom tudi zelo zadovoljen. Vem, da sem še zmožen dajati gole in podajati, če se bo vse lepo ‘poklopilo’ in se postavilo na svoje mesto.”

Prav tako pa se pred začetkom nove sezone ni želel obremenjevati s tekmeci. Favorite je težko napovedati, je pa le naštel nekaj ekip, ki imajo zaradi stalnosti in ohranjenega igralskega kadra morda prednost: “Tampa, Colorado, Vegas, Toronto so ekipe, ki so bile v vrhu in niso zamenjale veliko igralcev. Vsak pa lahko premaga vsakogar, tako da nima smisla nekaj napovedovati.”

STA

Foto: Facebook

Aktualno

Blinken posvaril Iran v primeru neuspeha diplomacije

Objavljeno

V redu

Avtor

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo novinarjem v Washingtonu na srečanju z zunanjima ministroma Izraela in Združenih arabskih emiratov, Jairom Lapidom in Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, dejal, da imajo ZDA glede iranskega jedrskega programa v primeru neuspeha diplomacije na voljo tudi druge opcije.

Blinken je sicer izrazil upanje, da bodo pogovori z Iranom uspešni, a hkrati opozoril, da naj bi bilo za to na voljo vse manj časa. “Pripravljeni smo uporabiti druge opcije, če Iran ne spremeni svoje smeri,” je dejal Blinken potem, ko je izraelski zunanji minister Lapid naravnost povedal, da si Izrael pridržuje pravico do uporabe sile proti Iranu.

Izrael in Združeni arabski emirati delijo iste skrbi glede Irana in njegovega jedrskega programa. Blinken je tokrat tudi ponovil ponudbo predsednika ZDA Joeja Bidna za vrnitev ZDA k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, iz katerega so se ZDA enostransko umaknila v mandatu Bidnovega predhodnika Donalda Turmpa.

“Enotni smo, da Iranu ne smemo dovoliti, da pride do jedrskega orožja. Verjamemo, da je diplomatska pot najučinkovitejši način. Z vsakim dnem, ko Iran zavrača pogovore v dobri veri, pa je steza vse krajša,” je posvaril Blinken.

Državni sekretar ZDA ni povedal, katere so te druge opcije, Lapid pa je dejal, da vsakdo razume, kaj to pomeni. “Če želi teroristični režim priti do jedrskega orožja, potem moramo ukrepati. Moramo dati jasno vedeti, da civilizirani svet tega ne bo dovolil. Izrael si pridržuje pravico, da ukrepa v vsakem trenutku na vsak način. To ni le naša pravica, ampak tudi odgovornost,” je dejal minister ter dodal, da so trenutki, ko morajo države uporabiti silo, da zaščitijo svet pred zlom.

Iran in ZDA sta imela letos že šest posrednih pogovorov preko EU na Dunaju. Nazadnje junija tik pred inavguracijo nove iranske vlade. Posrednik EU Enrique Mora bo Teheran spet obiskal danes.

Ameriški pogajalec Rob Malley zavrača namige, da pogovori niso dosegli napredka. ZDA sicer še vedno čakajo na premik Irana naprej. Iran sicer zanika, da bi si prizadeval priti do jedrskega orožja.

Na novinarski konferenci po pogovorih s kolegoma je Blinken omenil tudi Sirijo in zavrnil možnost normalizacije odnosov z režimom predsednika Bašarja al Asada. Arabske države so sicer vse bolj mnenja, da je Asad zmagal v dolgi državljanski vojni in je potrebno to dejstvo sprejeti.

Blinken je dejal, da se ZDA glede Sirije osredotočajo na humanitarno pomoč, niso pa spremenile mnenja glede možnosti normalizacije odnosov z Asadom, ki ga ne nameravajo rehabilitirati.

ZDA niso odpravile nobene sankcije ali spremenile stališča glede obnove Sirije, dokler ne bo nepovratnega napredka v smeri politične rešitve, kar mislimo, da je ključno,” je dejal Blinken.

Zakonodaja ZDA omogoča uvedbo sankcij proti kateremukoli podjetju doma in na tujem, ki posluje z Asadovim režimom. Tako imenovani Cezarjev zakon je bil sprejet lani z namenom, da se doseže odgovornost za kršitelje človekovih pravic in spodbudi politična rešitev za Sirijo.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Aktualno

Za predmete Amy Winehouse se na dražbi nadejajo iztržiti dva milijona dolarjev

Objavljeno

V redu

Avtor

Avkcijska hiša Julien’s bo 6. in 7. novembra na dražbi na Beverly Hillsu ponudila več sto predmetov leta 2011 preminule britanske pevke Amy Winehouse. Med njimi je tudi obleka, ki jo je pevka nosila na svojem zadnjem koncertu v Beogradu. Za predmete se nadejajo iztržili približno dva milijona dolarjev, piše spletni portal Art Daily.

Na dražbi bodo ponudili več kot 800 osebnih predmetov glasbenice, med drugim čevlje, kratke hlače, nedrčke, knjige in plošče. “Zelo težko je pripravljati dražbo v sodelovanju s starši, ki jim je umrl otrok,” je povedal izvršni direktor avkcijske hiše Julien’s Martin Nolan.

Dodal je: “Dolgo so potrebovali, da so se dejansko sprijaznili in se odločili za ta korak. Zavedajo se namreč, da si pevkini oboževalci, muzeji in zbiratelji po svetu želijo imeti nekatere od teh predmetov. Da jih želijo razstavljati ter ohranjati njeno dediščino in spomin nanjo. Hkrati si seveda želijo zbrati sredstva za fundacijo.”

Izkupiček dražbe bo namreč namenjen Fundaciji Amy Winehouse, ki sta jo pevkina starša ustanovila za pomoč mladim, ki se spopadajo z odvisnostjo od drog in alkohola.

Za kratko črno in zeleno obleko, ki jo je nosila v Beogradu in ki jo je oblikovala Naomi Parry, se na dražbi nadejajo iztržiti med 15.000 in 20.000 dolarjev. “Ta je ikonična,” je povedal Nolan in dodal, da sicer “vse te obleke predstavljajo Amy – fantastično glasbenico, tekstopisko in tudi modno ikono”.

Amy Winehouse, ki je za svoj album Back to Black iz leta 2006 prejela več nagrad, je pogosto govorila o svojih osebnih izkušnjah v boju z odvisnostjo od alkohola in drog.

Nazadnje je nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija leta 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija našli mrtvo na njenem domu v Londonu.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Aktualno

Danes predstavitev trase Toura leta 2022

Objavljeno

V redu

Avtor

V Kongresni palači v Parizu bodo danes razkrili etape 109. izvedbe kolesarske dirke po Franciji leta 2022. Prireditelji obljubljajo presenečenja, ki pa so zaenkrat še skrivnost.

Za zdaj se uradno ve le to, da se bo dirka začela s 13 kilometrov dolgim kronometrom v Koebenhavnu, predvidoma v petek, 1. julija, na Danskem bosta tudi naslednji dve etapi, po 21 etapah pa se bo Tour končal v nedeljo, 24. julija na Elizejskih poljanah v Parizu.

Kot vedno so v javnost že prišle govorice o etapah. Po vrnitvi iz Skandinavije naj bi se četrta etapa začela v Dunkerqueu, peta etapa bo predvidoma potekala po kockah, dva dneva pozneje pa bo že etapa s ciljem na vzponu. Poleg kronometra v prvi etapi, bo vožnja na čas zagotovo na sporedu tudi predzadnji dan.

Najtežji alpski vzponi naj bi bili na Plateau de Beille, Col du Granon in Alpe d’ Huez, pirenejska pa na Peyragudes in Hautacam. Poleg Danske bo dirka obiskala tudi Švico. Alpe bodo na sporedu v drugem tednu dirke, Pireneji pa v tretjem. Prosti dnevi bodo trije.

Predstavitev dirke bosta najbrž z zanimanjem spremljala tudi slovenska asa, branilec zadnjih dveh naslovov zmagovalca Tadej Pogačar, slednji bo prisoten tudi na samem dogodku, in Primož Roglič, ki bosta zagotovo med favoriti dirke.

STA

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals