Kontaktirajte nas

Glasba

Samantha Maya: »Ko sem prvič stopila na oder, sem stopila iz cone udobja« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Mlado pevko Samantho Mayo smo prvič lahko slišali pred tremi leti na glasbenem festivalu Slovenska nota, kjer je tudi zmagala. Pred dnevi je obetavna in simpatična pevka slavila izid svojega prvega EP-ja in za portal BumNovice.si smo z njo poklepetali in jo radovedno vprašali popolnoma vse.

Kakšni so občutki ob izidu prvega EP-ja?

Ob izidu prvega EP-a se počutim pogumnejšo in srečnejšo, saj sem si dokazala, da zmorem, kljub vsem preprekam. Ne morem reči, da sem EP že dolgo planirala, prej bi rekla, da je ideja spontano priplavala. Verjetno pa ga še ne bi bilo, če ne bi nad mano bdela moja nova ekipa, zato pa tudi gredo ogromne zahvale Kevinu Koradinu.

Kaj nam lahko poveste o pesmi Venera? O čem govori, vam je besedilo blizu?

Za naslov »Venera« sem se odločila, saj mi je všeč kaj predstavlja – tako v mitologiji, kot recimo astrologiji. Ena zanimivost pri izbiri naslova je tudi ta, da je, kot že prej omenjeno, v astrologiji Venera tudi moj vodilni planet. Torej me čisto zares vodi Venera (smeh). Besedilo se mi je zdelo primerno za ta čas in situacijo v kateri smo se znašli, saj je bolj pozitivno, motivacijsko usmerjen. Sama Venera predstavlja ljubezen, ženstvenost, obilje, zato tudi dober naslov za sam EP.

Kako je potekalo snemanje video spota? Je bilo to za vas nekaj novega?

Videospot sem zopet zaupala Maticu Gabrielu. Krasnemu človeku, ki sliši in čuti vizijo, ki mu jo z vsako pesmijo predstavim. Videospot je sneman večinoma v vodi oz. morju, saj je sama boginja Venera nastala iz morske pene in jo to tudi predstavlja. Enako pa jo predstavlja vrtnica ter ljubezen, zato je tudi to bolj v ospredju. Več o samem poteku snemanja pa si boste lahko ogledali v videu, ki ga je iz ozadja snemal Amadej Hercog.

Samantha Maya in Matic Gabriel

Pred tremi leti smo vas spoznali na festivalu Slovenska nota – kaj se je od takrat spremenilo?

Ko sem prvič stopila na oder Slovenske note sem tudi prvič zares stopila izven svoje cone udobja. Tekmovanja nasploh so mi do tistega dne predstavljala nek strah. Že takrat sem imela vizijo- v nastop sem dala vsak kanček sebe, od koreografije do interpretacije pa tudi stylinga in to vse se je poplačalo z zmago. Mislim, da ravno te lastnosti še vedno tlijo v meni in zato se ta moj ogenj ustvarjanja ter premagovanja same sebe ne ugasne. Z vsakim projektom od tistega dne naprej sem stopila korak bližje k temu, da sedaj v rokah držim svoj prvi večji izdelek in za to sem tudi morala stopiti skozi ogromno preprek, ki pa mi več kot očitno niso prišle do živega.

Kako gledate na trenutno epidemiološko situacijo? Najbrž je tudi vam prekrižala načrte?

Jaz skušam na vsako situacijo gledati popolnoma nevtralno, saj sem na koncu dneva jaz tista, ki da nečemu predznak. Verjamem in zaupam, da je vsaka situacija namenjena k temu, da se naučimo z njo pravilno reagirati, predvsem z večjim potrpljenjem in ljubeznijo. Meni ni pokvarila nobenih planov. Delam normalno naprej to kar najraje delam in s tem skušam pomagati še drugim. Ni izgovorov. Edino kar upam je, da se lahko kmalu tudi vrnem z bandom na odre, kjer se lahko povežem s publiko in predstavim svoja dela. Seveda pa bodimo prvo dovolj potrpežljivi.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Kot moj prvi EP bom tudi ostalim stvarem v življenju pustila, da priplavajo ob pravem času, zato o nekih strogih ciljih za prihodnost ne morem govoriti. Seveda je v planu album, mogoče še kakšno tekmovanje, sodelovanje s tujino in tako naprej, a vse ob pravem času.

