Connect with us

Življenjski Stil

6 meditacijskih tehnik za poskus

Published

on

Učenje meditacije je lahko zelo enostavno in je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje in splošno počutje. Meditacija je še posebej učinkovita tehnika lajšanja stresa, saj vam trenutno omogoča, da razbremenite stres in v sebi začutite spremembe, ki vam bodo pomagale se manj odzivati na stres, kateri vam bo v prihodnosti izpostavljen.

1. Meditativna meditacija

Meditativna meditacija je morda ena izmed zahtevnejših oblik meditacije za začetnike, vendar je to oblika nagrajevanja, ki ima veliko koristi, tako za začetnike kot tiste, ki redno vadijo. Za tiste, ki se začenjajo učiti meditirati, miselna meditacija ne zahteva nobenih rekvizitov ali priprav (nobenih sveč, izbire mantre ali tehnike učenja); Dolgotrajna praksa lahko ustvari umirjen um in manj reaktivnosti na stres. Glavna značilnost te meditacije je koncentracija na sedanji trenutek. Namesto, da bi se osredotočali na nekaj zunaj sebe, je zavedna meditacija potrebna osredotočenost na “zdaj”.

2. Hoja in meditacija

Naučite se meditirati s tekaško meditacijo, ki je enostavna in ponuja nekatere prednosti sprostitve vadbe ter standardne prednosti meditacije. Ključ do vodenja meditacije seveda ni samo hoja, ampak tudi razpoloženje, v katerem hodite. Meditacije pri hoji so lahko hitre ali počasne, izvajajo se z bistrim umom ali s pomočjo glasbe ali mantre. Meditacija pri hoji je še posebej koristna za tiste, ki radi ostanejo aktivni in se počutijo obremenjeni zaradi tišine.

3. Mantra meditacije

Mantra meditacija je še ena preprosta tehnika za tiste, ki meditirajo. Če se vam zdi preveč zahtevno, da bi bil um popolnoma miren, je meditacija z mantro morda lažja. Združuje nekatere prednosti pozitivnih afirmacij in prednosti meditacije s ponavljanjem ene same besede ali zvoka. Nekateri se počutijo malo nelagodno ob misli, da bi ponovili ali brenkali “om”, lahko pa uporabite katero koli mantro, ki vam je všeč. Kot pri meditacijski hoji je glavna sestavina mantre meditacije meditativno stanje, ki ga dosežete, in ne nujno mantra, ki jo uporabljate, čeprav je dobro izbrati mantro, v kateri se počutite udobno. To je enostaven začetek.

4. Pazljivost v vsakdanjem življenju

Medtem ko meditativna meditacija običajno vključuje ohranjanje uma popolnoma brez misli in ohranjanje tega stanja, lahko budnost ves dan gojimo na več načinov. V bistvu vam lahko pomaga, da ostanete popolnoma prisotni v vsem, kar počnete, in se osredotočite na fizično izkušnjo sedanjega trenutka, ko greste skozi dan. Obstajajo načini za negovanje pozornosti in ko se naučite meditirati, lahko poskusite gojiti tudi premišljenost – to vam lahko pomaga, da meditacijo lažje izvajate in se lahko dokaj enostavno soočite z zasedenim urnikom.

5. Čokoladna meditacija

Foto: SHUTTERSTOCK

Če se sprašujete, kako meditirati, boste tukaj našli relativno hitro in srčno tehniko. Čokoladna meditacija je oblika meditativne pozornosti, ki jo običajno uporabljamo na tečajih zmanjševanja stresa na podlagi pozornosti (MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction, prevod: zmanjšanje stresa na podlagi preudarnosti), je preprosta za začetnike, naklonjena je večkratnim čutom in ponuja integrirano nagrado za bolj intenziven okus čokolade. Uporaba temne čokolade za to vajo ima svoje prednosti. Če iščete nekaj preprostega in novega, poskusite s čokoladno meditacijo.

6. Meditacija z dihanjem

Meditacija z dihom je ena izmed najbolj priljubljenih oblik meditacije zaradi lahkotnosti, preprostosti in priročnosti (dihanje vedno poteka, zato je priročno sidrišče za meditacijo). Vdih nudi naravno osredotočenost, ki je nevsiljiva, vendar je vedno tam, in ustvarja naraven ritem, v katerem se lahko izgubite. Lahko jo naredite kjerkoli in kadarkoli, le vdih in izdih. Svojo pozornost pripeljite do vašega vdiha in se mu za par ciklov prepustite. 

 

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals