Connect with us

Življenjski Stil

6 idej za ameriški zajtrk – enostavne sestavine

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

V običajnih časih (veste, ko nismo sredi pandemije) verjetno večkrat na dan odprete in zaprete hladilnik. Toda zdaj, ko so izleti v trgovino z živili postali redkost za številne ljudi, je shramba verjetno postala vroča točka vaše kuhinje.

Čeprav morda že veste, kako za večerjo uporabljati priljubljene sestavine, kot so fižol, čičerika in riž, jih običajno ne predstavljamo kot hrano za zajtrk. V resnici je škoda, ker so številna živila polna vlaknin, beljakovin in drugih hranil, ki lahko zagotovijo nekaj prepotrebne energije WFH.

Tu je zaokroženih sedem idej za zajtrk, pri katerih vsi uporabljajo shrambene predmete, ki jih zjutraj pogosto spregledamo.

1. Topel chia laneni puding
Če imate malo ovsene kaše, vendar vam je še vedno všeč ideja o skodelici nečesa toplega za zajtrk, poskusite topel chia laneni puding slavne nutricionistke Kelly Leveque. To je v bistvu nadgrajena pšenična krema, polna vlaknin iz chia semen, mletih lanenih semen in konopljinih srčkov. Dodajte kokosovo ali mandljevo mleko, da zagotovite gostost.


2. Grški čičerikin toast
Za zajtrk v mediteranskem slogu zmešajte čičeriko s konzerviranimi paradižniki in olivami. Nato vse skupaj začinite s papriko in kumino ter namažite čez toast, za začinjen začetek vašega dne. Veliko beljakovin, veliko okusa.


3. Rjavi rižev puding
Če poskušate ugotoviti, kaj storiti z ostankom rjavega riža, ki ste ga imeli za večerjo pred večerjo, je to pametna in slastna rešitev. Preprosto ga dodajte v lonec na štedilniku, z mlekom (ali rastlinskim mlekom), medom in cimetom. S temi preprostimi dodatki se spremeni v prijeten zajtrk, bogat z vlakninami.


4. Burrito za zajtrk iz sladkega krompirja in črnega fižola
Črni fižol in sladki krompir sta lahko prava izbira za pripravo odličnega začinjenega mehiškega zajtrka. Za popoln beljakovinski obrok ne potrebujete jajc.


5. Posoda za zajtrk s sladkim krompirjem
Še ena ideja za zajtrk z uporabo sladkega krompirja: namažite jih in prelijte z mandljevim ali arašidovim maslom, ki dodaja beljakovine vašemu jutranjem obroku. Za sladki zaključek dodamo cimet in rozine.


6. Skledica za zajtrk iz temne čokolade s kvinojo
Kvinoja je še eno od tistih živil, ki jih pogosto imate, vendar niste prepričani, kako bi jih uživali. Podobno kot riž jih lahko uporabimo za pripravo toplega zajtrka s kašo. Če ste sladkosnedi, boste še posebej imeli radi ta zajtrk, ki vključuje tudi temno čokolado, kakav v prahu, kokosovo mleko in vaniljev ekstrakt.

Dober tek vam želimo!

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals