Domov Slovenija Na Brdu danes neformalno zasedanje zdravstvenih ministrov EU

Na Brdu danes neformalno zasedanje zdravstvenih ministrov EU

Ljubljana, ministrstvo za zdravje. Minister za zdravje Janez Poklukar.

Na današnjem neformalnem zasedanju zdravstvenih ministrov Evropske unije na Brdu pri Kranju bo rdeča nit gradnja odporne zdravstvene unije. Evropska komisija bo ministre seznanila z najnovejšim razvojem pandemije covida-19 in vidiki cepljenja, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Pandemija je razkrila šibke točke zdravstvenih sistemov, pomanjkanje zdravil, pomanjkanje zdravstvenega osebja, še posebej je prizadela že tako ranljive skupine,” so sporočili z ministrstva.

Ministri bodo zato danes razpravljali o okrevanju Evrope po pandemiji in izgradnji odporne zdravstvene unije, ki bo zmožna boljšega odzivanja na morebitne prihodnje grožnje za zdravje.

Pomembna tema srečanja bodo tudi trenutno stanje epidemije covida-19 in z njo povezani vidiki cepljenja, ki jih bo predstavila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides, so še sporočili z ministrstva.

Strategija cepljenja je evropska zgodba o uspehu, vendar je bila tudi priložnostna rešitev, je za STA pred srečanjem navedla Kyriakidesova. Pandemija je po njeni oceni zelo jasno pokazala, da evropski okvir zdravstvene varnosti ni pripravljen na tako obsežno krizo. V okviru Evropske zdravstvene unije so zato v pripravi okrepljeni mandati Evropske agencije za zdravila (Ema) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), predlagana uredba o čezmejnih nevarnostih za zdravje ter odbor Hera.

Neformalno srečanje ministrov bo po napovedi ministra za zdravje Janeza Poklukarja sicer potekalo po hibridnem modelu, zato bo večina članic tokrat sodelovala na daljavo.

STA

Foto: Ministrstvo za zdravje