Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

6 meditacijskih tehnik za poskus

Objavljeno

V redu

Učenje meditacije je lahko zelo enostavno in je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje in splošno počutje. Meditacija je še posebej učinkovita tehnika lajšanja stresa, saj vam trenutno omogoča, da razbremenite stres in v sebi začutite spremembe, ki vam bodo pomagale se manj odzivati na stres, kateri vam bo v prihodnosti izpostavljen.

1. Meditativna meditacija

Meditativna meditacija je morda ena izmed zahtevnejših oblik meditacije za začetnike, vendar je to oblika nagrajevanja, ki ima veliko koristi, tako za začetnike kot tiste, ki redno vadijo. Za tiste, ki se začenjajo učiti meditirati, miselna meditacija ne zahteva nobenih rekvizitov ali priprav (nobenih sveč, izbire mantre ali tehnike učenja); Dolgotrajna praksa lahko ustvari umirjen um in manj reaktivnosti na stres. Glavna značilnost te meditacije je koncentracija na sedanji trenutek. Namesto, da bi se osredotočali na nekaj zunaj sebe, je zavedna meditacija potrebna osredotočenost na “zdaj”.

2. Hoja in meditacija

Naučite se meditirati s tekaško meditacijo, ki je enostavna in ponuja nekatere prednosti sprostitve vadbe ter standardne prednosti meditacije. Ključ do vodenja meditacije seveda ni samo hoja, ampak tudi razpoloženje, v katerem hodite. Meditacije pri hoji so lahko hitre ali počasne, izvajajo se z bistrim umom ali s pomočjo glasbe ali mantre. Meditacija pri hoji je še posebej koristna za tiste, ki radi ostanejo aktivni in se počutijo obremenjeni zaradi tišine.

3. Mantra meditacije

Mantra meditacija je še ena preprosta tehnika za tiste, ki meditirajo. Če se vam zdi preveč zahtevno, da bi bil um popolnoma miren, je meditacija z mantro morda lažja. Združuje nekatere prednosti pozitivnih afirmacij in prednosti meditacije s ponavljanjem ene same besede ali zvoka. Nekateri se počutijo malo nelagodno ob misli, da bi ponovili ali brenkali “om”, lahko pa uporabite katero koli mantro, ki vam je všeč. Kot pri meditacijski hoji je glavna sestavina mantre meditacije meditativno stanje, ki ga dosežete, in ne nujno mantra, ki jo uporabljate, čeprav je dobro izbrati mantro, v kateri se počutite udobno. To je enostaven začetek.

4. Pazljivost v vsakdanjem življenju

Medtem ko meditativna meditacija običajno vključuje ohranjanje uma popolnoma brez misli in ohranjanje tega stanja, lahko budnost ves dan gojimo na več načinov. V bistvu vam lahko pomaga, da ostanete popolnoma prisotni v vsem, kar počnete, in se osredotočite na fizično izkušnjo sedanjega trenutka, ko greste skozi dan. Obstajajo načini za negovanje pozornosti in ko se naučite meditirati, lahko poskusite gojiti tudi premišljenost – to vam lahko pomaga, da meditacijo lažje izvajate in se lahko dokaj enostavno soočite z zasedenim urnikom.

5. Čokoladna meditacija

Foto: SHUTTERSTOCK

Če se sprašujete, kako meditirati, boste tukaj našli relativno hitro in srčno tehniko. Čokoladna meditacija je oblika meditativne pozornosti, ki jo običajno uporabljamo na tečajih zmanjševanja stresa na podlagi pozornosti (MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction, prevod: zmanjšanje stresa na podlagi preudarnosti), je preprosta za začetnike, naklonjena je večkratnim čutom in ponuja integrirano nagrado za bolj intenziven okus čokolade. Uporaba temne čokolade za to vajo ima svoje prednosti. Če iščete nekaj preprostega in novega, poskusite s čokoladno meditacijo.

6. Meditacija z dihanjem

Meditacija z dihom je ena izmed najbolj priljubljenih oblik meditacije zaradi lahkotnosti, preprostosti in priročnosti (dihanje vedno poteka, zato je priročno sidrišče za meditacijo). Vdih nudi naravno osredotočenost, ki je nevsiljiva, vendar je vedno tam, in ustvarja naraven ritem, v katerem se lahko izgubite. Lahko jo naredite kjerkoli in kadarkoli, le vdih in izdih. Svojo pozornost pripeljite do vašega vdiha in se mu za par ciklov prepustite. 

 

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Ste že pili ‘kavo’ iz želoda?

Objavljeno

V redu

Avtor

Pripravek iz želoda je zelo zdravilen, mnogi ga uporabljajo namesto kave. Pa vi, ste ga že pili?

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.

Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent.  In dodala še: »Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.

Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.

V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.

 Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.«

Želod je uporaben tudi za okusno kavico. (foto: Shutterstock)

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Kakšna kmetija je povsod, kje živim?

Objavljeno

V redu

Avtor

Take kmetije kot je zdaj ne pomnim, kmetje z zemljo vam se iskreno opravičujem, ker to kar je zadnje čase v mestih ste vi že zdavnaj prerastli.

Bogatuni oziroma wanna be bogatuni, vseznalci, fake Gucci za po kuči in oh in sploh na vsakem koraku, oni bi, a dlje od McDonldsa in Maje Šuput ne morejo.  In se nosijo in polivajo s poceni parfumi, poslušajo slovenske poperje, ki bi bili radi vsaj kot Grdović kadar so bl švoh, ko so v svojem ta hudem filmu, o ja, takrat pade Davor Borno.

In potem se grebejo za vabila in grejo na evente v plažnih havaji kratkih hlačah, japonkah in verjamejo, da je šampanjec in penina eno in isto in seveda ob tem sanjajo un štajerski špricer od prejšnjega tedna, radenska pa namizno belo. Ona pa umetne trepke, ki imajo od premetavanja po postelji trajno pa prelepljen sredinc, aja gel noht se je zlomil pa še ni prišla na vrsto.

Kamor koli se obrnem zadnje čase je to to. Kaj se dogaja. Kam so izginile elegantne ženske in urejeni moški. Kam je izginilo osnovna urejenost, osnoven dober okus pa naj gre za glasbo, oblačila, make up, vse to, kam je šel osnoven šlif?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

O ja, opažam podobno. Vse se je izgubilo. Mislim, da tako slabo kot je zdaj v resnici še ni bilo pa naj gre za glasbo ali vse ostalo, kar naštevate. Predvsem manjka izvirnosti na višjem nivoju. Vsakič znova sem presenečena, saj me tudi to, da morajo ravnatelji pisno opozoriti, da naj pridejo maturanti primerno oblečeni na ustno maturo ali poslati navodila kako se obleči, urediti za obisk opere, da so naprimer kroksi prepovedani čeprav sem jih sama v tej hiši kulture in glasbe že videla.   Osnove ni in ni prav, da je tako. Ja, ja okusi so različni ampak nekatera osnovna pravila obstajajo in si zaslužijo spoštovanje. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO