Domov Življenjski Stil Zdravo življenje: gibanje, prehrana in zdravje

Zdravo življenje: gibanje, prehrana in zdravje

Healthy young Asian runner woman warm up the body stretching before exercise and yoga near lake at park under warm light morning. Lifestyle fitness and active women exercise in urban city concept.

Zdravje je naše največje bogastvo. Dokler smo zdravi, imamo v življenju odprtih neomejeno možnosti. Nasveti za zdravo življenje so na voljo že na vsakem koraku, največja težava pa je, da jih večina sploh ne opazi ali kar je še huje, da se zanje ne zmeni. Zdravje bi morala biti najvišja vrednota vsakega posameznika, žal pa se večina tega prične zavedati prepozno, torej takrat, ko nastopi bolezen.

Ne bodite eden izmed tistih, ki je mnenja, da se mu v življenju ne more nič pripetiti. Naj vam nasveti za zdravje pomagajo k večji ozaveščenosti in bolj zdravemu načinu življenja.

Redna aktivnost je eden izmed glavnih ključev za zdravo življenje. Dandanes velika večina ogromno časa preživi v sedečem položaju – na delovnem mestu, v avtomobilu, doma pred računalnikom ali televizorjem ipd. Številne raziskave so pokazale, da se z neaktivnim načinom življenja poveča tveganje za razvoj srčne bolezni ali kapi, sladkorne bolezni oziroma diabetesa, osteoporoze, debelosti, povišanega krvnega tlaka in še bi lahko naštevali. Samo na vas je, da se odločite za spremembo.

Foto: freepik.com

Pri tem vam lahko pomagajo nasveti za zdravo življenje:

  • Vsak dan vsaj 30 minut časa namenite intenzivni telesni dejavnosti.
  • Pred telovadbo si vzemite 5 minut časa za ogrevanje in raztezne vaje.
  • Tudi po telovadbi si vzemite 5 minut časa za raztezne vaje.
  • Ne ponavljajte vsak dan enakih vaj. Telovadba naj bo raznolika.
  • Pojdite na izlet v naravo – v gozd, okoli jezera ali v hribe.
  • Vsaj dvakrat tedensko v zmernem tempu pretecite 5 kilometrov.
  • Če vam je ljubše kolesarjenje, odkrivajte lepote pokrajine na kolesu.
  • Prehrana in zdravje gresta z roko v roki.

Pravilno prehranjevanje v veliki meri vpliva na zdravo življenje. Kljub znanemu dejstvu, da sta prehrana in zdravje močno povezana, pa še vedno večina ljudi posega po nekvalitetni hrani. Že podatek, da se kar 65 % Slovencev sooča s preveliko telesno težo, pove veliko. Kakšni so torej nasveti za pravilno prehranjevanje in zdravo življenje? Kaj pravzaprav lahko smatramo pod besedno zvezo zdrava prehrana? Brez dvoma sem spada zadostno uživanje sadja in zelenjave. Sadje in zelenjavo uživajte vsak dan, najbolje kar večkrat na dan. Tako boste zaužili dovolj vitaminov, ki bodo okrepili vaš imunski sistem in vas ohranjali pri zdravju. Poleg sadja in zelenjave vsak dan jejte tudi sestavljene ogljikove hidrate, kamor spadajo kruh, testenine, riž, krompir, žitarice. Izogibajte se prevelikim količinam slaščic in sladkanih pijač. Prav tako ne uživajte preveč maščob, kar pa seveda ne pomeni, da morate mesne izdelke črtati s svojega menija. Za zdravo življenje oziroma prehranjevanje je izredno pomembna raznolikost hrane, zato nikoli ne pretiravajte samo z eno vrsto hrane. Pomembno je tudi to, da pri jedi uživate.

Zadnji in po vsej verjetnosti najpomembnejši nasvet za ohranjanje ali okrepitev zdravja je, da ostanete veseli in zadovoljni. Življenje pod stresom izredno negativno vpliva na imunski sistem, zato se ne čudite, če boste stalno bolehali ali popolnoma brez energije. Daljša stresna obdobja lahko organizem močno poškodujejo, razvijejo se lahko tudi resne bolezni. Samo na vas je, da se odločite za drugačno, zdravo življenje. Miselni vzorec je res težko spremeniti, toda z voljo in časom vam prav zagotovo uspe. Začnite se ukvarjati z novim hobijem, po katerem že dolgo hrepenite. Pa naj bo to skupinska vadba v centru aerobike, vsakodnevni tek v naravi, hoja v hribe ali meditacija. Pričnite prebirati knjige o pozitivnem mišljenju, samopodobi, samospoštovanju in samozavesti.

Lovely girl is cooking at home

Naj vam nasveti za zdravo življenje pomagajo k uresničitvi vaših ciljev in splošnem zadovoljstvu.