Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

7 aktivosti, ki jih lahko počnete, ne da bi kršili protipandemijske ukrepe

Objavljeno

V redu

Juhuhu, zima je tu…Ja, res je tu, mi pa jo letos lahko samo gledamo. Kriza z Covid-19 je naredila svoje in nam to sezono z obrazov izbila nasmeh. Naša zdravstvena eminenca nas je v kolaboraciji z vrhovno oblastjo preko Jelkovih ust obvestila, da bomo letošnje zimske radosti, doživeli, kar lepo doma, na kavču. No, pa saj nekje globoko v sebi vemo, da je bolje tako za vse nas. Bolje je za naše babice in dedke, bolje je za naše pleme v celoti.

Pa vseeno…proti koncu poletja smo že upali, da gredo stvari v zvezi z zarotniškim virusom na bolje in že smo si z preostalimi turističnimi boni, ki smo jih ljubosumno hranili za zimo rezervirali zimske počitnice, sanjarili, kje bomo dočakali prvi sneg, ob kateri stojnici ob Ljubljanici bomo “malce” nazdravili s tistimi, ki jih imamo radi ali pa s katerega klanca se bomo spustili na predzadnjem modelu smuči, ki smo si jih kupili na razprodaji.

In evo, spet ta korona. Pristno decembrsko vzdušje bomo, kot kaže gledali, kar na televiziji ob ponovitvah lanskoletnih prispevkov iz nabite nabito polne Ljubljane.

No pa vseeno, poskusimo na stvar pogledati tudi z malce pozitive. Že res, da si letos marsikatere zimske dejavnosti ne bomo mogli privoščiti pa vendar si lahko zimsko vzdušje naredimo tudi z bolj skromnimi prijemi.

Poglejmo si, kaj lahko pravzaprav počnemo v letošnjem Korona decembru.

1. Sankanje z osebami iz skupnega gospodinjstva

Spustite se s sosedovega klanca.

Ne samo, da je spuščanje po zasneženem hribu odlična kombinacija navdušenja in absolutne groze pred smrtjo, ampak boste svoje zdravstveno stanje izboljšali tudi z vlečenjem sani nazaj po hribu navzgor in si s tem privoščili odlično dozo kardio vadbe. Ne pozabite, da vas doma čaka lonec ravnokar pripravljenega kuhančka. Kako razburljivo, mar ne?

2. Pojdite na pohod po občini

Pozor! Gibanje je omejeno. Letos se je veliko težje odpraviti na pohod kam dlje, kot v občino, v kateri imamo prijavljeno bivališče. Prepričan sem, da ste sedaj, ko se lahko sprehajate zgolj od enega konca občine do drugega, odkrili veliko lepih kotičkov na katere ste že davno pozabili, da obstajajo ali pa ste morda celo doživeli razsvetljenje, koliko naravnih lepot vaša mikro lokacija pravzaprav ponuja. Raziščite te lepe kotičke, obudite spomine in ponovno se boste zaljubili v svoj domači kraj. Povsod je lepo, doma je najlepše.

3. Zimsko kampiranje na vrtu ali na zelenici pred blokom

Kampirate lahko tudi pozimi.

Kampirate lahko tudi pozimi, ne samo poleti v kampu v Savudriji. Že res, da bi takšen podvig zahteval malce več opreme, fizičnega napora in več dnevnega planiranja ampak izvedba takšne operacije vam lahko prinese spomine za celo življenje. Če povabite zraven še svoje otroke ali osebo, ki jo imate najrajši na svetu, si boste definitivno pričarali čudovite trenutke, o katerih boste lahko pripovedovali prijateljem še dolga leta kasneje.

4. Naredite si filmski maraton

Nekateri dnevi, kar kličejo, da se v pižami vržemo na kavč (ali posteljo) in tako preživimo cel dan. Cel dan, s skledo prigrizkov, naročeno pico iz najboljše picerije ter pokovkami, ki rabijo samo 3.5 minute v mikrovalovki. Če temu dodate še nekaj filmov, svojega najljubšega igralca (ali igralke) bo dan popoln. Kaj hočete boljšega od tega?

5. Postanite prostovoljec in vrnite nekaj nazaj svoji lokalni skupnosti

Naredite nekaj dobrega za pomoči potrebne.

Če ste v stanju, da se lahko vključite v kako prostovoljno dejavnost v svoji lokalni skupnosti, boste zase pravzaprav naredili največ, kar lahko. Počutili se boste dobro in izpolnjene saj je narediti nekaj za druge – narediti nekaj zase. S svojim primerom lahko veliko naučite tudi svoje otroke.

6. Preizkusite se v pripravi novih jedi

Tudi če niste ravno najboljši kuhar, imate sedaj idealno priložnost, da izpopolnite svoje kuharske veščine. Vzemite to kot izziv in se lotite priprave jedi, ki ste se jih vedno želeli naučiti kuhati. 

7. Z družino se igrajte družabne igre

Z družino se igrajte družabne igre.

Ugasnite svoj namizni računalnik, telefon in tablico in s tem ohranite Slovenijo zeleno. Čas je, da iz omare povlečete staro družabno igro, ki vam jo je v otroštvu vaš oče (ki je bil dedek mraz) podaril za dedka mraza, ker ste bili 365 dni v letu tako zelo pridni. Sedaj je idealna priložnost, da otrokom pokažete, kako ste se zabavali, ko ste bili tudi sami otroci.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kako na pot z letalom v času pandemije?

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To je daleč najbolj šarmanten astro znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, v katerem astrološkem znaku so rojeni ljudje, ki slovijo po tem, da so najbolj šarmantni?

Kot pravijo astrologi, so ljudje, ki so rojeni v znamenju leva, najbolj šarmantni. To so ljudje, ki že s svojo pojavo znajo pritegniti druge. So rojeni igralci in se v življenju vedno dobro znajdejo. Kadar so v družbi, so vedno v središču pozornosti, pa jim v to sploh ni potrebno vlagati veliko truda. Ljudje jih imajo radi, saj niso vsiljivi, pa vendar zelo markantni.

So tudi zelo zabavni, vedno se znajdejo in znajo povedati pravo šalo. Kadar so v družbi, je vedno dovolj smeha in zabave. Znajo biti sproščeni in prijazni.

Ker pa se znajo tudi dobro promovirati in vnovčiti, jim je pogosto odprta tudi pot do bogastva.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO