Connect with us

Življenjski Stil

7 aktivosti, ki jih lahko počnete, ne da bi kršili protipandemijske ukrepe

Published

on

Juhuhu, zima je tu…Ja, res je tu, mi pa jo letos lahko samo gledamo. Kriza z Covid-19 je naredila svoje in nam to sezono z obrazov izbila nasmeh. Naša zdravstvena eminenca nas je v kolaboraciji z vrhovno oblastjo preko Jelkovih ust obvestila, da bomo letošnje zimske radosti, doživeli, kar lepo doma, na kavču. No, pa saj nekje globoko v sebi vemo, da je bolje tako za vse nas. Bolje je za naše babice in dedke, bolje je za naše pleme v celoti.

Pa vseeno…proti koncu poletja smo že upali, da gredo stvari v zvezi z zarotniškim virusom na bolje in že smo si z preostalimi turističnimi boni, ki smo jih ljubosumno hranili za zimo rezervirali zimske počitnice, sanjarili, kje bomo dočakali prvi sneg, ob kateri stojnici ob Ljubljanici bomo “malce” nazdravili s tistimi, ki jih imamo radi ali pa s katerega klanca se bomo spustili na predzadnjem modelu smuči, ki smo si jih kupili na razprodaji.

In evo, spet ta korona. Pristno decembrsko vzdušje bomo, kot kaže gledali, kar na televiziji ob ponovitvah lanskoletnih prispevkov iz nabite nabito polne Ljubljane.

No pa vseeno, poskusimo na stvar pogledati tudi z malce pozitive. Že res, da si letos marsikatere zimske dejavnosti ne bomo mogli privoščiti pa vendar si lahko zimsko vzdušje naredimo tudi z bolj skromnimi prijemi.

Poglejmo si, kaj lahko pravzaprav počnemo v letošnjem Korona decembru.

1. Sankanje z osebami iz skupnega gospodinjstva

Spustite se s sosedovega klanca.

Ne samo, da je spuščanje po zasneženem hribu odlična kombinacija navdušenja in absolutne groze pred smrtjo, ampak boste svoje zdravstveno stanje izboljšali tudi z vlečenjem sani nazaj po hribu navzgor in si s tem privoščili odlično dozo kardio vadbe. Ne pozabite, da vas doma čaka lonec ravnokar pripravljenega kuhančka. Kako razburljivo, mar ne?

2. Pojdite na pohod po občini

Pozor! Gibanje je omejeno. Letos se je veliko težje odpraviti na pohod kam dlje, kot v občino, v kateri imamo prijavljeno bivališče. Prepričan sem, da ste sedaj, ko se lahko sprehajate zgolj od enega konca občine do drugega, odkrili veliko lepih kotičkov na katere ste že davno pozabili, da obstajajo ali pa ste morda celo doživeli razsvetljenje, koliko naravnih lepot vaša mikro lokacija pravzaprav ponuja. Raziščite te lepe kotičke, obudite spomine in ponovno se boste zaljubili v svoj domači kraj. Povsod je lepo, doma je najlepše.

3. Zimsko kampiranje na vrtu ali na zelenici pred blokom

Kampirate lahko tudi pozimi.

Kampirate lahko tudi pozimi, ne samo poleti v kampu v Savudriji. Že res, da bi takšen podvig zahteval malce več opreme, fizičnega napora in več dnevnega planiranja ampak izvedba takšne operacije vam lahko prinese spomine za celo življenje. Če povabite zraven še svoje otroke ali osebo, ki jo imate najrajši na svetu, si boste definitivno pričarali čudovite trenutke, o katerih boste lahko pripovedovali prijateljem še dolga leta kasneje.

4. Naredite si filmski maraton

Nekateri dnevi, kar kličejo, da se v pižami vržemo na kavč (ali posteljo) in tako preživimo cel dan. Cel dan, s skledo prigrizkov, naročeno pico iz najboljše picerije ter pokovkami, ki rabijo samo 3.5 minute v mikrovalovki. Če temu dodate še nekaj filmov, svojega najljubšega igralca (ali igralke) bo dan popoln. Kaj hočete boljšega od tega?

5. Postanite prostovoljec in vrnite nekaj nazaj svoji lokalni skupnosti

Naredite nekaj dobrega za pomoči potrebne.

Če ste v stanju, da se lahko vključite v kako prostovoljno dejavnost v svoji lokalni skupnosti, boste zase pravzaprav naredili največ, kar lahko. Počutili se boste dobro in izpolnjene saj je narediti nekaj za druge – narediti nekaj zase. S svojim primerom lahko veliko naučite tudi svoje otroke.

6. Preizkusite se v pripravi novih jedi

Tudi če niste ravno najboljši kuhar, imate sedaj idealno priložnost, da izpopolnite svoje kuharske veščine. Vzemite to kot izziv in se lotite priprave jedi, ki ste se jih vedno želeli naučiti kuhati. 

7. Z družino se igrajte družabne igre

Z družino se igrajte družabne igre.

Ugasnite svoj namizni računalnik, telefon in tablico in s tem ohranite Slovenijo zeleno. Čas je, da iz omare povlečete staro družabno igro, ki vam jo je v otroštvu vaš oče (ki je bil dedek mraz) podaril za dedka mraza, ker ste bili 365 dni v letu tako zelo pridni. Sedaj je idealna priložnost, da otrokom pokažete, kako ste se zabavali, ko ste bili tudi sami otroci.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kako na pot z letalom v času pandemije?

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals