Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

6 meditacijskih tehnik za poskus

Objavljeno

V redu

Učenje meditacije je lahko zelo enostavno in je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje in splošno počutje. Meditacija je še posebej učinkovita tehnika lajšanja stresa, saj vam trenutno omogoča, da razbremenite stres in v sebi začutite spremembe, ki vam bodo pomagale se manj odzivati na stres, kateri vam bo v prihodnosti izpostavljen.

1. Meditativna meditacija

Meditativna meditacija je morda ena izmed zahtevnejših oblik meditacije za začetnike, vendar je to oblika nagrajevanja, ki ima veliko koristi, tako za začetnike kot tiste, ki redno vadijo. Za tiste, ki se začenjajo učiti meditirati, miselna meditacija ne zahteva nobenih rekvizitov ali priprav (nobenih sveč, izbire mantre ali tehnike učenja); Dolgotrajna praksa lahko ustvari umirjen um in manj reaktivnosti na stres. Glavna značilnost te meditacije je koncentracija na sedanji trenutek. Namesto, da bi se osredotočali na nekaj zunaj sebe, je zavedna meditacija potrebna osredotočenost na “zdaj”.

2. Hoja in meditacija

Naučite se meditirati s tekaško meditacijo, ki je enostavna in ponuja nekatere prednosti sprostitve vadbe ter standardne prednosti meditacije. Ključ do vodenja meditacije seveda ni samo hoja, ampak tudi razpoloženje, v katerem hodite. Meditacije pri hoji so lahko hitre ali počasne, izvajajo se z bistrim umom ali s pomočjo glasbe ali mantre. Meditacija pri hoji je še posebej koristna za tiste, ki radi ostanejo aktivni in se počutijo obremenjeni zaradi tišine.

3. Mantra meditacije

Mantra meditacija je še ena preprosta tehnika za tiste, ki meditirajo. Če se vam zdi preveč zahtevno, da bi bil um popolnoma miren, je meditacija z mantro morda lažja. Združuje nekatere prednosti pozitivnih afirmacij in prednosti meditacije s ponavljanjem ene same besede ali zvoka. Nekateri se počutijo malo nelagodno ob misli, da bi ponovili ali brenkali “om”, lahko pa uporabite katero koli mantro, ki vam je všeč. Kot pri meditacijski hoji je glavna sestavina mantre meditacije meditativno stanje, ki ga dosežete, in ne nujno mantra, ki jo uporabljate, čeprav je dobro izbrati mantro, v kateri se počutite udobno. To je enostaven začetek.

4. Pazljivost v vsakdanjem življenju

Medtem ko meditativna meditacija običajno vključuje ohranjanje uma popolnoma brez misli in ohranjanje tega stanja, lahko budnost ves dan gojimo na več načinov. V bistvu vam lahko pomaga, da ostanete popolnoma prisotni v vsem, kar počnete, in se osredotočite na fizično izkušnjo sedanjega trenutka, ko greste skozi dan. Obstajajo načini za negovanje pozornosti in ko se naučite meditirati, lahko poskusite gojiti tudi premišljenost – to vam lahko pomaga, da meditacijo lažje izvajate in se lahko dokaj enostavno soočite z zasedenim urnikom.

5. Čokoladna meditacija

Foto: SHUTTERSTOCK

Če se sprašujete, kako meditirati, boste tukaj našli relativno hitro in srčno tehniko. Čokoladna meditacija je oblika meditativne pozornosti, ki jo običajno uporabljamo na tečajih zmanjševanja stresa na podlagi pozornosti (MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction, prevod: zmanjšanje stresa na podlagi preudarnosti), je preprosta za začetnike, naklonjena je večkratnim čutom in ponuja integrirano nagrado za bolj intenziven okus čokolade. Uporaba temne čokolade za to vajo ima svoje prednosti. Če iščete nekaj preprostega in novega, poskusite s čokoladno meditacijo.

6. Meditacija z dihanjem

Meditacija z dihom je ena izmed najbolj priljubljenih oblik meditacije zaradi lahkotnosti, preprostosti in priročnosti (dihanje vedno poteka, zato je priročno sidrišče za meditacijo). Vdih nudi naravno osredotočenost, ki je nevsiljiva, vendar je vedno tam, in ustvarja naraven ritem, v katerem se lahko izgubite. Lahko jo naredite kjerkoli in kadarkoli, le vdih in izdih. Svojo pozornost pripeljite do vašega vdiha in se mu za par ciklov prepustite. 

 

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To je daleč najbolj šarmanten astro znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, v katerem astrološkem znaku so rojeni ljudje, ki slovijo po tem, da so najbolj šarmantni?

Kot pravijo astrologi, so ljudje, ki so rojeni v znamenju leva, najbolj šarmantni. To so ljudje, ki že s svojo pojavo znajo pritegniti druge. So rojeni igralci in se v življenju vedno dobro znajdejo. Kadar so v družbi, so vedno v središču pozornosti, pa jim v to sploh ni potrebno vlagati veliko truda. Ljudje jih imajo radi, saj niso vsiljivi, pa vendar zelo markantni.

So tudi zelo zabavni, vedno se znajdejo in znajo povedati pravo šalo. Kadar so v družbi, je vedno dovolj smeha in zabave. Znajo biti sproščeni in prijazni.

Ker pa se znajo tudi dobro promovirati in vnovčiti, jim je pogosto odprta tudi pot do bogastva.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO