Domov Življenjski Stil Kaj pomeni, če vam lasje izpadajo celo jesen?

Kaj pomeni, če vam lasje izpadajo celo jesen?

Nemara ste že slišali, da v jesenskem obdobju lasje intenzivneje izpadajo? Drži, kar pa ob natančnejšem pojasnilu pomeni, da vam na dan izpade več kot 80 las. Vzrok za obilnejše izpadanje tiči v povečanem izločanju rastnega hormona, ki se pojavi kot rezultat poletne izpostavljenosti sončnim žarkom. Vaši lasje lahko po hitrejši rasti v poletnih mesecih obilneje izpadajo, zato brez skrbi, pojav je povsem normalen, dokler traja od štiri do šest tednov.

Kaj pa, če opazimo, da nam lasje močno izpadajo tekom cele jeseni oziroma na splošno daljše časovno obdobje? Poleg posveta s strokovnjakom je modro poseči bo blagem šamponu, izogibajte se sušenju las s prevročim zrakom, zelo pomembno pa je tudi, da prenehate uporabljati likalnik za lase, ki posebej ob nepravilnem rokovanju povzroča resne poškodbe lasne strukture.

Med pogoste vzroke za dolgotrajnejše izpadanje las sodi tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov, zlasti cinka, ki ga lahko vnesete v telo z bogatejšo prehrano oziroma z jedilnikom, ki vsebuje jajca, polnozrnati kruh, meso, oreščke in semena, stročnice, pa tudi morske sadeže.

Dnevno lahko izpade tudi več kot 80 las. (foto: Shutterstock)

Drugi morebitni vzroki za intenzivno izpadanje las so še:

–          hormonsko neravnovesje

–          težave s ščitnico

–          močan stres, ki traja daljše obdobje

–          slabokrvnost

–          kožne bolezni

–          prehitra izguba telesne teže

–          jemanje določenih zdravil

–          nezdrav stil življenja

–      različna bolezenska stanja

Foto: Shutterstock