Kaj vas poleg petja še veseli?

Poleg petja pa me najbolj veseli filozofija in okultne vede. Filozofijo tudi študiram v Ljubljani. Ob tem seveda tudi zelo rada berem knjige, nasploh bolj psihološko-filozofsko usmerjene. Občasno rada kaj narišem, pišem pesmi, ogromno veselje pa mi je tudi načrtovanje ter snemanje videospotov, ki jih potem vidite skupaj z izidom pesmi. Sem definitivno bolj umetniški tip in me naravoslovne vede ne zanimajo v takšni meri.

Foto: Matic Gabriel (naslovnica EP), Amadej Hercog.

PREBERITE ŠE:

Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU

Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU

Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU

Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU

Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU

Glasba

Eurosong je vedno aktualna tema, tudi, kaj kdo obleče

Objavljeno

V redu

Avtor

Se spomnite outfitov oziroma izbranih kreacij naših nastopajočih na Eurosongu, odkar smo samostojna država? Ene so bile bolj, druge manj posrečene. Zapomnljivi pa sta bili zagotovo obe naši veliki a miniaturni pevki, ki sta z nastopi predstavili Slovenijo, da se reče.

Darja Švajger leta 1995

Darja Švajger je bila prvič v črnem, drugič v rumenem. Sama na velikem odru je bila elegantna in všečna. Tudi obe kreaciji sta bili primerni, saj vemo, da je Darja majhne rasti, 153 cm in pol cm manj kot njena kolegica Nuša Derenda ali ravno obratno, saj je vseeno, obe sta veliki, veliki kot pevki in še vedno največji, kar se tiče uvrstitve na Eurosongu, Darja In Nuša si še vedno delita najboljšo uivrstitev za Slovenijo, 7. mesto. Obe sta bili rumeno črni na velikem odru, le da Darja dvakrat enobarvno, Nuša pa je nosila posebno usnjeno kombinacijo v obeh barvah.

Nuša Derenda

S svojo pojavo in obleko ter dodatkom na roki, posebno lučjo je bila zelo posebna tudi Alenka Gotar, ki je tudi zaradi tega dobila veliko pozornosti. No, ne gre pa pozabiti, da smo Evropi pokazali tudi svojo narodno nošo oziroma so jo Žlindra in Kalamari.

Slovenia’s singer Alenka Gotar performs her song “Flower of the South/ Cvet z juga” during the first dress rehearsal of the Eurovision Song Contest 2007 semi-final in Helsinki, Finland, on 09 May 2007. AFP PHOTO/ LEHTIKUVA / Sari Gustafsson *** FINLAND OUT ***

 foto: Ljubo Vukelič/Delo

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

‘Samo milijon nas je 2021’ združeni v borbi za boljše čase

Objavljeno

V redu

Avtor

‘Samo milijon nas je 2021’ je skoraj 100 slovenskih pevcev in glasbenikov podarili Sloveniji ob 30. rojstnem dnevu, posneli so tudi video na Prešernovem trgu, na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici. Na dan mladosti, 25. maja, pa bosta sledila še pesem in video ‘Svobodno sonce 2021’.

Aleš Klinar (Agropop, Rock Partyzani), Matjaž Zupan (California, MZ Hektor), Jure Doles in Sergej Škofljanec (San Di Ego), Vlado Poredoš (Orlek), Urška Majdič (UMA, Billysi), Raiven, Simon Vadnjal (CoverLover), Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen (Šank Rock), Manca Trampuš (Koala Voice), Mare Novak in Karmen Klinc (Rock Partyzani), Trkaj, Rok Ahačevčič (Lumberjack) in Renata Mohorič (I.C.E.) sestavljajo prvi del projekta SLO BAND AID, ki bo poskrbel za neuradno glasbeno podlago praznovanja 30-letnice Slovenije, nas spomnil na čas, ko so nas povezovali enotnost, solidarnost, optimizem, občutek svobode, želja po boljšem življenju pa tudi ljubezen do lastnega jezika in (pop)kulture.

Združeni pevci in glasbeniki različnih generacij in obdobij naše glasbene scene so stopili skupaj in v času, ko je njim zaradi okoliščin zelo težko, pokazali, da zmorejo sodelovati in pokazati, da so se pripravljeni boriti z in za glasbo, saj je to njihovo življenje in tudi vir preživetja.

Foto: Slo Band Aid

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Luka Basi se veseli poletja, preberite, zakaj

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljeni slovenski pevec Luka Basi ima več razlogov za veselje …

Eden najbolj priljubljenih izvajalcev pri nas in eden najbolj opaženih mladih izvajalcev na Hrvaškem, LUKA BASI, niza hit za hitom. Tokrat predstavlja novo skladbo, LJUBAV MOG ŽIVOTA. Tik ob izidu pesmi pa je Luka naznanil tudi velik uspeh. Letos julija bo ponovno del SPLITSKEGA FESTIVALA!

Spet se bo pelo in veselilo! Za to je poskrbel eden najbolj priljubljenih in uspešnih glasbenikov pri nas, LUKA BASI. Luka je znan po tem, da je vsaka njegova pesem velika uspešnica, ki dvigne družbo, jo prepevajo množice in vsakič znova osvaja milijone ogledov. Hitom Istrijanko, ružo mojaMetaTaxiProkleto zlatoRužo bila in drugim, se je pridružila nova. LJUBAV MOG ŽIVOTA je pesem, na katero stavi naš pevec, ki še naprej velja za enega najbolj priljubljenih izvajalcev zabavne glasbe tudi pri naših sosedih Hrvatih.

Pesem govori o neuslišani ljubezni in o tem, kako zelo boli, če ob sebi nimaš osebe, ki ti pomeni vse na svetu.

Videospot je Luka snemal na slovenski obali in v Splitu. Prihajajoče obdobje bo za Basija glasbeno (po)polno, saj bo nastopil na kar dveh največjih festivalih pop glasbe na Hrvaškem. S singlom Ljubav mog života bo nastopil junija na CMC Festivalu Vodice in bo tako že peto leto zaporedoma del tega festivala. Za letošnje poletje je Luka naznanil tudi duet z zvezdo Ivano Kovač, hčerko legendarnega Miše Kovača. Pred kratkim ga je razveselila izjemna novica, da so prav ta duet med več kot 300 prijavljenimi skladbami sprejeli na letošnji Splitski festival, kjer bo Luka nastopil že drugič v družbi najuspešnejših imen naših sosedov.

»V tem trenutku, ko odštevamo do momenta, ko bom spet lahko na odru s svojimi poslušalci, je najbližji občutek tistim na odru, kadar izdamo novo pesem. Veselim se komentarjev, odzivov, posnetkov ljudi, ki prepevajo moje pesmi. Ne glede na to, kaj nam glasbeno prinaša poletje, je padla odločitev, da izdamo pesem, za katero verjamemo, da bo še ena tistih, ki jo bo publika vzela za svojo in jo prepevala na vsa grla. To, da bom lahko nastopil na dveh največjih glasbenih festivalih na Hrvaškem, CMC-ju in ponovno na Splitskem festivalu, pa je velik razlog, da komaj čakam in odštevam do poletnih mesecev.«

Za skladbo je poskrbela Lukova stalna ekipa – glasbo je napisal Raay, besedilo Nenad Ninčević, videospot pa je posnela ekipa NEO VISUALS.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO