Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Nostalgično popotovanje v čas ljubljanskega tramvaja

Objavljeno

V redu

Tisti starejši se morda še spominjajo obdobja, ko je v središču prestolnice in kasneje v drugih predelih mesta vozil tramvaj, ki je Ljubljančane prevažal skorajda 60 let. Ljubljanski tramvaj iz avstro-ogrskih časov je preživel tudi obe svetovni vojni, dokončno upokojitev pa je dočakal v sredini 20. stoletja. Nedavno pa so se pojavila ugibanja, ali bo nekdanja električna kočija doživela preporod tudi v današnji moderni Ljubljani.

Velikopotezni začetki na prelomu 20. stoletja

Takratni župan Ivan Hribar se je v letu 1900 posebej zavzel za preureditev javnega prevoza potnikov v Ljubljani. Projektna in gradbena dela so hitro stekla, saj je tramvaj že leta 1901 pričel z obratovanjem in v prvih mesecih požel veliko pozornost Ljubljančanov. Na otvoritveni dan voženj so prodali kar 6400 kart. Moderno električno prevozno sredstvo je nadomestilo tradicionalne fijakarje in kočije in tako je tudi Ljubljana postala sodobna prestolnica.

Tramvajsko omrežje s 14 tramvajskimi vozovi je v prvih desetletjih 20. stoletja prevažalo potnike po večjem delu mestnega središča. Tri proge v elektrificiranem omrežju, ki je merilo 5 kilometrov, so potekale od glavne železniške postaje do Magistrata oziroma Mestnega trga, vojne bolnice in Dolenjskega kolodvora.

(Foto: Javna last)

Gradnja novih prog in remize v Šiški

Mestne oblasti so kaj kmalu ugotovile, da postaja ljubljanski tramvaj vedno bolj priljubljeno javno prevozno sredstvo, zato so v obdobju od 1931 do 1940 zgradili nove proge in novo remizo v Šiški, podaljšali obstoječe proge ter na pot poslali 15 novih pogonskih voz in dodatnih 9 tramvajev.

Posodobljeno tramvajsko omrežje s štirimi programi se je tako razprostiralo na 21 kilometrih skupne dolžine. Ljubljančani se niso več prevažali le po mestnem središču, saj jih je tramvaj pripeljal in odpeljal tudi v predele prestolnice, kot je Šentvid, Vič, Rakovnik, Ajdovščina ter Sveti Križ oziroma Žale.

Slovo od ljubljanskega tramvaja v letu 1958

Po drugi svetovni vojni se je urbanistična ureditev prestolnice spremenila, na cestah je bilo vedno več avtomobilov, v Ljubljano pa so se pričeli naseljevati novi prebivalci iz predmestja. Tramvajsko omrežje s svojimi dotrajanimi tiri in počasno hitrostjo ni bilo zmožno prevažati večjega števila potnikov. Tako so mestne oblasti počasi pričele uvajati trolejbuse oziroma avtobuse na električni pogon, ki pa so jih v letu 1971 povsem nadomestili današnji avtobusi.

Tako se je nekoč znameniti ljubljanski tramvaj dokončno poslovil 20. decembra leta 1958, ko se je odpeljal na svojo zadnjo vožnjo po mestnem središču. Poslednji tramvaj je pospremila večtisočglava množica meščanov, sam tramvaj pa je vozil znani humorist Frane Miličinski – Ježek, ki je upodobil avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa.

(Foto: Javna last)

Vnovična obuditev tramvajskega mestnega prometa?

Ljubljana kot zelena prestolnica Evrope že več kot desetletje načrtuje ekološko in okolju prijazno ureditev mestnega potniškega prometa. Zaradi onesnaževanja z izpušnimi plini mestne oblasti snujejo načrt o ponovni uvedbi tramvajev, katerih proge bi v začetku potekale le po središču Ljubljane, kasneje pa bi se razširile do vseh pomembnejših mestnih vpadnic. Vsekakor bi novi ljubljanski tramvaj vnesel mestu romantični in nostalgični pridih, ki se prepleta s sodobno digitalizirano zasnovo urbanistične ureditve.

Ljubljanski tramvaj – video iz leta 1909

Zanimivosti

Ljubljenec žensk, pevec Matevž Šalehar Hamo ima brata dvojčka

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubljenec ženske publike Matevž Šalehar Hamo, pevec in frontman skupine Hamo & Tribute 2 Love, ki je tudi v času pandemije med najbolj aktivnimi slovenskimi izvajalci ima novo službo, posel ali le hobi.

Očitno je korona naredila svoje, saj po novem na zelo svojstven način razlaga in pojasnjuje tudi pomen angleških besed in s tem pomaga svojim sledilcem, oboževalcem in drugim pri razumevanju določenih izrazov povezanih z glasbeno industrijo. Še najbolj gre na roko svojemu dvojčku. Ja, ja dvojčku. Tako je namreč razbrati iz posnetka, ki ga je objavil. To, da ima brata radijskega voditelja,”toplovodarja” Mihija Šaleharja s katerim sta pred leti ustanovila rock bend Babewatch, je bolj ali manj znano, zdaj se je pojavil še dvojček. No, “2 in 1”, oboževalke bodo zagotovo vesele. 

https://fb.watch/4Ri6Xs5Uo-/

foto: Marko Alpner

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Princ Phillip je bil med drugim mojster žara

Objavljeno

V redu

Avtor

Kraljevska brata sta svojemu dedu napisala ganljiva posvetila, za njiju bo vedno ostal tudi navdih, vedno se bosta spominjala njegovega drznega humorja in vedrega duha. A tudi njegovih odličnih kulinaričnih sposobnosti.

Odhod princa Phillipa, vojvode Edinburškega, je močno pretresel britansko kraljevo družino, prijatelje in britansko javnost. Ni uspel praznovati 100. rojstnega dne, odšel je mirno, zaspal je v svoji postelji na gradu Windsor. Kot je v uradni izjavi povedal njegov sin, princ in bodoči kralj Charles, celotna družina Phillipa strašno pogreša. 

Od princa Phillipa sta se poslovila tudi od vnuka, brata, princa William in Harry, ki je priletel iz Kalifornije na zadnje slovo svojega dedka. William pa je na svojem uradnem profilu na Instagramu objavil ganljivo fotografijo svojega sina Georgea s pradedkom Phillipom in zapisal: “Vesel sem, da je bil moj dedek zgled, ki me je vodil in je bil stalno prisoten tudi v mojem odraslem življenju. Vedno bom hvaležen, da ga je moja žena lahko spoznala in za prijaznost, ki ji jo je izkazal. Nikoli ne jemljite tega kot nekaj samoumevnega, tudi posebnih spominov, ki jih bodo moji otroci vedno imeli na svojega pradedka, na primer na trenutke, ko je prišel po njih s kočijo” in dodal:”moj dedek je bil izjemen človek in del izredne generacije. S Kate bova še naprej delala, kar bi želel in kraljici stala ob strani. Pogrešal ga bom, a vem, da bi rad, da nadaljujeva z delom je William še zapisal pod fotografijo.

Ker ni prisoten na družbenih omrežjih, je princ Harry na spletno stran svoje fundacije Archewell objavil pismo svojemu dedu: 

“Moj dedek je bil mož svojega položaja, časti in izjemnega smisla za humor. Bil je izredno ostrega uma in je lahko zaradi svojega šarma pritegnil kogar koli, tudi zato, ker nikoli nisi vedel, kaj bo rekel. Spomnjali se ga bomo kot najdlje živečega partnerja Monarha, uglednega vojaka, princa in vojvodo” in dodal “ampak zame je bil moj dedek, mojster žara, legenda humorja in drznosti”.

foto:  MARK PAIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Esmeralda iz šova Ljubezen po domače prosi za pomoč

Objavljeno

V redu

Avtor

Kot je zapisala, se je znašla v hudi življenjski stiski, zato ji drugega ne preostane ….

Esmeraldo Rupnik smo lahko spremljali v zelo gledanem šovu Ljubezen po domače. Potegovala se je za naklonjenost Franca Jarca, a iskrica ni preskočila.

Esmeralda, ki je sicer znana po tem, da je optimistična in vedra oseba, pa se je v teh dneh znašla v zelo hudi življenjski stiski. Odkar ji je umrla mati, živi le še od socialne podpore in le s težavo se prebija iz dneva v dan. zato se je odločila, da bo za pomoč prosila kar preko družbenega omrežja.

Ker živi v hiši, ima dovolj prostora, da bi pod svojo streho sprejela podnajemnika. Kot pravi, bi ta imel svojo sobo, na razpolago pa bi imel tudi souporabo kuhinje, kopalnice in stranišča. V objavi je zapisala tudi, da odvisnikov ne sprejme.

e da vas vidim koliko mi pomagate,zares nujno nujno rabim pomoč dajem sobo v najem souporaba kuhinje kupalnica wc sam da…

Objavil/a Esmeralda Rupnik dne Ponedeljek, 12. april 2021

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO