Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Nostalgično popotovanje v čas ljubljanskega tramvaja

Objavljeno

V redu

Tisti starejši se morda še spominjajo obdobja, ko je v središču prestolnice in kasneje v drugih predelih mesta vozil tramvaj, ki je Ljubljančane prevažal skorajda 60 let. Ljubljanski tramvaj iz avstro-ogrskih časov je preživel tudi obe svetovni vojni, dokončno upokojitev pa je dočakal v sredini 20. stoletja. Nedavno pa so se pojavila ugibanja, ali bo nekdanja električna kočija doživela preporod tudi v današnji moderni Ljubljani.

Velikopotezni začetki na prelomu 20. stoletja

Takratni župan Ivan Hribar se je v letu 1900 posebej zavzel za preureditev javnega prevoza potnikov v Ljubljani. Projektna in gradbena dela so hitro stekla, saj je tramvaj že leta 1901 pričel z obratovanjem in v prvih mesecih požel veliko pozornost Ljubljančanov. Na otvoritveni dan voženj so prodali kar 6400 kart. Moderno električno prevozno sredstvo je nadomestilo tradicionalne fijakarje in kočije in tako je tudi Ljubljana postala sodobna prestolnica.

Tramvajsko omrežje s 14 tramvajskimi vozovi je v prvih desetletjih 20. stoletja prevažalo potnike po večjem delu mestnega središča. Tri proge v elektrificiranem omrežju, ki je merilo 5 kilometrov, so potekale od glavne železniške postaje do Magistrata oziroma Mestnega trga, vojne bolnice in Dolenjskega kolodvora.

(Foto: Javna last)

Gradnja novih prog in remize v Šiški

Mestne oblasti so kaj kmalu ugotovile, da postaja ljubljanski tramvaj vedno bolj priljubljeno javno prevozno sredstvo, zato so v obdobju od 1931 do 1940 zgradili nove proge in novo remizo v Šiški, podaljšali obstoječe proge ter na pot poslali 15 novih pogonskih voz in dodatnih 9 tramvajev.

Posodobljeno tramvajsko omrežje s štirimi programi se je tako razprostiralo na 21 kilometrih skupne dolžine. Ljubljančani se niso več prevažali le po mestnem središču, saj jih je tramvaj pripeljal in odpeljal tudi v predele prestolnice, kot je Šentvid, Vič, Rakovnik, Ajdovščina ter Sveti Križ oziroma Žale.

Slovo od ljubljanskega tramvaja v letu 1958

Po drugi svetovni vojni se je urbanistična ureditev prestolnice spremenila, na cestah je bilo vedno več avtomobilov, v Ljubljano pa so se pričeli naseljevati novi prebivalci iz predmestja. Tramvajsko omrežje s svojimi dotrajanimi tiri in počasno hitrostjo ni bilo zmožno prevažati večjega števila potnikov. Tako so mestne oblasti počasi pričele uvajati trolejbuse oziroma avtobuse na električni pogon, ki pa so jih v letu 1971 povsem nadomestili današnji avtobusi.

Tako se je nekoč znameniti ljubljanski tramvaj dokončno poslovil 20. decembra leta 1958, ko se je odpeljal na svojo zadnjo vožnjo po mestnem središču. Poslednji tramvaj je pospremila večtisočglava množica meščanov, sam tramvaj pa je vozil znani humorist Frane Miličinski – Ježek, ki je upodobil avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa.

(Foto: Javna last)

Vnovična obuditev tramvajskega mestnega prometa?

Ljubljana kot zelena prestolnica Evrope že več kot desetletje načrtuje ekološko in okolju prijazno ureditev mestnega potniškega prometa. Zaradi onesnaževanja z izpušnimi plini mestne oblasti snujejo načrt o ponovni uvedbi tramvajev, katerih proge bi v začetku potekale le po središču Ljubljane, kasneje pa bi se razširile do vseh pomembnejših mestnih vpadnic. Vsekakor bi novi ljubljanski tramvaj vnesel mestu romantični in nostalgični pridih, ki se prepleta s sodobno digitalizirano zasnovo urbanistične ureditve.

Ljubljanski tramvaj – video iz leta 1909

Zanimivosti

Šok: Tudi ta znana Slovenka se ločuje

Objavljeno

V redu

Avtor

Po šestih letih ljubezenske pravljice se je njen zakon razblinil …

Kot poročajo številni domači mediji, naj bi se ločevala tudi znana spletna vplivnica, televizijska voditeljica, nekoč priljubljenega šova Big Brother, pa tudi zadnja voditeljica Planetove oddaje Wow, Manja Stević.

» … revija Lady poroča, da naj bi se Manja ločevala od poslovneža Daliborja Stevića, s katerim sta nekaj časa živela v Beogradu in imata dvojčka, dečka. Filipa in Viktorja. Manja naj bi se že izselila iz njunega stanovanja in je menda že v ločitvenem postopku. poroča portal Svet24.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Ste vedeli, da Blaž Švab vozi takšnega lepotca?

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljeni član skupine Modrijan se je pohvalil s takšnim jeklenim konjičkom.

Priljubljeni slovenski pevec, član skupine Modrijani in televizijski voditelj Blaž Švab, je tokrat svoje spletne sledilce razveselil s fotografijo, s katero je pokazal, s kakšnim lepotcem se vozi. Znano je, da priljubljeni glasbenik prisega na avtomobile znamke Volkswagen, z avtom se pripelje tudi na nastope, ki jih izvaja po vsej Sloveniji. Člani priljubljene skupine največkrat na nastop pridejo vsak s svojim avtom.

» … saj fantje prihajajo iz različnih koncev Slovenije, kar je tudi razlog, da jim je lažja in ljubša individualna vožnja, medtem ko se na bolj oddaljene lokacije odpravijo z dvema voziloma,« so pred časom o tem pisali tudi na portalu njena.

Foto: facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Šok: Znana Slovenka žrtev napada, ker je povedala resnico

Objavljeno

V redu

Avtor

Ker je razkrila, kakšno je dejansko stanje, je bila deležna takšnega napada.

Priljubljena slovenska vplivnica Vita Starman, ki je preko Instagrama znana tudi pod računom mama kuha, je bila skupaj s svojo prijateljico, prav tako spletno vplivnico Matejo Hojnik, znano tudi pod imenom ljubki dom, skupaj z družinama na tedenskem oddihu v kampu Miran na Hrvaškem. Kot smo že pisali, sta za mastno plačilo dobili dotrajani mobilni hiški sredi gradbišča, a kljub temu dopust preživeli nasmejani in polni vragolij.

Seveda pa njun način ni všeč vsem, kot je pojasnila Starman, se je našel nekdo, ki ji je za dobro jutro napisal, da ju je lahko sram, ker sta tako skritizirali kamp, kjer so bili nastanjeni. A je hitro pojasnila, da na njenem profilu ni olepšav, ni nečesa, česar ni. »Hočem izpostavit to, da pri meni ne boste videli nekega šejmanja, oziroma pljuvanja, raje tega ne bom pokazala. Ker pa smo bili tam en teden, pa je bilo težko, da vam ne pokažem, kje smo,« je povedala.

Kot je med drugim še dejala, se zaveda, da bi lahko s prijateljico zaigrali popoln dopust, a tega pač nista storili. Sta pa pokazali, da se lahko tudi v situacijah, ko ne gre vse po načrtih, nasmejimo do ušes in si naredimo lep in zabaven dan.

Instagram zgodba

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals