Kontaktirajte nas

Kulinarika

Do boljšega počutja s čajem iz mandarinine lupine

Objavljeno

V redu

Lupine neškropljene madarine nikar ne zavrzite. Posušite jih in shranite za pripravo izvrstnega čaja.

Mandarine predstavljajo pravo zakladnico vitamina C, ki ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema. Vsebujejo tudi vitamin A in B ter minerale, kot so denimo kalcij, železo, fosfor, magnezij in kalij. Učinkovine v sladko kislem sadežu preprečujejo razmnoževanje bakterij, odstranjujejo strupe iz telesa in čistijo kri, pogosto pa jim pripisujejo tudi blaženje trebušnih nevšečnosti, kot so krči in slabost.

Poleg sočnega mesa je uporabna tudi lupina mandarine. Seveda zgolj v primeru, ko imamo na voljo neškropljene sadeže. Kadar se boste sladkali z bio mandarinami, torej le shranite lupino, saj vam bo dobro služila pri pripravi aromatičnega čaja, ki vam bo pomagal pri lajšanju prehlada in gripe. Pa ne le to, učinkovine v lupini namreč sproščajo, uravnavajo sladkor v krvi in pospešuje razstrupljanje jeter.

Lupine lahko posušite na časopisnem papirju ali pa v sušilniku sadja, mnogi koristijo tudi pečico pečici. Suhe olupke narežite na manjše koščke in jih nato shranite v dobro osušenem kozarcu za vlaganje živil. Poskrbite, da bo pokrov dobro tesnil.

Pri pripravi čaja naj vas vodi misel, da za 2 dcl vode potrebujete jušno žlico olupkov. Slednje 4 do 5 minut kuhajte, nato pa pustite stati, da se okusi in učinkovine povežejo z vodo. Precejenemu čaju dodajte med in cimet, priporočljivo pa je tudi, da napitek obogatite še z drugim domačim čajem, kot je denimo črni čaj, šipek ali ingver.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.

Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.

Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!

Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Če ga boste prej pokuhali, bo še bolj hrustljav.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.

Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.

Pa dober tek, dragi bralci!

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Objavljeno

V redu

Avtor

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.

Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.

Sestavine za pripravo mase za palačinke

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode  bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo

Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete

–          moko presejte

–          uporabite pol mehke in pol ostre moke

–          uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi

–          mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem

–          masa mora biti dovolj tekoča

–          pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli.

Peka palačink:

Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.

Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik s katerim bodo piščančja bedra nebeško slastna

Objavljeno

V redu

Avtor

Imate radi piščančje peruti ali bedrca? Potem vam z največjim veseljem predajamo naslednji nasvet. Navdušeni boste!

Takole je, ne bomo se delali fine, velja? Če radi obirate piščančje peruti in bedrca, govorimo isti jezik. Če temu prištejemo še naklonjenost zlato zapečeni kožici, pa si lahko kar podamo roke. Da boste lahko uživali v krožniku sočnih, zlato zapečenih in nebeško slastnih kosov mesa, sledite izvedbi dveh preprostih trikov.

Mlečna marinada – skrivnost sočnega mesa

Da bodo bedrca in perutničke za več odtenkov bolj sočne in okusne, kose mesa eno uro pred peko premažite z mlečno marinado. Mešanica stopljenega masla, mleka in jogurta bo razvila naravnost neverjeten učinek. Mlečne kisline namreč vplivajo na mehčanje mesa in izboljšajo okus. Se vam zdi predlog nenavaden? Verjemite, da je vredno poizkusiti. Ne bo vam žal!

Kako do zlato rjave skorjice?

Ne boste verjeli, a spet smo pri mlečnih kislinah. Ker mlečni izdelki vsebujejo sladkorje, slednji med peko karamelizirajo. Preden se torej lotite pečenja, kožo na mesu premažite z maslom. Med peko se bo kožica slastno zapekla in vas mamila tako z izgledom, kot omamnim vonjem.

Naj se ples brbončic prične! Pa ne pozabite deliti nasveta s svojimi prijatelji.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nina Pušlar s svojo skladbo Ni ona retro

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO