Domov Življenjski Stil 7 aktivosti, ki jih lahko počnete, ne da bi kršili protipandemijske ukrepe

7 aktivosti, ki jih lahko počnete, ne da bi kršili protipandemijske ukrepe

Juhuhu, zima je tu…Ja, res je tu, mi pa jo letos lahko samo gledamo. Kriza z Covid-19 je naredila svoje in nam to sezono z obrazov izbila nasmeh. Naša zdravstvena eminenca nas je v kolaboraciji z vrhovno oblastjo preko Jelkovih ust obvestila, da bomo letošnje zimske radosti, doživeli, kar lepo doma, na kavču. No, pa saj nekje globoko v sebi vemo, da je bolje tako za vse nas. Bolje je za naše babice in dedke, bolje je za naše pleme v celoti.

Pa vseeno…proti koncu poletja smo že upali, da gredo stvari v zvezi z zarotniškim virusom na bolje in že smo si z preostalimi turističnimi boni, ki smo jih ljubosumno hranili za zimo rezervirali zimske počitnice, sanjarili, kje bomo dočakali prvi sneg, ob kateri stojnici ob Ljubljanici bomo “malce” nazdravili s tistimi, ki jih imamo radi ali pa s katerega klanca se bomo spustili na predzadnjem modelu smuči, ki smo si jih kupili na razprodaji.

In evo, spet ta korona. Pristno decembrsko vzdušje bomo, kot kaže gledali, kar na televiziji ob ponovitvah lanskoletnih prispevkov iz nabite nabito polne Ljubljane.

No pa vseeno, poskusimo na stvar pogledati tudi z malce pozitive. Že res, da si letos marsikatere zimske dejavnosti ne bomo mogli privoščiti pa vendar si lahko zimsko vzdušje naredimo tudi z bolj skromnimi prijemi.

Poglejmo si, kaj lahko pravzaprav počnemo v letošnjem Korona decembru.

1. Sankanje z osebami iz skupnega gospodinjstva

Spustite se s sosedovega klanca.

Ne samo, da je spuščanje po zasneženem hribu odlična kombinacija navdušenja in absolutne groze pred smrtjo, ampak boste svoje zdravstveno stanje izboljšali tudi z vlečenjem sani nazaj po hribu navzgor in si s tem privoščili odlično dozo kardio vadbe. Ne pozabite, da vas doma čaka lonec ravnokar pripravljenega kuhančka. Kako razburljivo, mar ne?

2. Pojdite na pohod po občini

Pozor! Gibanje je omejeno. Letos se je veliko težje odpraviti na pohod kam dlje, kot v občino, v kateri imamo prijavljeno bivališče. Prepričan sem, da ste sedaj, ko se lahko sprehajate zgolj od enega konca občine do drugega, odkrili veliko lepih kotičkov na katere ste že davno pozabili, da obstajajo ali pa ste morda celo doživeli razsvetljenje, koliko naravnih lepot vaša mikro lokacija pravzaprav ponuja. Raziščite te lepe kotičke, obudite spomine in ponovno se boste zaljubili v svoj domači kraj. Povsod je lepo, doma je najlepše.

3. Zimsko kampiranje na vrtu ali na zelenici pred blokom

Kampirate lahko tudi pozimi.

Kampirate lahko tudi pozimi, ne samo poleti v kampu v Savudriji. Že res, da bi takšen podvig zahteval malce več opreme, fizičnega napora in več dnevnega planiranja ampak izvedba takšne operacije vam lahko prinese spomine za celo življenje. Če povabite zraven še svoje otroke ali osebo, ki jo imate najrajši na svetu, si boste definitivno pričarali čudovite trenutke, o katerih boste lahko pripovedovali prijateljem še dolga leta kasneje.

4. Naredite si filmski maraton

Nekateri dnevi, kar kličejo, da se v pižami vržemo na kavč (ali posteljo) in tako preživimo cel dan. Cel dan, s skledo prigrizkov, naročeno pico iz najboljše picerije ter pokovkami, ki rabijo samo 3.5 minute v mikrovalovki. Če temu dodate še nekaj filmov, svojega najljubšega igralca (ali igralke) bo dan popoln. Kaj hočete boljšega od tega?

5. Postanite prostovoljec in vrnite nekaj nazaj svoji lokalni skupnosti

Naredite nekaj dobrega za pomoči potrebne.

Če ste v stanju, da se lahko vključite v kako prostovoljno dejavnost v svoji lokalni skupnosti, boste zase pravzaprav naredili največ, kar lahko. Počutili se boste dobro in izpolnjene saj je narediti nekaj za druge – narediti nekaj zase. S svojim primerom lahko veliko naučite tudi svoje otroke.

6. Preizkusite se v pripravi novih jedi

Tudi če niste ravno najboljši kuhar, imate sedaj idealno priložnost, da izpopolnite svoje kuharske veščine. Vzemite to kot izziv in se lotite priprave jedi, ki ste se jih vedno želeli naučiti kuhati. 

7. Z družino se igrajte družabne igre

Z družino se igrajte družabne igre.

Ugasnite svoj namizni računalnik, telefon in tablico in s tem ohranite Slovenijo zeleno. Čas je, da iz omare povlečete staro družabno igro, ki vam jo je v otroštvu vaš oče (ki je bil dedek mraz) podaril za dedka mraza, ker ste bili 365 dni v letu tako zelo pridni. Sedaj je idealna priložnost, da otrokom pokažete, kako ste se zabavali, ko ste bili tudi sami otroci.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kako na pot z letalom v času pandemije?