Domov Zanimivosti Akademija za prihodnost, aktualno na daljavo

Akademija za prihodnost, aktualno na daljavo

To Akademijo za prihodnost lahko naredite na daljavo, kot je v teh časih povsem običajno, le dobro morate prisluhniti, pogledati in iz materiala zase potegniti najboljše. Diplomo imate lahko hitro v žepu, sploh, če boste nasvete poskušali obrniti sebi v prid.

Če to drži, bo povedal soustvarjalec, scenarist Leon Zelko

Živijo. Najprej najlepša hvala za čudovito priložnost poklepetati z vami. Kako lep uvod v najin pogovor. Res je. Delo je zaključena celota, primerna časom, v katerih živimo in na voljo za ogled na daljavo. Akademija za prihodnost se lahko osmisli skozi pogled ustvarjalcev, vendar tako kot na vseh področjih tudi pri našem lutkovnem filmu drži, da so oči opazovalca tiste, ki rišejo realnost in dejansko sporočilnost, ki jo posameznik razbere zase.  

Kako se je začelo vse skupaj, ideja?

Leta 2020 smo v soustvarjanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, Utrinek sanj in Društvo Brez limita osnovali projekt Produkcija lutkovne predstave (PLP). Tik pred začetkom nam je načrte prekrižalo stanje v svetu in postavljeni smo bili pred pomembno odločitev. Ali projekt prilagoditi ali ga opustiti. Druga možnost nikakor ni prišla v poštev, zato je iz PLP nastal PLF – Produkcija lutkovnega filma. Sama odločitev je prinesla s sabo veliko izzivov, a hkrati neverjetno paleto novih barv, s katerimi smo lahko ustvarjali. Osnovna ideja je omogočiti mlajši generaciji, da vnese svoje barve v svet, ki je za marsikoga siv.  

Akademija za prihodnost Kok mora bit noro surfat med oblaki. (foto: Nejc Vaupotič)


Ustvarjalci ste verjetno prilagodljivi, široko talentirani, saj tak projekt ni mačji kašelj, sploh, ker to ni vaša »služba«?

Hvala za pohvalne besede. Kot sem že omenil, je bil projekt poln izzivov, predvsem zaradi dejstva, da produkcija filma ni naše osnovno področje. Sama produkcija filma je zahtevala veliko več vložene energije in časa, kot smo predvideli na začetku. Med projektom se je pri udeležencih pokazalo toliko neverjetnih talentov, da smo lahko s sodelovanjem premagali vse izzive.  

Kljub temu, da ga lahko pogledamo tudi na telefonu. Je lutkovni film za te, »z mobitel tehnologijo« obsedene čase, morda neobičajna izbira? Ali pač, ker nam skozi vse dogajanje nastavi ogledalo?

Ker nam sodobni čas omogoča ustvarjati v okolju, ki si ga je bilo v preteklosti težko zamisliti, je lahko tudi virtualni svet odličen pripomoček in odskočna deska za iskanje navdiha in ogledal, ki jih vsi tu pa tam potrebujemo.   

Akademija za prihodnost Veda ve in prerokuje. (foto: Nejc Vaupotič)


Takrat, danes, vmes! Prešeren, hitrost, napovedovanje prihodnosti, spogledovanje s preteklostjo?
Kam gremo, kakšno bo prihodnost?


Morda se odgovor skriva v šepetih prijateljev iz narave ali katerem izmed drugim namigov, ki se skrivajo v filmu.  

Kdo so ključni gledalci in kaj jim lutkovni akterji želijo prenesti?

Leto 2020 je bilo leto, ko smo na vsakem koraku poslušali, česa vsega se ne da. Dejstvo, da je nam v tem letu uspelo posneti za nas že tako zelo visoko zastavljen cilj, naj bo spodbuda vsem, ki si bodo film ogledali. Z otroško zagnanostjo je vse mogoče. 


Ste razmišljali o tem, da bi, ko bo spet mogoče obiskati gledališče, prestavili Akademijo prihodnosti na oder?

V kolikor bi bil krog ljudi, ki bi si želeli Akademijo za prihodnost v odrski izvedbi res velik, bi o tem seveda razmislili. Sami smo razmišljali o krajših, predvsem otroškemu občinstvu namenjenih delih, ki bi jih lahko uprizarjali tudi v živo.

Akademija za prihodnost Ne pozabite na intuicijo in šepete iz narave. (foto: Nejc Vaupotič)


Imate morda v mislih že nov oddelek »akademije«, kakšni so načrti? Ste že poklicali za napoved prihodnosti?

Kot sem že namignil, razmišljamo in že pripravljamo dve krajši deli, navdahnjeni s filmom Akademija za prihodnost, ki bosta prednostno namenjeni mlajši populaciji. Pozabavali se bomo tudi z glasbo iz filma in ji posvetili malo dodatne pozornosti.   Za konec še moto ekipe, ki kreativno ustvarja in živi utrinek sanj.

Vse sanje so sanje in sanje so zato, da se uresničijo.

Foto: Nives Brelih/Utrinek sanj