Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 Osnovnih pravil za nego kože

Objavljeno

V redu

Nega kože je kompleksna vendar pravzaprav povsem preprosta stvar. Če se držite spodnjih pravil in skrbite za zdrav življenjski slog vam lahko obljubimo, da vam bo vaša koža neizmerno hvaležna.

 1. Pijte dovolj vode
  Voda vašo kožo vlaži ter hidrira od znotraj in poskrbi, da je bolj čvrsta in mladostna. Za najboljše rezultate je najbolje, da se držite pravila vsaj osmih kozarcev tekočine na dan, če pa imate s tem težave se lahko poslužite opomnikov ali različnih aplikacij, ki vas redno opominjajo, da je čas za kozarec (ali dva) vode.

2. Uporabljajte sončno kremo
Sonce je eden od največjih vzrokov staranja. Vitamin D je pomemben vendar je naš nasvet, da na svoj obraz vedno, brez izjeme, nanesete sončno kremo. Tudi pozimi. Dovolj visok zaščitni faktor bo ne le preprečil starostne pege, tudi gubice se bodo pozneje in počasneje razvijale.

 1. Uporabljajte vlažilno kremo
  Da, prav ste slišali, to pravilo velja za vse. Verjetno je večina od nas že slišala mit, da naj na mastni koži ne bi bilo dobro uporabljati vlažilnih krem. To žal ne drži. Vsak dermatolog vam bo povedal, da tudi mastna koža potrebuje dovolj hidracije, pomanjkanje le-te ima lahko namreč ravno nasproten učinek, izsušena koža bo namreč želela nadoknaditi pomanjkanje vlage in pričela proizvajati še več sebuma (mastna snov, ki nastaja v lojnicah).
 1. Bodite pozorni na spremembe
  Že samo z vidika zdravja je pomembno, da redno spremljate spremembe na koži saj lahko tako pravočasno opazite morebitne (pred)rakave spremembe. Spremljanje kože pa je pomembno tudi z estetskega vidika, saj lahko le na ta način pravočasno opazimo izsušenost, gubice in ostale tegobe, ki jih lahko s pravilno nego delno preprečimo. Z leti se spreminja tudi naša koža in v veliki večini primerov postaja bolj suha, kar pomeni, da v zrelih letih potrebuje
  drugačno nego kot v najstniških.

5. Dnevno čistite kožo
Nekoč je bilo umivanje obraza z vodo dovolj, danes pa smo izpostavljeni čedalje več faktorjem zaradi katerih je potrebno tudi čiščenju posvetiti dovolj pozornosti. Onesnaženost zraka v mestih, negovalni izdelki, ki vsebujejo silikone, pa seveda make-up, in konec koncev tudi odmrla koža, so stvari, ki bi jih morali vsak večer odstraniti z obraza. Ostanki umazanije lahko namreč povzročijo ogromno težav še posebno, če ste nagnjeni k aknam, ekcemom ter drugim težavam s kožo.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

En kozarec, pa bo napihnjenost izginila, trebuh pa bo raven

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas mučijo vetrovi, slaba prebava, napihnjenost trebuha? S tem enostavnim receptom bo teh težav takoj konec.

Spadate med tiste, ki imajo leno in neredno prebavo? Potem veste, kako neugodno je, ker je tudi trebuh bolj napihnjen, pojavljajo se vetrovi in krči, prebava je neredna in pogosto se nabirajo tudi odvečni kilogrami.

A rešitev je zelo preprosta. Pomaga vam lahko napitek, ki mu dodate jabolčni kis.

Potrebujete dve žlički jabolčnega kisa in en kozarec mlačne vode. Kis zmešajte v vodo in popijte na tešče ali pa pol ure pred obrokom.

Jabolčni kis vsebuje pektin in koristne encime, ki pomagajo, da prebava deluje dobro. S tem napitkom boste pospešili metabolizem in delovanje črevesja. Napihnjenost in vetrov ne bo več.

Jabolčni kis ureja prebavo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ljudje, ki ne odzdravljajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Kakšno sporočilo o sebi predajajo okolici ljudje, ki se na pozdrav odzovejo z molkom?

Pravzaprav ni nič nenavadnega, da je med mladimi vse manj tistih, ki vljudno pozdravijo. Čeprav je pozdrav osnova bontona, je namreč vse pogosteje moč zaslediti odrasle osebe, ki jim je za mimobežno vljudno komunikacijo prav malo mar.

Ste tudi vi na ulici pozdravili mimoidočega, pa vas je le nemo gledal? Vaša vljudna gesta ob tem grenko obvisi v zraku, dokler ga ne obteži skeleč občutek nespoštovanja. Odzdravljanje je človekova dolžnost in čeprav se oseba, ki je bila deležna ignorance počuti slabše od osebe, ki je molče odkorakala mimo, je kristalno jasno, komu bi moralo biti neprijetno.

Človek, ki ne odzdravi, vam o sebi in o svojem odnosu do vas pove veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kaj natanko? To, da je oseba neolikana, da ni poučena o bontonu, da vas ne spoštuje in da ji ni mar, če ste ji namenili prijazno besedo.

Ko se vam takšen pripetljaj pripeti naslednjič, se nikar ne počutite slabo. Namesto tega se opomnite, da ste eden izmed redkih posameznikov, ki vztrajajo pri bontonu in lepemu vedenju.  Neprijetno bi se morali počutiti odrasle osebe, ki nespoštljivo vedenje predajajo mlajšim generacijam. Saj veste, tistim šolarjem, ki z visoko dvignjeno glavo stopajo po ulici, medtem ko jim med trdno stisnjenimi ustnicami počiva prezirljiv nasmeh.

Ne obupajte torej, naučite mladino lepega vedenja tako, da ste jim sami najboljši vzor.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Hitra izguba kilogramov je lahko znak za preplah

Objavljeno

V redu

Avtor

Pogosto si želimo, da bi lahko hitro izgubili nekaj odvečnih kilogramov. A če do tega pride brez hujšanja ali diet, je to lahko znak za alarm.

Nenadna in hitra izguba kilogramov največkrat ne pomeni nič dobrega in je lahko eden od znakov, da se v našem telesu dogaja nekaj negativnega, da se razvija bolezen. Je pa res, da če je tako, se pojavijo tudi ostali znaki, kot so trajajoč glavobol, hitra menjava razpoloženja, kronična utrujenost in močna vrtoglavica, veliko pomanjkanje apetita.

Kaj lahko to pomeni?

Nepravilno delovanje ščitnice

Za hitro izgubo kilogramov je pogosto lahko vzrok nepravilno delovanje ščitnice. Če ščitnica deluje prehitro, potem pride do nenadnega hujšanja. Če pa deluje prepočasi, se pričnejo kilogrami zelo hitro kopičiti.

Stres

Če smo pod zelo hudim stresom, se zgodi, da ne moremo jesti. In posledično pride do hujšanja.

Depresija

Eden od znakov hude depresije je tudi izguba kilogramov.

Nenadna izguba telesne teže je lahko znak za preplah.

Sladkorna bolezen

Če se pojavi sladkorna bolezen, je den izmed prvih znakov lahko nenadno hujšanje.

Rak

Tudi rak spada med tiste bolezni, ki povzročijo izgubo telesne teže. Najpogosteje se to zgodi, če gre za raka na želodcu.

Teh znakov nikar ne ignorirajte, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO