Domov Kulinarika Do boljšega počutja s čajem iz mandarinine lupine

Do boljšega počutja s čajem iz mandarinine lupine

Lupine neškropljene madarine nikar ne zavrzite. Posušite jih in shranite za pripravo izvrstnega čaja.

Mandarine predstavljajo pravo zakladnico vitamina C, ki ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema. Vsebujejo tudi vitamin A in B ter minerale, kot so denimo kalcij, železo, fosfor, magnezij in kalij. Učinkovine v sladko kislem sadežu preprečujejo razmnoževanje bakterij, odstranjujejo strupe iz telesa in čistijo kri, pogosto pa jim pripisujejo tudi blaženje trebušnih nevšečnosti, kot so krči in slabost.

Poleg sočnega mesa je uporabna tudi lupina mandarine. Seveda zgolj v primeru, ko imamo na voljo neškropljene sadeže. Kadar se boste sladkali z bio mandarinami, torej le shranite lupino, saj vam bo dobro služila pri pripravi aromatičnega čaja, ki vam bo pomagal pri lajšanju prehlada in gripe. Pa ne le to, učinkovine v lupini namreč sproščajo, uravnavajo sladkor v krvi in pospešuje razstrupljanje jeter.

Lupine lahko posušite na časopisnem papirju ali pa v sušilniku sadja, mnogi koristijo tudi pečico pečici. Suhe olupke narežite na manjše koščke in jih nato shranite v dobro osušenem kozarcu za vlaganje živil. Poskrbite, da bo pokrov dobro tesnil.

Pri pripravi čaja naj vas vodi misel, da za 2 dcl vode potrebujete jušno žlico olupkov. Slednje 4 do 5 minut kuhajte, nato pa pustite stati, da se okusi in učinkovine povežejo z vodo. Precejenemu čaju dodajte med in cimet, priporočljivo pa je tudi, da napitek obogatite še z drugim domačim čajem, kot je denimo črni čaj, šipek ali ingver.

Foto: Shutterstock