Kontaktirajte nas

Desert

Čas je za marmorni kolač

Objavljeno

V redu

Marmorni kolač je nezahtevna sladica, s katero lahko hitro in z ne preveč truda polepšate trenutke svoji družini. Seveda pa je pri pripravi vseeno potrebno poskrbeti, da bo testo rahlo in sočno, kar boste dosegli, če boste nekaj minut več namenili miksanju testa. Družina vam bo zagotovo hvaležna.

Marmorni kolač – Recept

Porcije

4-5

oseb
Kalorije (100 g)

416,1

kcal
Čas priprave

60

minut

SESTAVINE

  • 200 g masla

  • 200 g sladkorja

  • 500 g moke

  • 250 ml mleka

  • 3-4 jajca

  • sol

  • 50 g kakava

  • pecilni prašek (zavitek)

  • 1-2 žlici mleka

  • 100 g sladkorja

  • maščoba za pekač

NAVODILA

  • Penasto umešamo maslo, sladkor in rumenjake, dodamo trd sneg beljakov in prilijemo mleko.
  • Na moko s pecilnim praškom presejemo sneg in premešamo.
  • Odvzamemo 1/3 testa in mu primešamo mleko, sladkor ter kakav.
  • V namaščen model potresemo moko ter izmenjaje nalagamo svetlo in temno testo.
  • Kolač pečemo na 180 – 200 stopinj.
NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Desert

Recept: Božični krhki flancati

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da flancate najpogosteje pripravljamo za pusta hrusta, a slasten priboljšek si lahko privoščite tekom celega leta. Z mešanico sladkorja v prahu in cimeta vdahnite sladici pridih božiča …

Recept: Božični krhki flancati

Število oseb

5

oseb
Kalorije

550

kcal
Čas priprave

30

min

Ste že kdaj pripravljali krhke flancate? Brez skrbi, priprava ni prav nič zahtevna. Le fino je, da imate ob sebi dodaten par rok, saj bo peka stekla precej hitreje. Pa kar poglejmo, katere sestavine potrebujemo za pripravo mehkega testa, iz katerega boste spekli za dve veliki posodi flancatov.

sestavine

  • 500 g bele presejane moke

  • 60 g masla, ki ste ga omehčali na sobni temperaturi in narezali na rezine

  • 8 rumenjakov

  • 6 žlic kisle smetane

  • 8 žlic belega vina

  • dva ščepca soli

  • dve jušni žlici ruma

navodila

  • Zgoraj navedene sestavine stresite v posodo iz zamesite testo. Z mešalnikom bo delo precej lažje, seveda pa vam bo uspelo tudi, če se gnetenja lotile z rokami. Samo pomislite na kalorije, ki jih boste pokurili ob delu! Morda boste tekom gnetenja ugotovili, da bi vam prav prišlo še malce moko. Kar pogumno jo dodajte, da bo testo lepo odstopilo od sten posode, a ne pretiravajte.
  • Pripravljeno testo pustite, da v pokriti posodi počiva dobre pol ure.
  • Po počitku testo čim tanjše razvaljajte in razrežite na manjše pravokotnike. V sredino zarežite dve zarezi, nato posamezen flancat v roki malce razvlecite in prepletite skozi odprtino. Naj vas pri tem vodi misel, da kosi testa ne smejo biti preveliki, saj se v vročem olju obilno napihnejo. Pa še nekaj, tanjše kot boste razvaljali testo, bolj krhka in hrustljava bo vaša sladica.
  • Medtem ko boste ustvarjali flancate, je potrebno segreti olje, nato pa koščke testa počasi cvreti. V tem delu vam bo resnično prišel prav dodaten par rok. Ocvrte flancate polagajte na papir, ki bo vase vpil maščobo. Še mlačne krhke flancate posladkajte z mešanico cimeta in sladkorja v prahu.

    * Opomba: Sestavine preprosto prepolovite, če bi raje pripravili manjšo količino.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Desert

Recept za kuhano čokoladno vino

Objavljeno

V redu

Avtor

Je kdo rekel vino in čokolada?! Za vas imamo recept za praznični napitek, ki vas bo prijetno pogrel in vam narisal nasmeh na obraz.

Obarvajte si  december s sladkimi trenutki iz domače kuhinje. Zakaj si ne bi kar v zavetju domačega doma pričarali stojnico s kuhanim vinom? A ne kakršnimkoli! Tokrat bomo iz predalov zvabili čokolado in jo primešali kapljici rdečega vina.

Za dve osebi boste potrebovali:

  • ena skodelica in pol mleka
  • ena skodelica rdečega vina
  • 1/3 skodelice naribane temne čokolade
  • sladka smetana za dekoracijo
  • cimet za dekoracijo

Postopek priprave:

V kozici segrejte mleko, dodajte naribano čokolado in nežno mešajte toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi in gladko poveže z mlekom v kremast čokoladni napitek. Na koncu dodajte vino in med mešanjem segrevajte tik do vretja. Napitek prelijte v kozarec, nato pa ga pred postrežbo popestrite z dekoracijo. Priporočamo marshmallow penice ali pa sladko smetano s kančkom cimeta. Če vam smetana ne gre v slast, lahko obogatite okus čokoladnega vina z rezinami suhe pomaranče.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Desert

Sladica v kozarcu: Kakijeva krema s piškoti

Objavljeno

V redu

Avtor

Pred vami je recept za sladico, ki vas bo navdušila s preprosto izdelavo, kremasto teksturo in božanskim okusom.

Imate radi kaki? Zdaj je pravi čas, da si ga privoščite v izobilju. Iz njegovega kremastega mesa pa lahko pripravite tudi sladico, ki vam bo večkrat polnila misli, saj je njena priprava hitra in preprosta.

Potrebujete:

–          štiri kakije (vanilija)

–          lonček maskarpone sira

–          vrečka vanilijevega sladkorja

–          200 ml sladke smetane

–          Bebe piškote

–          150 ml mleka

–          jušna žlica sladkorja

–          Aroma vanilije

Postopek priprave:

Pripravite štiri kozarce. Toplemu mleku primešajte sladkor in nekaj kapljic vanilijeve arome. Sedaj vanj pomakajte baby piškote, vendar pazite, da se ne razmočijo do te mere, da bi razpadli. Z namočenimi piškoti obložite dno kozarca.

Kaki olupite, razrežite in zmiksajte v kremasto zmes. Odvzemite ¼ pireja, v preostalega pa zamešajte vanilijev sladkor, maskarpone sir in štiri polne žlice stepene sladke smetane.  

Sedaj na piškote v kozarcu nadevajte kremasto kakijevo zmes, sledi naj plast kakijevega pireja, na koncu pa sladico v kozarcu zaključite s preostankom smetane.

Foto: Ne. Ne.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO