Connect with us

Življenjski Stil

Za vitko postavo jejte vlaknine

Objavljeno

on

Hitro postanete lačni po obroku in ne glede na to, koliko hrane pojeste, se ne morete upreti prigrizku ali še enemu obroku? Spremenite svojo prehrano in težavo boste rešili. Hrana, bogata z vlakninami, vas bo nasitila in v naslednjih urah vam ne bo treba poseči po nepotrebnih prigrizkih.

Preberite, zakaj so v prehrani pomembne vlaknine.

Vlaknine so pomembne za pravilno delovanje črevesja in celotnega prebavnega sistema. Poleg tega znižujejo raven holesterola. Nutricionisti svetujejo, da količino vlaknin v svoji prehrani povečujete postopoma, saj nenadna sprememba jedilnika lahko povzroči napihnjenost in drisko.

Dodatni nasvet: ne pozabite piti vsaj osem kozarcev vode na dan! Tekočina bo preprečila napihnjenost in pripomogla k lažji prebavi hrane.

Vlaknine najdemo v številnih živilih rastlinskega izvora, zlasti v žitih, oreščkih in sadju.

Vlaknine v prehrani

Semena lahko dodajamo smoothijem, jogurtom in drugim živilom. Dovolj je, da jih potresemo po hrani ali jih vmešamo v obrok. Poleg velike količine vlaknin in beljakovin, ki jih vsebujejo, so dober vir maščobnih kislin omega-3, ki so povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni.

Dnevni vnos vlaknin boste enostavno povečali, če boste sprejeli novo navado – grizenje sončničnih semen. So tudi dober vir mononenasičenih maščob, ki lahko pomagajo znižati raven holesterola.

Mandlji vsebujejo tudi veliko količino vlaknin. Poleg tega, da blagodejno delujejo na prebavni sistem, so odgovorni tudi za zdravje kože. Vitamin E zmanjšuje poškodbe kože, ki jih povzroča škodljivo UV sevanje, mandlji pa so bogat vir tega vitamina. Torej, dajte v žep vrečko tega zdravega prigrizka in jo prigriznite vsakič, ko začutite lakoto.

Sladki krompir vsebuje veliko vlaknin, pa tudi vitamin A. Dajte ga v musako ali katerokoli drugo jed, ki jo pripravite iz krompirja in dobili boste dodatno količino vlaknin. Na žaru lahko spečete tudi tanke rezine sladkega krompirja, po katerih le prelijete maslo in med. Dobili boste okusen in zdrav obrok, ki vas bo za dolgo nasitil.


Slive so dober vir kalija, ki telesu pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Seveda vsebujejo tudi veliko vlaknin, zato jih je še posebej priporočljivo jesti, če trpite zaradi zaprtja. Ovsenim kosmičem dodajte slive ali jih primešajte v smoothie.

Vlaknine najdemo tudi v okusnih malinah, ki jih zlahka dodate v smoothie ali žitno kašo. Odlične so tako sveže kot tudi zamrznjene.

Vlaknine najdemo tudi v lanenih semenih, artičokah, leči, črnemu fižolu, čičeriki, ječmenu, hruškah, avokadu, robidah, arašidih …

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals