Domov Življenjski Stil Koronavirus – kako lajšati simptome?

Koronavirus – kako lajšati simptome?

Ste zboleli covidom-19 in iščete informacije o tem, kako virus preboleti doma? Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo takole …

Potek bolezni se ne razvija pri vseh okuženih enako, pri večini poteka v blažji obliki, nekje 20 odstotkov bolnikov pa se spopada s težjo obliko. Za okužbo, ki lahko poteka brez simptomov, so sicer najbolj značilni naslednji znaki: vročina, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba vonja in okusa ter prebavne težave.

Počivajte.

Težja oblika in zapleti

Približno pet odstotkov bolnikov se sooča s kritično obliko razvoja bolezni in potrebuje zdravljenje na intenzivni enoti. Kaj se dogaja v telesu? Razvije se lahko pljučnica, sindrom akutne dihalne stiske (ARDS) in drugi zapleti, ki se lahko končajo s smrtjo. Podatki kažejo, da lahko pride do poslabšanja hitro, pogosto v drugem tednu bolezni. Večje tveganje za težji potek bolezni imajo osebe, starejše od 60 let in osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

Kako ravnati ob okužbi z novim koronavirusom?

·         Počivajte.

·         Uživajte tople napitke.

·         Poskrbite za dobro hidracijo.

·         Uživajte uravnoteženo prehrano.

·         Vitamine zaužijte v obliki zdrave hrane.

·         Vročino lahko znižujete z zdravili za zniževanje telesne temperature (paracetamol).

·         Bolečine lahko lajšate z analgetiki (protibolečinska zdravila).

Ob naštetem je pomembno, da prostor, v katerem se nahajate, redno zračite. Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke. Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

Pijte dovolj tekočine.

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z odpustnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. Za posvet pokličite izbranega zdravnika.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 7 aktivosti, ki jih lahko počnete, ne da bi kršili protipandemijske ukrepe